На пару можна приготувати багато смачних страв, і кожне з них обов’язково вийде низькокалорійним, що ідеально підходить людям, що стежать за вагою.
Наприклад, минтай в пароварці – ніжне дієтичне блюдо, яке не втрачає свої корисні властивості при готуванні, а тому його рекомендують вживати навіть дітям. Такий спосіб приготування надає рибному м’ясу м’якість і неповторний аромат; подавати парову рибу можна і в гарячому, і в холодному вигляді (на закуску).
Особливості приготування минтая в пароварці
Минтай є однією з найуживаніших риб. Його цінують за приємний смак, невелика кількість кісток і прекрасну засвоюваність організмом. До того ж, в ньому багато мінералів, вітамінів і мікроелементів, необхідних людині в будь-якому віці.
Дієтологи рекомендують вживати минтай 1-2 рази в тиждень. Він з успіхом застосовується в різних дієтичних програмах.
Минтай – сухувата риба, а приготування в пароварці надає їй соковитості, тим самим, розкриваючи її природний смак.
Як правильно готувати минтай в пароварці
- Для приготування минтая в пароварці бажано використовувати охолоджену рибу.
- При використанні свіжомороженого минтая – потрібно розморожування риби. Розморожувати минтай бажано або в холодильнику, або при кімнатній температурі.
- Темну плівку всередині минтая необхідно видалити, в іншому випадку – блюдо буде гірчити.
- Якщо в пароварку помістити разом з минтаєм овочі, то вийде чудовий гарнір.
- Якщо минтай попередньо замаринувати або додати до нього будь-які спеції, то смак його стане більш насиченим.
Філе минтая з цибулею в пароварці
Складові
- Минтай – 3 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 3 шт. + –
- Лимон – 1 шт. + –
- Кріп – 50 г + –
- Лавровий лист – 3 шт. + –
- Чорний перець (горошком) – 5-6 шт. + –
- Сіль – за смаком + –
Як приготувати соковитий минтай з цибулею на пару
- Готуємо рибу: якщо вона свіжоморожена, то розморожуємо, чистимо, видаляємо кістки. Натираємо філе невеликою кількістю солі.
- Лук очищаємо, нарізаємо кільцями.
- Лимон промиваємо, нарізаємо тонкими кільцями, видаляємо з них наявні насіння.
- Кріп промиваємо в проточній воді і дрібно рубаємо.
- У пароварку кладемо шар ріпчастої цибулі, додаємо лавровий лист і горошини перцю.
- Наступним шаром кладемо філе минтая.
- Потім – шар лимона, посипаємо його кропом.
- Включаємо пароварку на півгодини.
- Подаємо готову страву до столу з салатом з будь-яких овочів.
Філе минтая в пароварці: класичний рецепт зі спеціями
Складові
- Минтай середнього розміру – 2 шт .;
- Сік лимона – 2 ст.л .;
- Перець чорний мелений – за смаком;
- Спеції для риби – на смак;
- Сіль за смаком.
Рецепт приготування філе минтая в пароварці
- Якщо минтай свіжоморожений – розморожуємо його.
- Промиваємо, відрізаємо голову, плавники, хвіст, розрізаємо вздовж і виймаємо кістки.
- Вийшло філе нарізаємо порційними шматками і складаємо в підходить за розміром ємність.
- Додаємо спеції для риби, перець, сіль і сік лимона, перемішуємо. Ставимо в холодильник на пару годин.
- Готуємо 15 хвилин в пароварці.
- Подаємо до столу з салатом зі свіжих овочів.
Соковитий минтай в пароварці з овочами
З точки зору дієтологів, просто ідеальним є поєднання минтая з овочами. До того ж, приготування цієї страви в пароварці дозволяє отримати смачне і одночасно корисне частування, кожен шматочок якого буквально тане в роті.
Складові
- Минтай – 1 шт .;
- Картопля – 4 шт .;
- Помідор – 1 шт .;
- Морква – 1 шт .;
- Квасоля стручкова – 60-70 г;
- Цибуля зелена – 100 г;
- Лимон – 0,5 шт .;
- Оливкова олія – 2 ст.л .;
- Спеції для риби – на смак;
- Сіль за смаком.
Як зробити смачну рибу минтай з овочами на пару
- Минтай промиваємо, видаляємо нутрощі, відрізаємо голову, хвіст і плавники.
- Натираємо тушку сіллю і спеціальними спеціями для риби. Поливаємо її лимонним соком, вичавленим з половинки лимона, а кілька часточок жовтого цитруса кладемо всередину.
- Морква промиваємо, чистимо, нарізаємо тонкими кружечками.
- Помідор промиваємо, тонко нарізаємо кільцями.
- Лук моєму під проточною водою, нарізаємо кільцями.
- Картопля очищаємо і також нарізаємо кружечками, солимо його і посипаємо спеціями.
- У рукав для запікання наливаємо масло і розподіляємо його всередині рівномірно.
- Першим шаром в рукав укладаємо картопля, другим – морква, третім – квасоля (можна не розморожувати), четвертим шаром кладемо помідори, додавши трохи солі.
- Минтай викладаємо посередині овочів, трохи притискаємо його руками. Зверху посипаємо рибу нарізаною зеленою цибулею.
- Закріплюємо рукав кліпсами і укладаємо його в пароварку.
- Готуємо протягом 40 хвилин.
12. Розрізаємо рукав і обережно перекладаємо (за допомогою дерев’яної лопатки) блюдо на велику тарілку.
Ніжний дієтичний минтай в пароварці особливо смачний відразу після приготування, так що намагайтеся подавати його гарячим.
Смачного!