Випікання в домашній кулінарії є наукою практично першорядної важливості, адже попити чайок з ватрушками люблять все.
А зараз, коли за вікном пахне літо з його стиглими і соковитими плодами, саме час приготувати пиріг з свіжими абрикосами – наш рецепт вам покроково про все розповість. До слова, рецепт буде не один, щоб кожен ласун зміг вибрати для себе те, що йому більше подобається: бісквітний, здобний або швидкий листковий пиріг з готового тіста.
Варіанти абрикосової начинки для пирогів
Випічка пирогів в домашніх умовах, якби вони були зі свіжими абрикосами або якийсь інший начинкою, – це море можливостей.
По-перше, варіантів тесту для десертів тьма тьмуща, і вибираючи кожен раз щось новеньке, ми будемо отримувати унікальний авторський пиріг. По-друге, навіть з абрикосів можна готувати безліч різних начинок.
- Абрикоси нарізаємо половинками, присипаємо цукром і розкладаємо на розкатаному тесті в один ряд. Це класичний варіант наповнювача для фруктового десерту, який підійде до будь-якого виду тесту, в тому числі, і до бісквіту.
- Абрикоси без шкурки перемелює з цукром в блендері і для згущення додаємо до складу 1-2 ст.л. крохмалю. Такий вид начинки ідеальний для тертих пісочних і здобних пирогів.
- Нарізані тонкими часточками або дрібними кубиками фрукти також надають оригінальний смак випічці, адже все залежить від соковитості.
4. Крім того, абрикоси прекрасно поєднуються з яблуками, грушами, персиками, малиною. А якщо додати в начинку мед, корицю (або ваніль), кардамон, лимон, цедру апельсина або мак, то знову ж таки ми отримаємо щось особливе і пікантне.
5. А який смачний і оригінальний виходить пиріг з сирною начинкою і абрикосами.
6. Дуже популярні на півдні Росії традиційні дагестанські пироги з сметанного тіста з подвійною начинкою: подрібнені абрикоси плюс подрібнені в дрібну крихту волоські горіхи з цукром.
Простий пиріг з абрикосами «А-ля шарлотка»
Складові
- Борошно вищого сорту – 220 г + –
- Цукор-пісок білий – 220 г + –
- Яйця курячі – 4 шт. + –
- Розпушувач кондитерський – 1 ч.л. + –
- Свіжі абрикоси – 300 г + –
- Цукрова пудра – 2 ст.л. + –
- Ваніль солодка – 1 пачка + –
Як приготувати пиріг з абрикосами в духовці
Тим, кому рецепт класичної шарлотки знайомий не з чуток, зробити своїми руками цей смачний пиріг зі свіжими абрикосами буде простіше простого. Тісто готується дуже швидко, буквально за 5-10 хвилин, а печеться пиріг близько години. До того ж, такий десерт можна пекти навіть в мультиварці.
- Починати готувати пиріг потрібно з начинки. Абрикоси миємо, відокремлюємо від кісточки, ріжемо на ¼ часточки і залишаємо обсихати.
- Ставимо розігріватися духовку до 180 градусів, адже до того моменту, як тісто з начинкою буде готово, пиріг потрібно без зволікання прибрати в піч.
- Готуємо тісто. Борошно просіваємо і змішуємо з розпушувачем і ваніллю. Яйця вбиваємо в миску і міксером збиваємо їх до змішання білків з жовтками. Після цього всипаємо до них цукор і на максимальній швидкості доводимо складу до стійкої піни.
- Тепер міксер прибираємо і всипаємо в яєчну масу борошно з розпушувачем. Акуратно лопаткою змішуємо тісто, за структурою нагадує густу сметану.
- У готову бісквітну масу засипаємо абрикоси, акуратно і рівномірно розподіляємо їх по всьому об’єму тіста і переливаємо суміш у форму для випікання.
6. Випікатися пиріг буде приблизно 40-60 хвилин. Готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою.
Якщо ви вирішили готувати пиріг в мультиварці, то потрібно на панелі завдань виставити програму «Випічка» і таймер на 1 годину.
Готовий пиріг виймаємо з печі, даємо трохи часу охолонути, після чого витягаємо з форми, посипаємо пудрою і подаємо до столу.
Здобний пиріг зі свіжих абрикосів
У деяких господинь здобні пироги не вдаються пишними і м’якими. Цей же рецепт – найкращий і безпрограшний варіант для кулінарок-самоучок. Випічка виходить дуже пишна, ніжна і м’яка.
Заводимо здобне тісто на абрикосовий пиріг
- У склянці теплого молока розчиняємо сухі дріжджі (1 пачка) з цукровим піском (60 г).
- Через 15 хвилин, коли опара підніметься, переливаємо складу в тазик, підсипає туди ще 3 ст.л. цукру, солі 1 ч.л. (Без гірки), злегка збите яйце і теплу масляну суміш з 30 г топленого і 1 стопки рослинного масла. Все перемішуємо.
- Тепер всипаємо в таз півкіло просіяного високосортного борошна і замішуємо тісто. Ми залишаємо його в теплі на годинку, щоб воно піднялося, як слід.
Готуємо начинку для пирога з абрикосів
- 300 г абрикосів нарізаємо на половинки і чистимо від кісточок Якщо шкурки плямисті, то очищаємо плоди і від них.
Формуємо пиріг з абрикосовою начинкою
- Після того, як тісто піднялося, ділимо його на 2 нерівні половинки. Більшу частину розгортаємо в пласт, розміром з форму + 2-3 см з урахуванням бортиків.
- Поверх тесту розкладаємо рівним шаром абрикоси, присипаємо їх 2 ст.л. цукрової пудри, 1 ст.л. крохмалю і 1 пачкою ванільного цукру.
- Другу частину тіста розкочуємо тонко і наносимо поверх надрізи сіточкою. Накриваємо пиріг тестом, акуратно скріплюємо краю.
Випікаємо пиріг в духовці
- Прибирати пиріг потрібно в уже добре прогріту піч (180-190 °). Час випікання десерту становить 40-60 хвилин. Як тільки випічка придбає рівномірний насичений «загар» – можна виймати її з духовки.
Але не поспішайте нарізати гарячий пиріг. Крім того, що, не стримавшись, можна обпалити собі весь рот, так ще і весь сік абрикосів в «гарячці» може витекти. Вичікуємо хвилин 20-30 і вже тоді можна накривати стіл для чаювання.
Листковий пиріг з абрикосами
Цей покроковий рецепт випічки можна віднести до розряду «гості на порозі». Тісто для пирога ми беремо вже готове листкове, а для начинки використовуємо свіжі абрикоси з корицею.
Листкове тісто можна приготувати і своїми руками, для цього радимо взяти на замітку один з рецептів на сайті.
Листкове дріжджове тісто
Складові
- Тісто листкове дріжджове – 1 рулон;
- Абрикоси свіжі середні – 15 шт .;
- Цукровий пісок – ½ ст .;
- Крохмаль кукурудзяний – 2 ст.л .;
- Коричний порошок – 1 ч.л.
Як приготувати абрикосовий пиріг з листкового дріжджового тіста
- Тісто залишаємо на столі, щоб підтануло, а ми, тим часом, займемося начинкою.
- Абрикоси чистимо від шкурок і кісточок, засипаємо в чашу блендера разом з цукровим піском, крохмалем, корицею і перемелює в однорідну масу.
Начинка може здатися надто рідкою, проте при випіканні крохмаль загустіть абрикосове пюре до стану густого джему.
- Тісто розмотує і відрізаємо шматок, довжиною з форму для випікання, з надбавкою 4 см на борту. Також розгортаємо тісто і в ширину, але не дуже тонко. Вистилаємо пласт в деко і формуємо борту.
- Начинку заливаємо в пиріг і розподіляємо рівномірно по всій його поверхні.
- Розкачуємо другий шматок тіста і робимо в ньому кілька невеликих променистих надрізів, відступивши від центру 2-3 см і не доходячи до країв 4 см.
- Накриваємо пиріг другим шаром і щільно скріплюємо краю пирога.
- Випікатися десерт буде при 200 ° С 25-30 хвилин.
Літо щедро на свої дари і саме в цей час фруктова випічка постає перед нами у всьому своєму різноманітті, де особливо вигідно виділяється ароматний і дуже смачний пиріг зі свіжими абрикосами.
Обов’язково приготуйте цей десерт своїм близьким, адже ніщо так не зближує, як душевна бесіда з шматочком свіжого пирога і чашкою щойно завареного чаю.
Смачного!