Осінь – саме час консервування, і кожна господиня це прекрасно знає, тому всерйоз береться за Маринівка і засолювання різних плодів. Що тільки не потрапляє в банки: овочі, фрукти, коренеплоди, особливо популярними вважаються заготовки на зиму з буряка, адже це відмінна закуска до різних страв. З корисного продукту можна зробити багато консервованих смакоти, які, безсумнівно, скрасять холодні будні і порадують в зимові свята.
Як замаринувати буряк на зиму: рецепт приготування
Найпростіший спосіб заготівлі червоного буряка – це Маринівка. Соковиті і хрусткі бурякові шматочки ідеально підійдуть під будь-яку страву, стаючи його прекрасним і необхідним доповненням.
На підготовку продуктів і сам процес приготування в цілому піде 1-1,5 години, зате яке смачне частування ви отримаєте, таке і гостям не соромно буде піднести.
Складові
У розрахунку на 1 літрову банку
- Буряк – 750 м
- Оцет 9% – 2 ст. л.
Продукти для маринаду
- Сіль – 20 м
- Цукор – 100 г.
- Вода – 1 л.
Спеції
- Гвоздика – 3 шт.
- Перець духмяний – 3 горошку.
Приготування
- Моєму коренеплід.
- Варимо його (до готовності) на середньому вогні ≈ 40 хвилин.
- Охолоджуємо і очищаємо буряк від шкірки.
- Ріжемо її соломкою, або ж трьом на крупній тертці.
- Перекладаємо нарізку в заздалегідь підготовлені банки (попередньо їх миємо й сушимо, але не стерилізуємо).
- Готуємо заливку для консервації:
- змішуємо в окремій каструлі цукор, воду, сіль, спеції;
- доводимо все до кипіння і ще гарячою рідиною заливаємо банки.
- Додаємо в ємності з буряком оцет, накриваємо їх прокип’ячену кришками і протягом 10 хвилин стерилізуємо.
Після стерилізації банки герметично закриваємо і охолоджуємо – смачна «зимова» закуска готова до вживання.
Що приготувати з консервованої буряків
Маринувати бурячок на зиму дуже вигідно, адже заготовлений джерело вітамінів з легкістю може стати складовою частиною різних страв. Помилково думати, що є маринований коренеплід логічно тільки в якості закуски.
Дуже добре поєднується бурякова марінація в складі наступних страв:
- борщ;
- суп;
- борщ;
- овочевий салат і ікра;
- вінегрет;
- всілякі гарніри;
- бутерброди;
- соуси і т. д.
Консервована буряк є також чудовою приправою до м’ясних, рибних, картопляним і інших страв.
Якщо під рукою раптом не виявиться ароматних спецій для приправи вищеназваних порцій, то відсутність запашних прянощів легко можна замінити однією кисло-солодкого консервацією. Вона додасть страві незвичайності смаку і зробить його по-особливому пікантним частуванням для всієї родини.
Простий рецепт консервування бурякової ікри в банках
Складові
- Морква – 0,5 кг + –
- Буряк – 1 кг + –
- Часник – 5 зубків + –
- Помідори – 0,5 кг + –
- Оцет яблучний – 2 ст.л. + –
- Сіль – за смаком + –
- Рослинна олія – 3 ст.л. + –
- Спеції – за смаком + –
Приготування
Консервація буряка на зиму у вигляді овочевої ікри – прекрасний варіант заготовки улюбленого і неймовірно корисного коренеплоду.
У поєднанні з іншими овочами і пряними спеціями червоний плід проявляє свої кращі смакові якості, які неможливо не помітити, похрустивая домашнім маринованим продуктом.
- Овочі миємо й очищаємо від шкірки.
- Морква і буряк натираємо на крупній тертці, помідори подрібнюємо в м’ясорубці.
- В емальовану каструлю наливаємо рослинне масло, кілька хвилин прогріваємо ємність, після чого викладаємо на розігріту дно терту буряк і морква.
- Протягом 10 хвилин овочі млоїмо під закритою кришкою, потім додаємо до них перекручені томати і дрібно різаний часник.
- Наступні 20 хвилин тушкуємо овочі під закритою кришкою, не забуваючи при цьому ікру періодично помішувати.
- Заправляємо блюдо оцтом, сіллю і спеціями за смаком. Все ретельно перемішуємо і Томім на слабкому / середньому вогні ще 7-10 хвилин.
- Гарячу ікру розкладаємо по стерилізованим банкам, після чого закочує їх.
- Остужаем закрутку, перевернувши банки догори дном.
Після повного охолодження відносимо продукт на зберігання в холодну і погано освітлюється приміщення. Дотримуючись правильний температурний режим і загальні умови зберігання, бурякова закрутка буде зберігатися не тільки до зими, але і до першої весняної капели.
Як законсервувати ікру з буряка (спосіб II)
Приготувати овочеву ікру з буряком на зиму можна і по-іншому.
Складові
- Буряк – 500 г.
- Рослинна олія – 2 ст. л.
