Сьогодні, коли краса і здоров’я зводяться мало не в культ, правильне харчування стало найпопулярнішою системою, яку дотримуються дуже багато. Горіхи і м’ясо – основа здорового раціону, так що курка з кешью по-тайськи рецепти здорових страв поповнить ідеально, до того ж приготувати її своїми руками зовсім не складно. Але перед тим як з’їсти або приготувати щось новеньке, потрібно обов’язково підрахувати БЖУ, в нашому випадку калорійність страви становить 137 ккал, білків – 8 грам, жирів – 8 грам і вуглеводів – 7 грам.
Тільки тайці здатні вдало і дійсно смачно поєднувати в своїх оригінальних рецептах на перший погляд абсолютно непоєднувані смаки, як, наприклад, солодощі, кислоту і гостроту в тайській курочку з горіхами.
Курка по-тайськи, або як її називають в Таїланді – «Гай Пад Мед Мамуанг», як і будь-який традиційний азіатське частування рясніє спеціями і соусами, які надають страві просто непередаваний аромат і ні з чим незрівняний смак.
Курка з кешью: підготовчий етап
- Кешью для готування потрібно брати сирі, несолоним і бажано свіжі. Але якщо крім «горішок до пива» знайти інших кешью не вдається, то зійдуть і вони. Головна умова – ніяких приправ крім солі.
- Чилі перець слід брати пекучий свіжий. Але якщо дуже гостру їжу вам не можна, то замінити чилі можна сушеними солодкими стручками, які лише додадуть страві потрібний аромат, але ніяк не «перчинку».
- Буде чудово, якщо ви знайдете для рецепта саме пальмовий цукор, але в разі відсутності такого його можна замінити тростинним, ну або на худий кінець простим рафінадом.
- Якщо хочете додати страві китайські нотки, то в його склад можна ввести гриби шиітаке, які використовуються в аналогічному блюді піднебесної під назвою «Курка Кунг Пао».
- У складі тайської курки є три типи соусу: звичайний соєвий, рибний і устричний.
- Устричний соус дуже смачний, але вибирати потрібно продукт гарної якості, який відрізняється темним кольором і густотою. «Дешевий» устричний соус має червонуватий відтінок і відверто тхне кетчупом і синтетичними ароматизаторами.
- Рибний соус має дуже відштовхуючий запах в чистому вигляді, проте в стравах його аромат абсолютно не відчувається. А додається рибний соус в усі тайські страви в якості натурального підсилювача смаку, з чим він відмінно справляється.
Класичний рецепт курки з кешью по-тайськи
Складові
- Куряче філе – 0,3 кг + –
- Горіхи кешью – 0,1 кг + –
- Часникові часточки – 4 шт + –
- Лук білий або червоний – 1 шт + –
- Цибуля зелена – 30-40 г + –
- Перець чилі гострий перетертий – 1/2 ч.л. + –
- Перець чилі сушений солодкий – 4 стручка + –
- Болгарський перець – 1 шт + –
- Соус устричний – 30-40 мл + –
- Соєвий соус – 5 мл + –
- Рибний соус – 5 мл + –
- Оливкова олія – 1 стопка + –
- Цукор пальмовий або звичайний – 15-20 г + –
- Вода очищена – 30-50 мл + –
Як зробити курку по-тайськи з кешью
- Нарізаємо куряче філе у вигляді коротеньких брусків, розміром з кешью.
- Такими ж шматочками нарізаємо і болгарський солодкий перець.
- Часничок розчавлює ножем плазом, а потім кришимо дрібненькими кубиками.
- Ріпчасту рук розрізаємо на 2 половинки поперек хвостика і потім нарізаємо тонко поперек кілець соломкою.
- Зелена цибулька можна сильно не кришити. Ріжемо довільно, головне не надто крупно (по 3-4 см) і бажано вибирати стрілки цибулі тонший.
- Для заправки всі наявні соуси, ложку чилі перцю і цукровий пісок слід перемішати в невеликій чашці.
- Приступаємо до готування. У сковороду з вузьким дном, нібито вока, вливаємо олію і гарненько його нагріваємо. Потім засипаємо в ємність кешью і обсмажуємо горіхи, постійно помішуючи до золота. Готові горішки перекладаємо на паперову серветку.
- У масло, що залишилося в сковороді занурюємо сушені солодкі перці чилі і на середньому вогні обсмажуємо їх до тих пір, поки вони не набухнуть і не наситять масло своїм ароматом. Виймаємо чилі на серветку. Зверніть увагу, що перці можуть лопнути і окропити гарячою олією, тому при їх обсмажуванні будьте обережні!
- У звільнилася сковороді в тому ж маслі обсмажуємо спочатку часник буквально півхвилини, потім збільшуємо вогонь під воком і пересипаємо в масло курячу нарізку з лушпиння соломкою. На швидкому вогні, активно перемішуючи, смажимо все компоненти хвилин 5-7, поки курка не побіліє.
- Потім вливаємо в сковорідку 30 мл води, підготовлений заздалегідь соус, і все ретельно змішуємо.
- Слідом перекладаємо в ємність болгарський перець, засікаємо пару хвилин, а потім засипаємо горіхи, зелена цибуля, знову все перемішуємо і знімаємо вок з вогню.
«Гай Пад Мед Мамуанг» по-європейськи
Цей покроковий рецепт можна вважати адаптацією оригінальної курки по-тайськи з кешью під смаки і шлунки європейців, адже тайська їжа славиться особливою гостротою і великою кількістю специфічних добавок, які подобаються не всім. Однак цей простіший рецепт цілком передає унікальний смак страви.
Складові
- Цукор-пісок – 7 г;
- М’ясо куряче – 200 г;
- Перці болгарські – 2 плоду;
- Оцет рисовий – 15-20 мл;
- Стручок чилі гострий – 1 шт;
- Горіхи кешью – 0,1 кг;
- Соус соєвий – 15-20 мл;
- Часникова головка невелика – 1 шт;
- Масло оливи – 30-35 мл;
- Цибулева ріпчаста цибулина – 1 шт;
- Вода питна – 0,1 л.
Як приготувати курку по-тайськи з кешью
- У сковороду заливаємо трохи рослинного масла, чекаємо, поки масло прогріється, і висипаємо в ємність горіхи, смажимо їх хвилин 10 до рум’яності і виймаємо на тарілку.
- У тому ж маслі обсмажуємо на середньому вогні хвилин 5-10 розрізаний на 3 шматочки чилі перець, після чого його виймаємо і викидаємо.
- Тим часом курку і болгарський перець нарізаємо брусочками за розмірами горіхів.
- Лук кришимо тонкими півкільцями, часник – пластинками.
- Тепер відправляємо в масло часник. Через 1 хвилину перекладаємо в сковорідку курку з цибулею і смажимо все разом 10 хвилин.
- Перемішуємо в невеликій чашці оцет з соєвим соусом і цукровим піском і переливаємо до курки, а також додаємо воду. Все перемішуємо.
- Пересипаємо в ємність перець болгарський, готуємо його з усіма іншими компонентами хвилини 3, а потім додаємо в блюдо горіхи.
- Все перемішавши, чекаємо 1 хвилину і вимикаємо вогонь.
Неважливо як саме приготовлена курка з кешью по-тайськи, за класичним автентичного рецептом або європейської адаптації, гарнір для цього національного азіатського частування залишається один на всі часи – рис варений, парений або приготований з овочами.