Заливні пироги з ягодами

Заливні пироги з ягодами
Таку випічку, іноді, ще називають наливний, але головне – це не її назва, а чудовий смак, за який подібні десерти полюбилися.

Якщо у вас є вдома свіжі або заморожені ягідні запаси, тоді радимо спекти заливні пироги з ягодами, рецепти їх зможе освоїти навіть починаюча господиня. Робити випічку можна і в мультиварці, і в духовці, але ми розглянемо лише останній варіант, так як він дозволяє отримати десерт максимально апетитного вигляду.

Рецепт заливного пирога з ягодами і сметаною

Інгредієнти для тіста

  • Сир – 75 г + –
  • Борошно пшеничне – 270 г + –
  • Масло вершкове – 120 г + –
  • Яйця курячі – 1 шт. + –
  • Цукор-пісок білий – 100 г + –
  • Сіль – 1 щіпка + –

Продукти для заливки

  • Вишня – 1 ст. + –
  • Журавлина, малина, чорна смородина – всього 1 ст. + –
  • Сметана – 200 г + –
  • Борошно пшеничне – 2 ст.л. + –
  • Цукор-пісок білий – 50 г + –
  • Яйця курячі – 2 шт. + –

Як спекти пиріг з ягодами і сметаною заливкою

Особливість даного пирога в його найніжнішої тестової структурі і витонченому смаку. Досягти такої гармонії дозволяє сир, включений до складу тесту, і ніжна зметана заливка. Що стосується ягідних ноток, то тут ви для себе визначаєте самі, яким смаковим відтінком буде володіти ваш пиріг.

У нашому рецепті використовується ягідний мікс – малина, вишня, журавлина і чорна смородина, але ви можете сміливо вносити в нього своє авторське бачення.

Замішуємо сирне тісто на ягідний пиріг

  1. Доводимо вершкове масло до м’якого стану, потім перекладаємо його в миску і змішуємо з цукром.
  2. Виделкою масляну масу гарненько розтираємо.
  3. Додаємо в перетерту суміш сир і повторюємо процес розтирання.
  4. Забиваємо в миску яйце, кидаємо дрібку солі, просіюємо борошно і починаємо замішувати м’яке тісто.
  5. Замішану тестову масу скачуємо в кулю, загортаємо в харчову плівку, прибираємо на півгодини в холодильник.

Робимо сметанним заливку для випічки

  1. Яйця збиваємо з цукром, після чого всипаємо в яєчну масу борошно (просіяне) і додаємо сметану.
  2. Ретельно збиваємо все компоненти віночком до тих пір, поки суміш не стане однорідною консистенції.

Формуємо пиріг з сирного тесту і ягідної начинки

  1. Застеляємо форму для випікання пергаментом, потім викладаємо в неї, посередині, тісто і акуратно розрівнюємо його, перетворюючи в гладку коржик.
  2. Коли тісто буде розпластався по дну – починаємо формувати з його країв бортики.
  3. Далі висипаємо в тестову «кошик» ягоди. Якщо вони заморожені, то попередньо їх розморожувати не потрібно.
  4. Наостанок заливаємо десерт сметаною заливкою.

Випікаємо ягідний пиріг зі сметаною в духовці

  1. Прогріваємо духову шафу до 190 градусів, після чого відправляємо в нього пиріг на 1 годину. Випічка повинна не тільки добре пропектися за цей час, але і зарум’яниться зверху, як слід.
  2. Після приготування десерт відразу не діставайте з форми. Дайте йому трохи охолонути і тільки після цього виймайте.
  3. Перед подачею ягідний сирний пиріг зі сметаною заливанням можна посипати цукровою пудрою. З чаєм такий десерт йде на ура.

zalivnye-pirogi-s-yagodami.3jpg

Ягоди для сирного пирога можна брати абсолютно будь-які (кислі, солодкі, кисло-солодкі), навіть вид, в якому ви будете їх використовувати (свіжі або заморожені) – не грає особливої ​​ролі.

Правда, якщо на дворі літо або початок осені, і в наявності є свіжі ягоди – беріть їх, так ви свою випічку зможете витаминизировать по максимуму.

Як приготувати пісочний заливний пиріг з ягодами

Всім, хто любить пісочний пироги, пропонуємо такий ось простий, але дуже смачний рецепт приготування заливного ягідного пирога. Піч його ми теж будемо в духовці до рум’янцю.

Що стосується ягідної начинки, то вона, як і раніше, підбирається вами на вашу ж розсуд. Брати ягоди ви також можете в будь-якому вигляді: свіжі, заморожені і навіть консервовані, якщо хочете особливого розмаїття.

Складові

Для тесту

  • Борошно – 2 ст .;
  • Цукор – 4 ст.л .;
  • Масло вершкове (або маргарин) – 130 г;
  • Яйця курячі – 2 шт .;
  • Розпушувач – 1 ч.л.

Для начинки

  • Будь-які ягоди – 300 г.

для заливки

  • Сметана – 250 г;
  • Цукор – 140 г;
  • Яйце – 1 шт .;
  • Борошно – 2 ст.л.

Пісочний ягідний пиріг зі сметаною заливкою

  • Насамперед готуємо ягоди: промиваємо їх, витягаємо кісточки (якщо такі є), розрізаємо навпіл або нарізаємо четвертинками (в разі, якщо ви використовуєте великі плоди).

Якщо ягоди заморожені або консервовані, то перед використанням перекладіть їх в друшляк, щоб стекла зайва рідина.

  • Замішуємо тісто на пиріг: яйця збиваємо (недовго) з цукром, додаємо в отриману суміш розм’яклої масло і ретельно все заважаємо.
  • Далі всипаємо в миску з яєчно-масляною сумішшю борошно, просіяне з пекарського порошку (розпушувачем), і починаємо все вимішувати.
  • Готове тісто відправляємо на 15-20 хвилин в морозильну камеру.
  • Поки тісто прохолоджується – займемося заливкою. Для її приготування нам потрібно буде не сильно збити яйця з цукром, залити їх сметаною, засипати борошном і перешкодити все так, щоб не залишилося жодного грудочки.
  • Дістаємо з морозилки тісто, розгортаємо його в велике коло (діаметр кола повинен бути більше дна самої форми) і перекладаємо в змащену вершковим маслом форму для випічки.
  • Акуратно розрівнюємо тісто по дну, а з не поміщаються на дні тестових шматочків формуємо високі бортики пирога.
  • Зверху на тісто рівним шаром кладемо ягоди і заливаємо їх сметаною заливкою, розподіляючи її ложкою по всій поверхні ягід.
  • Розігріваємо духовку до 180 градусів, поміщаємо в неї форму з майбутнім пирогом і випікаємо його до готовності 45-55 хвилин.
  • Після закінчення приготування, пиріг залишаємо в духовій печі ще хвилин на 10. При цьому, весь цей час відкривати дверцята шафи не рекомендується.

zalivnye-pirogi-s-yagodami.3jpg

  • Через 10 хвилин випічку дістаємо з духовки, даємо їй час повністю охолонути, і тільки після цього перекладаємо з форми на тарілку.

Заливні пироги з ягодами, рецепти яких ми крок за кроком розглянули в статті, підходять не тільки для тихих сімейних посиденьок за чашкою чаю. Такий випічкою можна порадувати гостей і на гучних урочистих заходах. Адже які б смакоту і заморські делікатеси від кращих шеф-кухарів на столі не стояли, проте, встояти перед домашньою їжею не зможе ніхто і ніколи.

Стиглих вам ягід і смачних пирогів!