Запечені груші з сиром

Запечені груші з сиром – вишуканий і в той же час дуже простий у приготуванні десерт. Цей десерт з груш запікається в духовці 20 хвилин, смачний і теплим, і холодним.

запечені груші гарні та холодними

Можна запікати десерт з груш з різними добавками: з медом, з брусничним варенням, з різними сиропами, з корицею, з м’яким сиром (причому з різними видами сирів, найбільш нейтральний смак має «Рікотта», можна спробувати використовувати сири з пліснявою – їх кладемо менше, «Дор Блю», «Горгонзола», «Маскарпоне»), можна посипати груші зверху коричневим цукром, подрібненим пісочним печивом або бісквітом, товченими волоськими або іншими горіхами, шоколадною крихтою. Варіацій, як бачите, чимало. У будь-якому випадку вам знадобиться глибоке деко або форму для випічки і, дуже бажано, папір для випічки. Ми пропонуємо вам один з найбільш поширених способів приготування цього десерту: запекти груші з сиром «Рікотта», медом та корицею.

Потрібно:

  • Груші – 5 штук (соковитих, не дуже м’яких, але і не занадто жорстких, у нас «Дюшес»)
  • Сир «Рікотта» – 250 грамів (ви можете спробувати й інший сорт сиру)
  • Мед (рідкий, не зацукорився) – близько 10 чайних ложок «без гірки»
  • Кориця мелена (при бажанні) – приблизно 1 чайна ложка, можна і менше
  • Печиво або горіхи (за бажанням, ми не кладемо) – з розрахунку приблизно від половини до 1 чайної ложки подрібненого печива або горіхів на половинку груші

Приготування:

запечені груші: розрізати навпіл і видалити серцевинуГруші потрібно вимити, витерти, розрізати на половинки. Чайною ложкою (а ще зручніше невеликий ложкою для морозива, якщо у вас в господарстві така є) видалити серцевину з насінням і зробити невеликі поглиблення в половинках груш. Ми видаляємо також і «ніжки і попки», хоча багато рецепти радять їх залишити гарні груші все одно збереже форму, а є (ми б навіть сказали в цьому випадку «вкушати») десерт зручніше, коли все «зайве» вже вилучено.

запечені груші: викласти половинки груш у формуФорму для запікання або глибоке деко застеляємо папером для випічки. АЛЕ! Якщо покласти половинки груш зрізом вгору на площину, вони будуть нахилятися і падати на бік. Нам потрібно, щоб вони лежали рівно, тому беремо ще один великий шматок паперу для випічки, сильно його сминаем у грудку, потім розгортаємо і викладаємо у формі так, щоб вм’ятини і вигини папери служили підтримкою для груш і не давали їм повертатися. Викладаємо груші на папір для випічки зрізом вгору так, щоб вони лежали рівно і стійко (перегляньте наш відео-рецепт!). Якщо у вас немає паперу для випічки, просто змастіть дно форми вершковим маслом, а у кожної половинки груші знизу зріжте маленький шматочок для освіти «плоского сталого дна» (цей варіант гірше: груша втратить сік через зріз).

запечені груші: начинити груші сиромУ поглиблення половинок груш чайною ложкою викладаємо сир «Рікотта», щедро, «з гіркою».

запечені груші: полити медомПоливаємо сир і самі груші зверху рідким медом.

запечені груші: посипати корицеюЯкщо хочемо, посипаємо зверху корицею (у нашій компанії корицю люблять не всі, тому частина груш ми посипали, а частину залишили без кориці).

запечені груші: запікати 20 хвилинСтавимо груші в духовку, розігріту до 200 градусів, на середню висоту. Запікаємо 20 хвилин. На останні 5 хвилин можна включити гриль, якщо він у вашій духовці є. Якщо ви хотіли посипати груші подрібненим печивом або горіхами – це теж робимо через 15 хвилин запікання, діставши на хвилинку форму з духовки і швидко посипавши груші, і останні 5 хвилин груші знаходяться в духовці вже з «присипкою». Коли минуло вже в загальній складності 20 хвилин нашого перебування десерту в духовці, вимикаємо нагрівання і залишаємо груші ще потомитися в вимкненій духовці хвилин на 10-15. Всі. Запечені груші готові.

запечені груші: викласти на блюдо і подати на стілДаємо десерту трохи охолонути до теплого стану і перекладаємо на блюдо або плоску тарілку. Нагадуємо вам, що цей чудовий десерт можна їсти і теплим, і холодним. Призовий порада для тих, хто дочитав до кінця: цей десерт з груш можна подати до столу з вершковим морозивом. І ще: якщо вам подобаються запечені фрукти, спробуйте запекти яблука в мікрохвильовці – це теж дуже просто і дуже смачно!

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: