“Їж кашу, бо не виростеш”, – кожен чув цю фразу від батьків вранці, слухався і їв. Подорослішавши, багато хто з нас вирішив, що сніданок більше не потрібен: досить перехопити щось на ходу або зовсім обмежитися чашкою кави… Тож ми вирішили нагадати про необхідність повноцінного вживання їжі вранці та поділитися швидкими й корисними стравами з сайту https://krainau.com/druhi-stravy/shcho-pryhotuvaty-na-snidanok-15-shvydkykh-ta-smachnykh-retseptiv.html.
Чому так важливий сніданок і як він допомагає схуднути
Сніданок – головний прийом їжі, який задає тон на весь день. Правильна ранкова трапеза надає сили, заряджає енергією і збільшує працездатність. Сніданок покращує не тільки фізичний стан організму, а й сприяє мозковій активності та піднесеному настрою.
У низці досліджень було доведено, що регулярне і повноцінне вживання їжі вранці підвищує імунітет і знижує ризик виникнення багатьох хвороб, наприклад гастриту, виразки, цукрового діабету і серцево-судинних захворювань.
Сніданок – незамінний помічник при схудненні. Якщо щільно поїсти зранку, відчуття насичення залишиться з вами надовго, що допоможе втриматися від шкідливих перекусів протягом дня. Крім того, ранкові калорії витрачаються набагато швидше. Тому саме під час сніданку можна собі дозволити невеликі послаблення у вигляді булочки або тістечка.
Що їсти на сніданок
Сніданок має бути корисним, поживним і збалансованим. А якщо ви худнете, ще й низькокалорійним. Ідеальний склад – білки, вуглеводи і невелика кількість корисних жирів. Також не можна забувати про необхідні мікроелементи, вітаміни та клітковину. Разом з сайтом krainau.com ми склали список продуктів, які підійдуть для сніданку:
- цільнозернові крупи або мюслі;
- яйця;
- кисломолочні продукти: сир, кефір, йогурт, сир;
- горіхи;
- мед;
- сухофрукти;
- фрукти та овочі;
- цільнозерновий або житній хліб;
- куряче м’ясо.
Відразу після пробудження дієтологи рекомендують випити склянку води, можна з додаванням лимона. Це допоможе організму налаштуватися на правильну роботу і поліпшить обмін речовин.
5 швидких і корисних страв для сніданку
Щоб приготувати корисний і збалансований сніданок, комбінуйте між собою продукти з різною харчовою цінністю. Ми підготували для вас кілька вдалих поєднань.
Вівсянка з корисними добавками
Звична нам із дитинства каша може бути не тільки корисною, а й смачною. З вечора залийте невелику кількість пластівців сумішшю з йогурту та молока з мінімальним відсотком жирності. Вранці додайте шматочки фруктів або ягід. Менш калорійний варіант – використовуйте окріп замість йогурту з молоком, настоюйте 20 хвилин. Замість фруктів і ягід можна взяти горіхи або сухофрукти.
Такий сніданок поліпшить роботу кишечника, допоможе очистити організм від шлаків і забезпечить тривале відчуття насичення.
Омлет з овочами та сиром
Цей сніданок буде особливо актуальним, якщо на вас чекає серйозне фізичне навантаження. У ньому багато білка, який бере участь у будові м’язів і тканин, а також сприяє тривалій фізичній витривалості.
1–2 збитих яйця вилийте на сковороду, зверху додайте будь-які овочі та сир. Готуйте страву на повільному вогні, після запікання нижнього шару омлету – накрийте кришкою.
Фруктовий салат
Ідеальний варіант для початку спекотного літнього дня. Такий сніданок багатий на вітаміни та мікроелементи. Підійдуть будь-які фрукти, найкраще взяти кілька різних видів. Як заправку використовуйте нежирні йогурт або кефір. Кисломолочна добавка поповнить запаси білка і кальцію в організмі та налагодить роботу кишечника.
Сир із фруктами та медом
Ще один білковий вид сніданку, який допомагає скинути вагу і створює відчуття ситості надовго. Крім того, таке поєднання продуктів зміцнює імунітет, захищає від стресу, покращує обмін речовин.
Використовуйте сир із невеликим відсотком жирності (до 9 %), до нього додайте будь-які фрукти або ягоди, а також чайну ложку меду.
Сирно-банановий бутерброд
Так-так, бутерброди теж бувають корисними. Для цієї страви вам знадобиться цільнозерновий хліб. Намажте на нього суміш із м’якого сиру з медом, покладіть зверху шматочки банана. Як доповнення можна використовувати кунжутне насіння. Усього кілька хвилин, і ви отримаєте сніданок, насичений вуглеводами, корисними жирами та білками.