- Сіль – ½ ч. Л.
- Цедра і сік з ½ лимона.
- Цукор – 2-3 ст. л.
Покрокове виконання
- В першу чергу відварюємо до готовності коренеплід. Потім охолоджуємо його, очищаємо і на дрібній тертці натираємо.
- Укладаємо подрібнену бурякову масу в каструлю. Додаємо в неї сіль, цукор, лимонний сік, цедру і рослинне масло.
- Перемішуємо вміст і відводимо йому 5-10 хв. на гасіння. Млоїмо під закритою кришкою, періодично помішуючи.
Теплий продукт розкладаємо по стерилізованим банкам, закочує їх – і вуаля: буряк на зиму готова.
Детальніше приготування бурякової ікри і пікантною закуски описано в окремих статтях.
- Ікра з червоного буряка
- Закуска з буряка на зиму
Як закрити салат з буряка без стерилізації
Заготовки на зиму з буряка неможливо уявити без традиційного консервованого салату. Заготовивши блюдо ще по осені, ви істотно заощадите час взимку, використовуючи готовий продукт одночасно в декількох видах: закуски до гарячих страв, як гарнір, ну і, звичайно ж, основи для борщу.
На приготування консервації піде близько 1,5-2 ч, але результат закрутки буде коштувати витрачених зусиль.
Складові
- Буряк – 1 шт.
- Цукор – за смаком.
- Помідори – ½ цілого плоду.
- Ріпчасту цибулю – ½ цілого плоду.
- Морква – ½ цілого плоду.
- Болгарський перець – ½ цілого плоду.
- Сіль за смаком.
- Рослинна олія – 1-2 ст. л.
- Гіркий перець чилі – за смаком.
Приготування
- Овочі миємо, обсушуємо, очищаємо.
- Нарізаємо соломкою перець і цибулю.
- На рослинному маслі обсмажуємо нарізку в сковороді до розм’якшення.
- На великій тертці натираємо сирий буряк, змішуємо її з протертими помідорами і відправляємо все до протушенние овочам.
- Млоїмо салат протягом години на помірному вогні, час від часу помішуючи блюдо.
- Чилі перемелює в м’ясорубці, додаємо його до овочів і все разом тушкуємо ще 20 хв.
- Розкладаємо готовий салат по банках (стерилізувати їх не треба), закупорюють їх, накриваємо ковдрою і залишаємо остигати.
Заготовити буряк на зиму буде ще простіше, якщо в процесі консервування ви скористаєтеся простими кулінарними порадами, істотно полегшують закачування коренеплоду.
Поради кухарчука: секрети вдалих закаток
Перше, чому варто приділити особливу увагу, – це вибір буряка. Щоб успішно її законсервувати – плоди спочатку потрібно обов’язково проварити, а від розміру і якості коренеплоду безпосередньо залежить швидкість варіння.
Найкраще вариться не крупніше буряк. Час її приготування становить 30-60 хв. Великі за розміром коренеплоди готуються в рази довше. Саме тому для консервації використовувати рекомендується дрібні або середні плоди.
Щоб червоний буряк в процесі варіння не втратила свій привабливий колір – додайте у воду лимонний сік (2 ч. Л.) І оцет (1 ч. Л.). Вони не просто збережуть природний відтінок коренеплоду, а й додадуть йому більшої насиченості.
Детальніше про способи приготування буряка можна почитати в наших статтях на сайті.
- Як правильно варити буряк у воді
- Як зварити буряк в мікрохвильовці
- Як приготувати буряк в мультиварці
- Як спекти буряк в духовці
При приготуванні буряково-овочевого салату в консервацію можна додати дрібку кмину. Він зробить смак заготовки більш пікантним, до того ж, допоможе корисним речовинам натурального продукту краще засвоїтися.
З чим можна консервувати буряк на зиму
Для додання оригінального смаку бурячок нерідко заготовляють з іншими продуктами і ароматними спеціями.
Тим, хто ніяк не може визначитися, що додати в консервацію на додаток до головного інгредієнта, пропонуємо список найрізноманітніших продуктів, які, безсумнівно, прикрасять приготовлену вами зимову заготовку.
- Грецькі горіхи;
- Квашена або маринована капуста;
- Морська капуста;
- Солоні помідори і огірки;
- Оливкова олія (їм при бажанні можна замінити рослинне, яке найчастіше використовується для варіння і гасіння коренеплоду, призначеного для закрутки).
Як прянощів для консервації буряка на зиму використовують часник, коріандр, перець чилі, лавровий лист, перець горошком, тертий хрін і багато іншого. Вибір спецій безпосередньо залежить від ваших смакових уподобань.
І хоча червоний коренеплід – овоч цілорічний, всі ми заготовляємо його саме по осені. Такі ласі заготовки на зиму з буряка істотно економлять наш час в період холодів і прикрашають зимові свята своєю присутністю. Тому-то саме час запастися цікавими рецептами і приступити до консервації червоного плода.
Вдалого приготування і приємного апетиту!