Запечені баклажани з помідорами і сиром

Запечені баклажани з помідорами і сиром – прекрасне легке літнє блюдо, а якщо додати ще й шинку, то й ситна. На приготування потрібно всього 30-40 хвилин.

запечені баклажани з сиром і помідорамиВлітку на дачі (як, втім, і восени в місті) нам хочеться витратити на приготування їжі менше часу, а результат отримати вражаюче смачний. При цьому поїсти побільше сезонних овочів. Якщо у вас є подібні бажання – цей рецепт для вас!

Потрібно:

  • Баклажани – 2-3 штуки
  • Помідори – 3-4 штуки (залежно від розміру)
  • Шинка (будь-яка, можна пресовану, можна замінити вареною ковбасою типу «Докторської») за бажанням, можна і без неї – близько 300 грамів
  • Сир (будь-який твердий) – близько 200 грамів
  • Часник – 3-5 зубчиків (за вашим смаком
  • Майонез – 3-4 столові ложки
  • Сіль
  • Перець чорний мелений

Приготування:

запечені баклажани: ріжемо баклажани кружечкамиБаклажани потрібно вимити, витерти, обрізати і викинути кінчики. Потім нарізаємо баклажани кружечками товщиною 8-10 міліметрів. Деко застеляємо папером для випічки (це самий зручний варіант), якщо паперу для випічки у вас немає – злегка змащуємо деко рослинним або вершковим маслом або маргарином. Викладаємо на деко кружечки баклажанів (бажано залишаючи між ними певну відстань, не кладіть впритул). Баклажани солимо і перчимо (злегка: трусніть по разочку-іншому сільницею-грибком і перечниці над кожним кружечком). Тепер вже можна включати духовку розігріватися, їй потрібно 10-15 хвилин, щоб прогрітися.

запечені баклажани: накриваємо баклажани шматочками шинкиНарізаємо шинку або ковбасу скибочками товщиною близько половини сантиметра, співвідносними за розміром з кружечками баклажанів. Розкладаємо шинку на баклажани. Нагадуємо вам, що цей етап можна пропустити – без шинки теж буде смачно, але не так ситно.

запечені баклажани: кладемо шматочки помідорівПомідори миємо, витираємо і нарізаємо тонкими кружальцями завтовшки 4-5 міліметрів. Щоб сік з помідорів витікав менше, різати їх треба так, як ви різали б кружечками апельсин «поперек часточок», хоча у помідорів і часточки не визначаються. Спочатку відріжте у помідора «попку» із зеленою міткою від «хвостика» в центрі – ну, і далі ріжте кружечки в цій же площині. Якщо помідори були дуже великі і гуртки їх за розміром перевищують кружечки баклажанів – розріжте помідорні кружечки навпіл. Викладаємо скибочки помідорів поверх шинки, злегка солимо і перчимо.

запечені баклажани: додаємо часникДалі можливі два варіанти. На наших фотографіях показаний варіант «ледачий». Дрібно наріжте кілька зубчиків часнику і киньте «по чуть-чуть» на кожну скибочку помідора.

запечені баклажани: кладемо сир і майнезКожен скибочку помідора накрийте тонким шматочком сиру відповідного розміру і зверху злегка змастіть майонезом (приблизно третину або чверть чайної ложки на кожен шматочок). У «неленивом» варіанті цієї страви сир потрібно натерти на тертці, вичавити туди часник через спеціальну давильця для часнику, додати майонез, все перемішати, а потім викласти цю сирно-часниково-майонезну суміш невеликою гіркою на кожну скибочку помідора. У «неленивом» варіанті у ваших запечених в духовці баклажанів буде більш презентабельний вигляд, а смак буде той самий.

запечені баклажани: запікаємо в духовці 20 хвилинСтавимо деко з баклажанами в добре розігріту духовку приблизно на середню висоту, рівень нагріву зменшуємо до середнього і при температурі близько 190-210 градусів запікаємо баклажани в духовці приблизно 20 хвилин. Ми говоримо приблизно, тому що духовки у всіх різні, не всі мають термометри. По закінченні цього часу (сир на баклажанах вже розплавився і, може бути, навіть почав підрум’янюватися) запечені баклажани готові. Дістаємо деко з духовки, перекладаємо баклажани на тарілки або на блюдо і подаємо на стіл. Зауважимо, що не обов’язково є їх гарячими, багато хто наші друзі воліють це блюдо в ледь теплому вигляді.