Таку випічку, іноді, ще називають наливний, але головне – це не її назва, а чудовий смак, за який подібні десерти полюбилися.
Якщо у вас є вдома свіжі або заморожені ягідні запаси, тоді радимо спекти заливні пироги з ягодами, рецепти їх зможе освоїти навіть починаюча господиня. Робити випічку можна і в мультиварці, і в духовці, але ми розглянемо лише останній варіант, так як він дозволяє отримати десерт максимально апетитного вигляду.
Рецепт заливного пирога з ягодами і сметаною
Інгредієнти для тіста
- Сир – 75 г + –
- Борошно пшеничне – 270 г + –
- Масло вершкове – 120 г + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Цукор-пісок білий – 100 г + –
- Сіль – 1 щіпка + –
Продукти для заливки
- Вишня – 1 ст. + –
- Журавлина, малина, чорна смородина – всього 1 ст. + –
- Сметана – 200 г + –
- Борошно пшеничне – 2 ст.л. + –
- Цукор-пісок білий – 50 г + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
Як спекти пиріг з ягодами і сметаною заливкою
Особливість даного пирога в його найніжнішої тестової структурі і витонченому смаку. Досягти такої гармонії дозволяє сир, включений до складу тесту, і ніжна зметана заливка. Що стосується ягідних ноток, то тут ви для себе визначаєте самі, яким смаковим відтінком буде володіти ваш пиріг.
У нашому рецепті використовується ягідний мікс – малина, вишня, журавлина і чорна смородина, але ви можете сміливо вносити в нього своє авторське бачення.
Замішуємо сирне тісто на ягідний пиріг
- Доводимо вершкове масло до м’якого стану, потім перекладаємо його в миску і змішуємо з цукром.
- Виделкою масляну масу гарненько розтираємо.
- Додаємо в перетерту суміш сир і повторюємо процес розтирання.
- Забиваємо в миску яйце, кидаємо дрібку солі, просіюємо борошно і починаємо замішувати м’яке тісто.
- Замішану тестову масу скачуємо в кулю, загортаємо в харчову плівку, прибираємо на півгодини в холодильник.
Робимо сметанним заливку для випічки
- Яйця збиваємо з цукром, після чого всипаємо в яєчну масу борошно (просіяне) і додаємо сметану.
- Ретельно збиваємо все компоненти віночком до тих пір, поки суміш не стане однорідною консистенції.
Формуємо пиріг з сирного тесту і ягідної начинки
- Застеляємо форму для випікання пергаментом, потім викладаємо в неї, посередині, тісто і акуратно розрівнюємо його, перетворюючи в гладку коржик.
- Коли тісто буде розпластався по дну – починаємо формувати з його країв бортики.
- Далі висипаємо в тестову «кошик» ягоди. Якщо вони заморожені, то попередньо їх розморожувати не потрібно.
- Наостанок заливаємо десерт сметаною заливкою.
Випікаємо ягідний пиріг зі сметаною в духовці
- Прогріваємо духову шафу до 190 градусів, після чого відправляємо в нього пиріг на 1 годину. Випічка повинна не тільки добре пропектися за цей час, але і зарум’яниться зверху, як слід.
- Після приготування десерт відразу не діставайте з форми. Дайте йому трохи охолонути і тільки після цього виймайте.
- Перед подачею ягідний сирний пиріг зі сметаною заливанням можна посипати цукровою пудрою. З чаєм такий десерт йде на ура.
Ягоди для сирного пирога можна брати абсолютно будь-які (кислі, солодкі, кисло-солодкі), навіть вид, в якому ви будете їх використовувати (свіжі або заморожені) – не грає особливої ролі.
Правда, якщо на дворі літо або початок осені, і в наявності є свіжі ягоди – беріть їх, так ви свою випічку зможете витаминизировать по максимуму.
Як приготувати пісочний заливний пиріг з ягодами
Всім, хто любить пісочний пироги, пропонуємо такий ось простий, але дуже смачний рецепт приготування заливного ягідного пирога. Піч його ми теж будемо в духовці до рум’янцю.
Що стосується ягідної начинки, то вона, як і раніше, підбирається вами на вашу ж розсуд. Брати ягоди ви також можете в будь-якому вигляді: свіжі, заморожені і навіть консервовані, якщо хочете особливого розмаїття.
Складові
Для тесту
- Борошно – 2 ст .;
- Цукор – 4 ст.л .;
- Масло вершкове (або маргарин) – 130 г;
- Яйця курячі – 2 шт .;
- Розпушувач – 1 ч.л.
Для начинки
- Будь-які ягоди – 300 г.
для заливки
- Сметана – 250 г;
- Цукор – 140 г;
- Яйце – 1 шт .;
- Борошно – 2 ст.л.
Пісочний ягідний пиріг зі сметаною заливкою
- Насамперед готуємо ягоди: промиваємо їх, витягаємо кісточки (якщо такі є), розрізаємо навпіл або нарізаємо четвертинками (в разі, якщо ви використовуєте великі плоди).
Якщо ягоди заморожені або консервовані, то перед використанням перекладіть їх в друшляк, щоб стекла зайва рідина.
- Замішуємо тісто на пиріг: яйця збиваємо (недовго) з цукром, додаємо в отриману суміш розм’яклої масло і ретельно все заважаємо.
- Далі всипаємо в миску з яєчно-масляною сумішшю борошно, просіяне з пекарського порошку (розпушувачем), і починаємо все вимішувати.
- Готове тісто відправляємо на 15-20 хвилин в морозильну камеру.
- Поки тісто прохолоджується – займемося заливкою. Для її приготування нам потрібно буде не сильно збити яйця з цукром, залити їх сметаною, засипати борошном і перешкодити все так, щоб не залишилося жодного грудочки.
- Дістаємо з морозилки тісто, розгортаємо його в велике коло (діаметр кола повинен бути більше дна самої форми) і перекладаємо в змащену вершковим маслом форму для випічки.
- Акуратно розрівнюємо тісто по дну, а з не поміщаються на дні тестових шматочків формуємо високі бортики пирога.
- Зверху на тісто рівним шаром кладемо ягоди і заливаємо їх сметаною заливкою, розподіляючи її ложкою по всій поверхні ягід.
- Розігріваємо духовку до 180 градусів, поміщаємо в неї форму з майбутнім пирогом і випікаємо його до готовності 45-55 хвилин.
- Після закінчення приготування, пиріг залишаємо в духовій печі ще хвилин на 10. При цьому, весь цей час відкривати дверцята шафи не рекомендується.
- Через 10 хвилин випічку дістаємо з духовки, даємо їй час повністю охолонути, і тільки після цього перекладаємо з форми на тарілку.
Заливні пироги з ягодами, рецепти яких ми крок за кроком розглянули в статті, підходять не тільки для тихих сімейних посиденьок за чашкою чаю. Такий випічкою можна порадувати гостей і на гучних урочистих заходах. Адже які б смакоту і заморські делікатеси від кращих шеф-кухарів на столі не стояли, проте, встояти перед домашньою їжею не зможе ніхто і ніколи.
Стиглих вам ягід і смачних пирогів!