Оцет яблучний

оцет яблучний

У доброї господині на кухні завжди знайдеться скляну пляшечку, заповнений рідиною з приємним фруктовим запахом.

Так, мова піде про яблучному оцті – універсальному продукті, чиї корисні властивості переоцінити дуже важко, так само як і перерахувати всі його переваги. Він і в кулінарії незамінний, і в косметології без нього ніяк не обійтися, і для тих, хто піклується про своє здоров’я, це – перший помічник.

Корисні властивості яблучного оцту

Багато з нас навіть не підозрюють, який скарб зберігається у них де-небудь на верхній полиці кухонної шафки, і використовують його час від часу для примастки дієтичного салату. А адже корисні властивості яблучного оцту цим не обмежуються, оскільки його багатий склад обумовлює необхідність частого, якщо не щоденного, його застосування в їжу.

Склад продукту:

            – кислоти (саме вони і надають продукту характерний смак);

            – спирти (від них – і фортеця);

            – ефірні масла ( «відповідають» за аромат);

            – макроелементи (в тому числі кальцій);

            – мікрочастинки (багато міді, а також залізо, марганець);

            – антиоксиданти

Корисні властивості яблучного оцту

Крім усього, перебродивший яблучний сік, яким по своїй суті і є оцет, – невичерпне джерело вуглеводів. І це цілком зрозуміло, з урахуванням його рослинного походження. Склад, природно, впливає і на властивості. У них і полягає головна цінність яблучного оцту, яким можна і шкіру очищати, і всередину вживати, розбавивши тепленькою водою.

  • Він є вбивцею жирів

Тому навесні, коли організму потрібна очистка, а нам самим – стрункість, буде корисно попити вранці натщесерце, за півгодини до їди, по стаканчику уксусно-медового розчину (по кавовій ложечці того і іншого на 200 г тепленькою водички).

  • очищає шкіру

Такий ефект реальний як при вживанні оцту всередину, так і при протиранні шкіри обличчя і шиї легким оцтовим розчином. Процедура дуже ніжна, тому її можна повторювати до тих пір, поки проблема не вирішиться.  

  • Допомагає при надмірній нічної пітливості

Перед сном можна протерти шкіру оцтом – він підсушить її і охолодить, що особливо приємно в літню спекотну пору.

  • Бореться з інфекціями

Оцтовим розчином можна полоскати горло при вірусних захворюваннях, а також зміцнювати ясна.

  • відбілює зуби

Кислота, що міститься в яблучному оцті, роз’їдає зубний камінь і шкідливий наліт.

  • Доглядає за волоссям

Якщо після миття голови звичайним шампунем скористатися оцтовим розчином, волосся заграють на сонці, немов відполіровані.

  • Піклується про кишечнику

Медово-оцтовий розчин ефективно допомагає справлятися з кишковими недугами – і при цьому безпечний! До речі, він же ефективно готує організм до прийому важкої і жирної їжі. Варто за півгодинки до бенкету випити стаканчик розчину – і порядок!

  • Бореться з гикавкою

При цій проблемі потрібно затримати дихання, глибоко зітхнувши, і зробити 3-4 глоточка оцтового еліксиру. Його кислуватий смак розслабить м’язи, і гикавка відступить.

Застосування яблучного оцту в кулінарії

Діапазон використання цієї корисної рідини дуже широкий: косметологія, медицина (народна), кулінарія, побут.

Застосування яблучного оцту в кулінарії

  1. Так, він незамінний у випічці, особливо пісочного тіста. Тільки при цьому потрібно враховувати, що приготований в домашніх умовах продукт слабкіше магазинного і тим більше – синтетичного. Так що і додавати його потрібно трохи більше, ніж вказано в рецепті. Зате він додасть тесту і самому страви ледве вловимий яблучний аромат.
  2. Можна використовувати такий оцет і в консервуванні. Тільки, знову ж таки, будемо уважні до дозуванні.
  3. А яким ароматним і смачним вийде шашлик, замочений в яблучному оцті!
  4. Салатики, заправлені ним же, можна і не присаливать – вони і без того смачні.
  5. Його можна сміливо використовувати при приготуванні майонезу та інших соусів, де за рецептурою передбачено такий компонент. Оцет з яблук не такий різкий, як його синтетичний побратим, тому заправки виходять більш ніжними, делікатними.
  6. Якщо томат в борщі не дав потрібної кислоти, справа можна виправити саме цей продукт з яблук.

Додаткові способи застосування оцтового соку з яблук

  • З його допомогою можна знезаражувати дитячі іграшки, замінюючи синтетичні і дуже шкідливі порошки і гелі. Для цього достатньо їх занурити в кислий розчин і висушити. До речі, за допомогою оцту можна очищати стіни в дитячій і інші поверхні від слідів буйної фантазії юних художників, а також полірувати кахель на кухні після готування.
  • Він допоможе освіжити колір підлогового килима.
  • Жодне побутове засіб не здатне надати склу такі блиск і чистоту, як оцтовий розчин.
  • До речі, за допомогою яблучного оцту можна успішно боротися з неприємними запахами при митті холодильника, а також кухонного начиння після оброблення м’яса або риби.

Це – лише кілька прикладів застосування цієї чудової «кислого соку» з яблук! Насправді ж їх набагато більше, адже недарма ж його називають універсальним засобом!

Калорійність яблучного оцту

Крім всіх перерахованих вище корисних якостей, даний продукт з яблук, має ще одну перевагу – він низькокалорійний. Тому його без усякого побоювання можна вживати людям будь-якої комплекції.

Так, в 100 г яблучного оцту міститься всього-на-всього 21 кКал. Так що можна не побоюватися поправитися, вживаючи його.

Як вибрати продукт

Щоб отримати дійсно живий і якісний продукт, найкраще яблучний продукт зробити самостійно. Але якщо з якоїсь причини це проблематично, можна купити його на ринку або, на худий кінець, в магазині. При цьому потрібно звертати увагу:

– на етикетку (якщо до складу входять барвники, ароматизатори та інші «Е» -шкі, залишаємо продукт на полиці);

– на тару (хороший продукт зберігається тільки в скляному посуді, бажано – затемненій);

– на фортецю (домашній продукт 3-6-процентний);

– на запах (приємний кислуватий);

– на колір (світло-медовий);

– на наявність осаду;

– на ціну (все натуральне коштує дорожче «синтетики»).

як зберігати

  1. У щільно закупореній тарі.
  2. При температурі в районі 6-15 градусів тепла, подалі від сонячних променів.
  3. У холодильнику тримати його не варто.
  4. Довге зберігання тільки покращує якість.

Як можна з упевненістю констатувати, що корисні властивості яблучного оцту можуть стати в нагоді і при приготуванні їжі, і для оздоровлення організму, і в господарстві. Тому, якщо ви ще не користуєтеся активно цим продуктом з яблук, то саме час почати!