У доброї господині на кухні завжди знайдеться скляну пляшечку, заповнений рідиною з приємним фруктовим запахом.
Так, мова піде про яблучному оцті – універсальному продукті, чиї корисні властивості переоцінити дуже важко, так само як і перерахувати всі його переваги. Він і в кулінарії незамінний, і в косметології без нього ніяк не обійтися, і для тих, хто піклується про своє здоров’я, це – перший помічник.
Корисні властивості яблучного оцту
Багато з нас навіть не підозрюють, який скарб зберігається у них де-небудь на верхній полиці кухонної шафки, і використовують його час від часу для примастки дієтичного салату. А адже корисні властивості яблучного оцту цим не обмежуються, оскільки його багатий склад обумовлює необхідність частого, якщо не щоденного, його застосування в їжу.
Склад продукту:
– кислоти (саме вони і надають продукту характерний смак);
– спирти (від них – і фортеця);
– ефірні масла ( «відповідають» за аромат);
– макроелементи (в тому числі кальцій);
– мікрочастинки (багато міді, а також залізо, марганець);
– антиоксиданти
Крім усього, перебродивший яблучний сік, яким по своїй суті і є оцет, – невичерпне джерело вуглеводів. І це цілком зрозуміло, з урахуванням його рослинного походження. Склад, природно, впливає і на властивості. У них і полягає головна цінність яблучного оцту, яким можна і шкіру очищати, і всередину вживати, розбавивши тепленькою водою.
- Він є вбивцею жирів
Тому навесні, коли організму потрібна очистка, а нам самим – стрункість, буде корисно попити вранці натщесерце, за півгодини до їди, по стаканчику уксусно-медового розчину (по кавовій ложечці того і іншого на 200 г тепленькою водички).
- очищає шкіру
Такий ефект реальний як при вживанні оцту всередину, так і при протиранні шкіри обличчя і шиї легким оцтовим розчином. Процедура дуже ніжна, тому її можна повторювати до тих пір, поки проблема не вирішиться.
- Допомагає при надмірній нічної пітливості
Перед сном можна протерти шкіру оцтом – він підсушить її і охолодить, що особливо приємно в літню спекотну пору.
- Бореться з інфекціями
Оцтовим розчином можна полоскати горло при вірусних захворюваннях, а також зміцнювати ясна.
- відбілює зуби
Кислота, що міститься в яблучному оцті, роз’їдає зубний камінь і шкідливий наліт.
- Доглядає за волоссям
Якщо після миття голови звичайним шампунем скористатися оцтовим розчином, волосся заграють на сонці, немов відполіровані.
- Піклується про кишечнику
Медово-оцтовий розчин ефективно допомагає справлятися з кишковими недугами – і при цьому безпечний! До речі, він же ефективно готує організм до прийому важкої і жирної їжі. Варто за півгодинки до бенкету випити стаканчик розчину – і порядок!
- Бореться з гикавкою
При цій проблемі потрібно затримати дихання, глибоко зітхнувши, і зробити 3-4 глоточка оцтового еліксиру. Його кислуватий смак розслабить м’язи, і гикавка відступить.
Застосування яблучного оцту в кулінарії
Діапазон використання цієї корисної рідини дуже широкий: косметологія, медицина (народна), кулінарія, побут.
- Так, він незамінний у випічці, особливо пісочного тіста. Тільки при цьому потрібно враховувати, що приготований в домашніх умовах продукт слабкіше магазинного і тим більше – синтетичного. Так що і додавати його потрібно трохи більше, ніж вказано в рецепті. Зате він додасть тесту і самому страви ледве вловимий яблучний аромат.
- Можна використовувати такий оцет і в консервуванні. Тільки, знову ж таки, будемо уважні до дозуванні.
- А яким ароматним і смачним вийде шашлик, замочений в яблучному оцті!
- Салатики, заправлені ним же, можна і не присаливать – вони і без того смачні.
- Його можна сміливо використовувати при приготуванні майонезу та інших соусів, де за рецептурою передбачено такий компонент. Оцет з яблук не такий різкий, як його синтетичний побратим, тому заправки виходять більш ніжними, делікатними.
- Якщо томат в борщі не дав потрібної кислоти, справа можна виправити саме цей продукт з яблук.
Додаткові способи застосування оцтового соку з яблук
- З його допомогою можна знезаражувати дитячі іграшки, замінюючи синтетичні і дуже шкідливі порошки і гелі. Для цього достатньо їх занурити в кислий розчин і висушити. До речі, за допомогою оцту можна очищати стіни в дитячій і інші поверхні від слідів буйної фантазії юних художників, а також полірувати кахель на кухні після готування.
- Він допоможе освіжити колір підлогового килима.
- Жодне побутове засіб не здатне надати склу такі блиск і чистоту, як оцтовий розчин.
- До речі, за допомогою яблучного оцту можна успішно боротися з неприємними запахами при митті холодильника, а також кухонного начиння після оброблення м’яса або риби.
Це – лише кілька прикладів застосування цієї чудової «кислого соку» з яблук! Насправді ж їх набагато більше, адже недарма ж його називають універсальним засобом!
Калорійність яблучного оцту
Крім всіх перерахованих вище корисних якостей, даний продукт з яблук, має ще одну перевагу – він низькокалорійний. Тому його без усякого побоювання можна вживати людям будь-якої комплекції.
Так, в 100 г яблучного оцту міститься всього-на-всього 21 кКал. Так що можна не побоюватися поправитися, вживаючи його.
Як вибрати продукт
Щоб отримати дійсно живий і якісний продукт, найкраще яблучний продукт зробити самостійно. Але якщо з якоїсь причини це проблематично, можна купити його на ринку або, на худий кінець, в магазині. При цьому потрібно звертати увагу:
– на етикетку (якщо до складу входять барвники, ароматизатори та інші «Е» -шкі, залишаємо продукт на полиці);
– на тару (хороший продукт зберігається тільки в скляному посуді, бажано – затемненій);
– на фортецю (домашній продукт 3-6-процентний);
– на запах (приємний кислуватий);
– на колір (світло-медовий);
– на наявність осаду;
– на ціну (все натуральне коштує дорожче «синтетики»).
як зберігати
- У щільно закупореній тарі.
- При температурі в районі 6-15 градусів тепла, подалі від сонячних променів.
- У холодильнику тримати його не варто.
- Довге зберігання тільки покращує якість.
Як можна з упевненістю констатувати, що корисні властивості яблучного оцту можуть стати в нагоді і при приготуванні їжі, і для оздоровлення організму, і в господарстві. Тому, якщо ви ще не користуєтеся активно цим продуктом з яблук, то саме час почати!