Заготовки на зиму з буряка

Заготовки з буряка на зиму
Осінь – саме час консервування, і кожна господиня це прекрасно знає, тому всерйоз береться за Маринівка і засолювання різних плодів. Що тільки не потрапляє в банки: овочі, фрукти, коренеплоди, особливо популярними вважаються заготовки на зиму з буряка, адже це відмінна закуска до різних страв. З корисного продукту можна зробити багато консервованих смакоти, які, безсумнівно, скрасять холодні будні і порадують в зимові свята.

Як замаринувати буряк на зиму: рецепт приготування

Найпростіший спосіб заготівлі червоного буряка – це Маринівка. Соковиті і хрусткі бурякові шматочки ідеально підійдуть під будь-яку страву, стаючи його прекрасним і необхідним доповненням.

На підготовку продуктів і сам процес приготування в цілому піде 1-1,5 години, зате яке смачне частування ви отримаєте, таке і гостям не соромно буде піднести.

Складові

У розрахунку на 1 літрову банку

  • Буряк – 750 м
  • Оцет 9% – 2 ст. л.

Продукти для маринаду

  • Сіль – 20 м
  • Цукор – 100 г.
  • Вода – 1 л.

Спеції

  • Гвоздика – 3 шт.
  • Перець духмяний – 3 горошку.

Консервація буряка на зиму

Приготування

  1. Моєму коренеплід.
  2. Варимо його (до готовності) на середньому вогні ≈ 40 хвилин.
  3. Охолоджуємо і очищаємо буряк від шкірки.
  4. Ріжемо її соломкою, або ж трьом на крупній тертці.
  5. Перекладаємо нарізку в заздалегідь підготовлені банки (попередньо їх миємо й сушимо, але не стерилізуємо).
  6. Готуємо заливку для консервації:
  • змішуємо в окремій каструлі цукор, воду, сіль, спеції;
  • доводимо все до кипіння і ще гарячою рідиною заливаємо банки.
  1. Додаємо в ємності з буряком оцет, накриваємо їх прокип’ячену кришками і протягом 10 хвилин стерилізуємо.

Після стерилізації банки герметично закриваємо і охолоджуємо – смачна «зимова» закуска готова до вживання.

Що приготувати з консервованої буряків

Маринувати бурячок на зиму дуже вигідно, адже заготовлений джерело вітамінів з легкістю може стати складовою частиною різних страв. Помилково думати, що є маринований коренеплід логічно тільки в якості закуски.

Дуже добре поєднується бурякова марінація в складі наступних страв:

  • борщ;
  • суп;
  • борщ;
  • овочевий салат і ікра;
  • вінегрет;
  • всілякі гарніри;
  • бутерброди;
  • соуси і т. д.

Консервована буряк є також чудовою приправою до м’ясних, рибних, картопляним і інших страв.

Якщо під рукою раптом не виявиться ароматних спецій для приправи вищеназваних порцій, то відсутність запашних прянощів легко можна замінити однією кисло-солодкого консервацією. Вона додасть страві незвичайності смаку і зробить його по-особливому пікантним частуванням для всієї родини.

Простий рецепт консервування бурякової ікри в банках

Простий рецепт консервування бурякової ікри в банках

Складові

  • Морква – 0,5 кг + –
  • Буряк – 1 кг + –
  • Часник – 5 зубків + –
  • Помідори – 0,5 кг + –
  • Оцет яблучний – 2 ст.л. + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Рослинна олія – ​​3 ст.л. + –
  • Спеції – за смаком + –

Приготування

Консервація буряка на зиму у вигляді овочевої ікри – прекрасний варіант заготовки улюбленого і неймовірно корисного коренеплоду.

У поєднанні з іншими овочами і пряними спеціями червоний плід проявляє свої кращі смакові якості, які неможливо не помітити, похрустивая домашнім маринованим продуктом.

  1. Овочі миємо й очищаємо від шкірки.
  2. Морква і буряк натираємо на крупній тертці, помідори подрібнюємо в м’ясорубці.
  3. В емальовану каструлю наливаємо рослинне масло, кілька хвилин прогріваємо ємність, після чого викладаємо на розігріту дно терту буряк і морква.
  4. Протягом 10 хвилин овочі млоїмо під закритою кришкою, потім додаємо до них перекручені томати і дрібно різаний часник.
  5. Наступні 20 хвилин тушкуємо овочі під закритою кришкою, не забуваючи при цьому ікру періодично помішувати.
  6. Заправляємо блюдо оцтом, сіллю і спеціями за смаком. Все ретельно перемішуємо і Томім на слабкому / середньому вогні ще 7-10 хвилин.
  7. Гарячу ікру розкладаємо по стерилізованим банкам, після чого закочує їх.
  8. Остужаем закрутку, перевернувши банки догори дном.

Після повного охолодження відносимо продукт на зберігання в холодну і погано освітлюється приміщення. Дотримуючись правильний температурний режим і загальні умови зберігання, бурякова закрутка буде зберігатися не тільки до зими, але і до першої весняної капели.

Як законсервувати ікру з буряка (спосіб II)

Приготувати овочеву ікру з буряком на зиму можна і по-іншому.

