Запечені груші з сиром – вишуканий і в той же час дуже простий у приготуванні десерт. Цей десерт з груш запікається в духовці 20 хвилин, смачний і теплим, і холодним.
Можна запікати десерт з груш з різними добавками: з медом, з брусничним варенням, з різними сиропами, з корицею, з м’яким сиром (причому з різними видами сирів, найбільш нейтральний смак має «Рікотта», можна спробувати використовувати сири з пліснявою – їх кладемо менше, «Дор Блю», «Горгонзола», «Маскарпоне»), можна посипати груші зверху коричневим цукром, подрібненим пісочним печивом або бісквітом, товченими волоськими або іншими горіхами, шоколадною крихтою. Варіацій, як бачите, чимало. У будь-якому випадку вам знадобиться глибоке деко або форму для випічки і, дуже бажано, папір для випічки. Ми пропонуємо вам один з найбільш поширених способів приготування цього десерту: запекти груші з сиром «Рікотта», медом та корицею.
Потрібно:
- Груші – 5 штук (соковитих, не дуже м’яких, але і не занадто жорстких, у нас «Дюшес»)
- Сир «Рікотта» – 250 грамів (ви можете спробувати й інший сорт сиру)
- Мед (рідкий, не зацукорився) – близько 10 чайних ложок «без гірки»
- Кориця мелена (при бажанні) – приблизно 1 чайна ложка, можна і менше
- Печиво або горіхи (за бажанням, ми не кладемо) – з розрахунку приблизно від половини до 1 чайної ложки подрібненого печива або горіхів на половинку груші
Приготування:
Груші потрібно вимити, витерти, розрізати на половинки. Чайною ложкою (а ще зручніше невеликий ложкою для морозива, якщо у вас в господарстві така є) видалити серцевину з насінням і зробити невеликі поглиблення в половинках груш. Ми видаляємо також і «ніжки і попки», хоча багато рецепти радять їх залишити гарні груші все одно збереже форму, а є (ми б навіть сказали в цьому випадку «вкушати») десерт зручніше, коли все «зайве» вже вилучено.
Форму для запікання або глибоке деко застеляємо папером для випічки. АЛЕ! Якщо покласти половинки груш зрізом вгору на площину, вони будуть нахилятися і падати на бік. Нам потрібно, щоб вони лежали рівно, тому беремо ще один великий шматок паперу для випічки, сильно його сминаем у грудку, потім розгортаємо і викладаємо у формі так, щоб вм’ятини і вигини папери служили підтримкою для груш і не давали їм повертатися. Викладаємо груші на папір для випічки зрізом вгору так, щоб вони лежали рівно і стійко (перегляньте наш відео-рецепт!). Якщо у вас немає паперу для випічки, просто змастіть дно форми вершковим маслом, а у кожної половинки груші знизу зріжте маленький шматочок для освіти «плоского сталого дна» (цей варіант гірше: груша втратить сік через зріз).
У поглиблення половинок груш чайною ложкою викладаємо сир «Рікотта», щедро, «з гіркою».
Поливаємо сир і самі груші зверху рідким медом.
Якщо хочемо, посипаємо зверху корицею (у нашій компанії корицю люблять не всі, тому частина груш ми посипали, а частину залишили без кориці).
Ставимо груші в духовку, розігріту до 200 градусів, на середню висоту. Запікаємо 20 хвилин. На останні 5 хвилин можна включити гриль, якщо він у вашій духовці є. Якщо ви хотіли посипати груші подрібненим печивом або горіхами – це теж робимо через 15 хвилин запікання, діставши на хвилинку форму з духовки і швидко посипавши груші, і останні 5 хвилин груші знаходяться в духовці вже з «присипкою». Коли минуло вже в загальній складності 20 хвилин нашого перебування десерту в духовці, вимикаємо нагрівання і залишаємо груші ще потомитися в вимкненій духовці хвилин на 10-15. Всі. Запечені груші готові.
Даємо десерту трохи охолонути до теплого стану і перекладаємо на блюдо або плоску тарілку. Нагадуємо вам, що цей чудовий десерт можна їсти і теплим, і холодним. Призовий порада для тих, хто дочитав до кінця: цей десерт з груш можна подати до столу з вершковим морозивом. І ще: якщо вам подобаються запечені фрукти, спробуйте запекти яблука в мікрохвильовці – це теж дуже просто і дуже смачно!
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: