Запечена горбуша – дуже смачне і просте у приготуванні блюдо, яке підійде і для обіду, для вечері. Сама риба належить до благородного сімейства лососевих, але при цьому за ціною цілком може бути віднесена до середнього «економ-класу», що теж приємно.
Горбуша – риба не дуже жирна, отже, запікати її треба так, щоб в результаті вона не вийшла зовсім сухий. Для цього, зрозуміло, горбушу треба запікати «в компанії» яких-небудь інших продуктів. Сьогодні ми пропонуємо вам два варіанти.
Варіант перший: горбуша, запечена з помідорами і сиром.
Потрібно:
- Горбуша (краще, звичайно, філе)
- Майонез
- Помідори
- Сир (годиться будь-яка більш чи менш твердий)
- Сіль, перець.
Ми не вказали тут кількість використовуваних продуктів, тому що все залежить від вашого апетиту і кількості родичів і гостей.
Приготування:
Глибоке деко (краще скляну форму для запікання з вогнетривкого скла) змащуємо майонезом (можна маргарином або маслом).
Рибу треба вимити холодною водою, промокнути паперовим рушником або серветками, порізати на шматки (не ріжте на маленькі шматочки, краще на великі), посолити і поперчити з обох сторін і викласти на деко або у форму.
Шматки риби змащуємо майонезом (трохи).
Помідори миємо, витираємо, ріжемо товстими (приблизно по 7-8 мм) кружечками.
На кожен шматок горбуші кладемо гурток помідора.
Змащуємо майонезом кружечки помідорів.
Кожен шматок риби з кружечком помідора накриваємо шматком сиру.
Ставимо в розігріту духовку включити духовку треба хвилин за 15 до того, як ставити в неї рибу) і запікаємо горбушу близько 20 хвилин.
Увага! Нагадуємо вам, що, якщо ви використовуєте скляну форму для запікання, процес буде трохи іншим. Так як форми з жароміцного скла не рекомендується ставити в гарячу духовку, ми ставимо їх у холодну, потім включаємо нагрівання і збільшуємо час приготування приблизно на 15 хвилин (до речі, за ці 15 хвилин нагрівання треба зменшити з максимального на середній), таким чином, наша горбуша в скляній формі для запікання пробуде в духовці близько 35 хвилин.
Ось і все, наша запечена горбуша готова. Як бачите, запікати горбушу зовсім нескладно. Дістаємо і розкладаємо по тарілках.
Варіант другий: горбуша, запечена з цибулею, морквою і сиром.
Потрібно:
Все те ж саме мінус помідори, плюс ріпчасту цибулю і моркву (до речі, як варіант номер три, можна і без неї).
Приготування:
Починаємо так само, як і в першому варіанті, але замість помідорів кладемо на шматки горбуші ріпчасту цибулю, порізану тонкими кільцями або півкільцями. Змащуємо трохи майонезом.
Наступний шар – терта на крупній тертці моркву. Можна покласти сиру, але є ризик, що вона залишиться жорсткою, так як риба готується швидко, а морквина зазвичай довше. Можна на всяк випадок підстрахуватися і спочатку пасерувати терту моркву до напівготовності (тобто посмажити її в глибокій сковороді на рослинному маслі, помішуючи, хвилин 10), а потім викласти на рибу. Нагадуємо, що можна взагалі обійтися без моркви і обмежитися цибулею і сиром.
Знову змащуємо майонезом.
Шар сиру. У цьому варіанті рецепту сир краще потерти на крупній тертці.
Ставимо запікати в духовку на той же час.
Класичний гарнір до риби, звичайно ж, картопля у всіх видах: відварна, смажена, пюре… Але можна зробити і овочевий гарнір, все у ваших руках.
Призовий рада для тих, хто дочитав до кінця: все те ж саме у всіх варіантах можна виконати і з іншого рибою, наприклад, з тріскою або пикшей. Теж буде смачно.