Складові

  • Буряк – 500 г.
  • Рослинна олія – ​​2 ст. л.
  • Сіль – ½ ч. Л.
  • Цедра і сік з ½ лимона.
  • Цукор – 2-3 ст. л.

Як законсервувати ікру з буряка

Покрокове виконання

  1. В першу чергу відварюємо до готовності коренеплід. Потім охолоджуємо його, очищаємо і на дрібній тертці натираємо.
  2. Укладаємо подрібнену бурякову масу в каструлю. Додаємо в неї сіль, цукор, лимонний сік, цедру і рослинне масло.
  3. Перемішуємо вміст і відводимо йому 5-10 хв. на гасіння. Млоїмо під закритою кришкою, періодично помішуючи.

Теплий продукт розкладаємо по стерилізованим банкам, закочує їх – і вуаля: буряк на зиму готова.

Детальніше приготування бурякової ікри і пікантною закуски описано в окремих статтях.

  • Ікра з червоного буряка
  • Закуска з буряка на зиму

Як закрити салат з буряка без стерилізації

Заготовки на зиму з буряка неможливо уявити без традиційного консервованого салату. Заготовивши блюдо ще по осені, ви істотно заощадите час взимку, використовуючи готовий продукт одночасно в декількох видах: закуски до гарячих страв, як гарнір, ну і, звичайно ж, основи для борщу.

На приготування консервації піде близько 1,5-2 ч, але результат закрутки буде коштувати витрачених зусиль.

Складові

  • Буряк – 1 шт.
  • Цукор – за смаком.
  • Помідори – ½ цілого плоду.
  • Ріпчасту цибулю – ½ цілого плоду.
  • Морква – ½ цілого плоду.
  • Болгарський перець – ½ цілого плоду.
  • Сіль за смаком.
  • Рослинна олія – ​​1-2 ст. л.
  • Гіркий перець чилі – за смаком.

Як законсервувати буряк на зиму

Приготування

  1. Овочі миємо, обсушуємо, очищаємо.
  2. Нарізаємо соломкою перець і цибулю.
  3. На рослинному маслі обсмажуємо нарізку в сковороді до розм’якшення.
  4. На великій тертці натираємо сирий буряк, змішуємо її з протертими помідорами і відправляємо все до протушенние овочам.
  5. Млоїмо салат протягом години на помірному вогні, час від часу помішуючи блюдо.
  6. Чилі перемелює в м’ясорубці, додаємо його до овочів і все разом тушкуємо ще 20 хв.
  7. Розкладаємо готовий салат по банках (стерилізувати їх не треба), закупорюють їх, накриваємо ковдрою і залишаємо остигати.

Заготовити буряк на зиму буде ще простіше, якщо в процесі консервування ви скористаєтеся простими кулінарними порадами, істотно полегшують закачування коренеплоду.

Поради кухарчука: секрети вдалих закаток

Перше, чому варто приділити особливу увагу, – це вибір буряка. Щоб успішно її законсервувати – плоди спочатку потрібно обов’язково проварити, а від розміру і якості коренеплоду безпосередньо залежить швидкість варіння.

Найкраще вариться не крупніше буряк. Час її приготування становить 30-60 хв. Великі за розміром коренеплоди готуються в рази довше. Саме тому для консервації використовувати рекомендується дрібні або середні плоди.

Щоб червоний буряк в процесі варіння не втратила свій привабливий колір – додайте у воду лимонний сік (2 ч. Л.) І оцет (1 ч. Л.). Вони не просто збережуть природний відтінок коренеплоду, а й додадуть йому більшої насиченості.

Детальніше про способи приготування буряка можна почитати в наших статтях на сайті.

zagotovki-na-zimu-iz-svekly5

  • Як правильно варити буряк у воді
  • Як зварити буряк в мікрохвильовці
  • Як приготувати буряк в мультиварці
  • Як спекти буряк в духовці

При приготуванні буряково-овочевого салату в консервацію можна додати дрібку кмину. Він зробить смак заготовки більш пікантним, до того ж, допоможе корисним речовинам натурального продукту краще засвоїтися.

З чим можна консервувати буряк на зиму

Для додання оригінального смаку бурячок нерідко заготовляють з іншими продуктами і ароматними спеціями.

З чим можна консервувати буряк на зиму

Тим, хто ніяк не може визначитися, що додати в консервацію на додаток до головного інгредієнта, пропонуємо список найрізноманітніших продуктів, які, безсумнівно, прикрасять приготовлену вами зимову заготовку.

  • Грецькі горіхи;
  • Квашена або маринована капуста;
  • Морська капуста;
  • Солоні помідори і огірки;
  • Оливкова олія (їм при бажанні можна замінити рослинне, яке найчастіше використовується для варіння і гасіння коренеплоду, призначеного для закрутки).

Як прянощів для консервації буряка на зиму використовують часник, коріандр, перець чилі, лавровий лист, перець горошком, тертий хрін і багато іншого. Вибір спецій безпосередньо залежить від ваших смакових уподобань.

І хоча червоний коренеплід – овоч цілорічний, всі ми заготовляємо його саме по осені. Такі ласі заготовки на зиму з буряка істотно економлять наш час в період холодів і прикрашають зимові свята своєю присутністю. Тому-то саме час запастися цікавими рецептами і приступити до консервації червоного плода.

Вдалого приготування і приємного апетиту!