Всі кухні світу мають свої особливості готування філе птиці так, щоб воно розкривало свої смакові якості і при цьому зберігало вітаміни. Перепробувати всі варіанти неможливо, але куряча гомілка в соєвому соусі на сковороді – то, що неодмінно варто зробити, адже вона виходить неймовірно смачною. Якщо ж ніжну, просочену пряним маринадом м’якоть протушкувати з рисом або запекти під сиром, щоденне блюдо легко перетвориться в святковий.
Смачна куряча гомілка в соєвому соусі під сиром
Складові
- Курячі гомілки охолоджені – 5-6 шт. + –
- Соєвий соус – 4 ст.л. + –
- Твердий сир – 60 г + –
- Гірчиця гостра – 1 ч.л. + –
- Рослинна олія – 2 ст.л. + –
- Сіль – за смаком + –
Як приготувати вдома курячі гомілки мариновані в соєвому соусі
- Потрібно змити з ніжок можливу бруд, видалити залишки пір’я.
- Кожну голяшку щедро обмазуємо гірчичною пастою так, щоб вона, по можливості, проникла і під шкурку.
- Кладемо м’ясо в глибоку тарілку, заливаємо соусом з сої, перемішуємо. Час перебування його в маринаді – не менше 1 години.
- У сковорідку з антипригару виливаємо масло і розпалює його.
- Кладемо гомілки і підрум’янюємо їх на сильному вогні з одного, а потім – з іншого боку.
- Щоб філе приготувалося зсередини, вогонь на цьому етапі зменшуємо майже до мінімуму, заливаємо маринадом, накриваємо кришкою і Томім 15-20 хвилин, не забуваючи ніжки перевертати.
- Готовність м’якоті перевіряємо виделкою – якщо в місці проколу не виділяється сукровиця, значить, м’ясо вже «дійшло».
- За пару хвилин до зняття з вогню м’ясо зверху посипаємо сирної крихтою і даємо їй розплавитися під кришкою.
Секрети від кухарчуком
- Щоб курка рівномірно просочилася соусом, її потрібно час від часу перемішувати.
- Можна в маринад додати улюблені спеції, наприклад, порошок базиліка, орегано, куркуму.
- Солі потрібно додавати менше, ніж зазвичай, оскільки соус має солоний присмак.
Подавати приготовлену своїми руками гомілку в соєвому соусі на сковороді по такому простому рецептом можна з картоплею-пюре або тушкованими овочами. Та й салат зі свіжих огірків-помідорів теж підійде ідеально і ви отримаєте блюдо ніби з кулінарного фото!
Оригінальний рецепт курячих стегон в соєвому соусі з рисом
Цей рецепт гарний тим, що майже одночасно, та ще й в одній посудині можна приготувати і основне частування з м’яса птиці, і ароматний гарнір до нього.
Рис найкраще брати сорти «Індіка» – він не злипається, але і не розварюється занадто сильно. Часник кладемо за бажанням, але без цієї пряності блюдо вийде набагато менш ароматним.
Складові
- Стегенця курки (невеликі) – 6 шт .;
- Соєвий соус класичний – 5-6 ст.л .;
- Часник свіжий – 4 середніх зубки;
- Чорний перець (мелений) – ¼ ч.л .;
- Рисова крупа сира – 1 стакан;
- Вода кип’ячена – 1,5 склянки;
- Сіль морська – щіпка.
Як посмажити курячі стегна в соєвому соусі на сковороді з рисом
- Потримавши кожен шматочок курки під струменем води, видаляємо надлишки рідини целюлозним рушником.
- Склавши стегна в миску, перчимо їх і присаливаем зовсім трохи.
- Соєвий соус заправляємо пропущеним через прес часником, перемішуємо. Маринад повинен покрити м’ясні шматочки не менше ніж на дві третини.
- Заливаємо їм м’ясо, заважаємо його і залишаємо так на годину в кімнатній температурі, щоб добре просочилося.
- Висипавши рис в друшляк, промиваємо його до прозорості в потоці води, викладаємо в глибоку тарілку і заливаємо водою.
- Розігрів сотейник, відразу ж кладемо в нього стегенця і заливаємо маринадом. Масло лити не треба!
- М’ясо потрібно тримати під кришкою, перевертаючи, до тих пір, поки не піде майже весь соус.
- Коли стегна покриються апетитним рум’янцем, потрібно влити півсклянки води і випарувати її на несильному вогні.
- Вийнявши м’ясо з сотейник, висипаємо туди рис (без води) і перемішуємо з рештою на дні соусом. Долив склянку приготовленої води, накриваємо посудину кришкою і Томім крупу до розм’якшення, не забувши посолити. Час готування – 15 хвилин.
Підігріти вже готове м’ясо можна, виклавши його на рисовий гарнір, накривши кришкою і потримавши так 5 хвилин без вогню.
Секрети смачної страви
- Для смаження краще взяти сотейник. Він глибше звичайної сковорідки, і в ньому вистачить місця і м’яса, і гарніру.
- У товстостінній посудині м’ясо прожариться рівномірніше, а на другому етапі готування швидше дійде під кришкою.
М’ясо з улюбленим гарніром – найприємніше початок дня або його завершення. Курячі стегенця в соєвому соусі на сковороді, обсмажені по-домашньому смачно і швидко вгамують голод, не перевантажуючи організм зайвими калоріями. А щоб скоротити час готування, філе найкраще замаринувати заздалегідь.