Закуска з баклажанів

закуска з баклажанів на рідкість універсальна: вона може бути подана і в холодному, і в теплому або гарячому вигляді, стати гарніром або бути намазала на бутерброд. І в будь-якому вигляді це буде дуже смачно!

закуска з баклажанів в салатникуЩе одна безперечна перевага цієї страви – воно готується дуже просто і досить швидко, а ще воно може досить довго (до тижня) без проблем зберігатися в холодильнику, якщо в цьому є необхідність.

Потрібно:

  • Баклажани – близько 1 кг (нагадуємо, баклажани в процесі приготування сильно втрачають у обсязі, з цієї кількості баклажанів вийде невеликий салатник закуски, на велику компанію краще відразу робити подвійну порцію)
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 штуки за вашим смаком
  • Масло рослинне (краще всього для цієї страви соняшникова нерафінована) – 1-2 столові ложки
  • Бульйонні кубики «Грибні» – 2 кубика (ми не є прихильниками подібних концентратів, але цей рецепт вони, безсумнівно, прикрашають, можна, звичайно, замінити їх звичайною сіллю, але смак буде не той)
  • Сирок плавлений (зараз їх випускають різної форми і ваги, виходимо з того, що нам потрібно близько 100 г плавленого сиру)
  • Сметана – 2-3 столові ложки, можна 200 г
  • Перець чорний мелений (за бажанням, ми додаємо)

Приготування:

закуска з баклажанів: баклажани вимитиБаклажани потрібно вимити і витерти або дати їм обсохнути.

закуска з баклажанів: ріжемо баклажани кубикамиЗрізаємо у баклажанів кінчики з обох боків (по 1,5-2 см) і баклажани очищаємо від шкірки, зрізуючи її тонким шаром. Нарізаємо невеликими кубиками баклажани (з ребром 1,5-2 см) і складаємо в миску.

закуска з баклажанів: цибулю дрібно нарізатиРіпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і дрібно нарізаємо.

закуска з баклажанів: обсмажити цибулю потрібноНа добре розігріту сковороду наливаємо трохи олії, висипаємо туди покришений цибулю і, помішуючи, злегка обсмажуємо на великому вогні / нагріванні, не потрібно чекати золотистого кольору, достатньо, коли цибуля почне ставати трохи прозорим.

закуска з баклажанів: висипаємо в сковороду баклажаниВ сковороду з цибулею висипаємо нарізані баклажани, перемішуємо.

закуска з баклажанів: використовуємо грибні бульйонні кубикиЯкщо ви будете використовувати «Грибні» бульйонні кубики – солити не треба, кубики, містять достатньо солі. Просто розкришите кубики до стану порошку, можна прямо пальцями над сковородою з баклажанами, можна спочатку на обробній дошці розчавити їх толкушкой для пюре або товкачем, або товстою ручкою виделки або ножа. Раскрошенными кубиками посипте рівномірно баклажани в сковороді і перемішайте. Якщо ви категорично не хочете використовувати бульйонні кубики – просто посоліть баклажани (приблизно 1 чайна ложка солі з гіркою»). Поперчіть баклажани і ще раз перемішайте.

закуска з баклажанів: тушкуємо баклажани під кришкоюНакрийте сковороду кришкою, зменшіть рівень нагрівання до середнього і смажте баклажани під кришкою 10-15 хвилин, періодично помішуючи.

закуска з баклажанів: плавлений сир натерти на тертціПоки баклажани смажаться, натріть плавлений сирок на крупній тертці (це, природно, в тому випадку, якщо ви купили плавлений сирок або брусочком трикутничками; плавлений сир з коробочки більш м’який, натерти його не вдасться, та й не потрібно – його ми просто викладемо потім в сковороду в потрібній кількості).

закуска з баклажанів: додаємо сир в сковородуКоли минуло зазначений час, додаємо в сковороду з баклажанами плавлений сир. Перемішуємо.

закуска з баклажанів: додаємо в сковороду сметануДодаємо в сковороду сметану і ще раз все перемішуємо.

Тушкуємо баклажани зі сметаною і сиром ще 10-15 хвилин, періодично помішуючи. Половину цього часу можна під кришкою, потім кришку краще зняти, щоб дати зайвої вологи можливість випаруватися.

закуска з баклажанів готоваПісля закінчення зазначеного часу баклажани повинні стати м’якими і придбати коричнюватий колір – і закуска з баклажанів готова.

Як ми вже сказали на самому початку, це блюдо добре в будь-якому вигляді: і в теплом, і в холодному. Тобто можна з’їсти відразу, поки гаряче, можна використовувати як гарнір, наприклад, м’яса або сосисок. Можна охолодити баклажани, викласти в салатник і подати на стіл в якості холодної закуски. Холодну закуску з баклажанів можна використовувати для приготування бутербродів, причому намазувати краще, як нам здається, на чорний хліб, а не на білий або на булку.