Як добре відпочивати на дачі влітку, а ще приємніше пожинати з неї плоди, тим більше, якщо ми самі неабияк працювали на своєму городній ділянці.
Варенням або компотом вже не здивувати, а ось власне вино з агрусу і червоної смородини рідкісний садівник може презентувати. Не має сенсу говорити про популярність і корисності цих ягід, це і так очевидно, власне, як і те, що вони прекрасно поєднуються в напої і надають йому яскравий аромат і насичений смак.
Вино з агрусу і червоної смородини
Складові
- Агрус – 3 кг + –
- Цукор – 2 кг + –
- Червона смородина – 1 кг + –
- Вода питна – 3 л + –
Приготування вина з червоної смородини і агрусу
Вино зазвичай роблять з винограду або яблук, але тільки не в цьому рецепті. Наша технологія справді унікальна, і не тільки тому, що вона поєднує непоєднувані (на перший погляд) інгредієнти, але і тому, що смачне вино з агрусу і червоної смородини готується швидше, ніж його «колеги».
- У глибокій каструлі варимо сироп. Для цього в воду висипаємо відразу весь цукор, розмішуємо його і доводимо сиропчик до кипіння. Зменшуємо вогонь і кип’ятимо сироп ще 7-8 хвилин. З вогню прибираємо і охолоджуємо.
- Ягоди перебираємо, промиваємо холодною водою, подрібнюємо в блендері. Але перетворити плоди в пюре можна і іншими способами – прокрутити в м’ясорубці, подрібнити звичайної толкушкой, виготовленої з дерева.
- Скляну банку моєму, обдаємо окропом, просушують.
- Пюре закладаємо в уже підготовлену заздалегідь ємність, заливаємо охолодженим сиропом.
- Ємність накриваємо чистою марлею і прибираємо на 7 днів в тепле місце. Кожен день заважаємо сусло – це його вбереже від заплесневенія.
- Сусло після бродіння переливаємо в чисту банку, закриваємо затвором (або одягаємо рукавичку), і знову прибираємо в теплицю ще на тиждень. За цей термін він повинен посветлеть і утворити осад.
7. Зливаємо (акуратно) з осаду домашнє вино з агрусу і червоної смородини в пляшку і ставимо в прохолодне місце. Час витримування вина від 2 до 3 місяців.
Приємний аромат північного винограду і ніжна кислинка червоної смородини ідеально доповнюють один одного.
Кріплене вино зі смородини і агрусу в домашніх умовах
Для любителів більш міцних напоїв є рецепт вина з агрусу і червоної смородини з додаванням горілки. Оскільки вихід соку у агрусу трохи менше, ніж з ягід смородини, нам його знадобиться взяти в великих кількостях.
Складові
- Агрус – 1,5 кг;
- Смородина червона – 1,4 кг;
- Цукровий пісок – 1 склянка;
- Горілка – 200 мл.
Як зробити з агрусу з червоною смородиною кріплене вино
- Агрус і смородину промиваємо під струменем холодної води, прибираємо сміття.
- У глибокій каструлі, покритої емаллю, дерев’яною лопаткою тиснемо ягоди і залишаємо на 4 дні.
- Сік зціджувати, мезгу віджимають. На виході повинно вийти близько 2 л соку.
- Додаємо горілку, цукор, все перемішуємо.
- Переливаємо в герметичний бочонок сусло і прибираємо його в темне місце на місяць. Температура повинна бути в цьому місці не нижче 15 і не вище 18 градусів.
- Перший тиждень кожен день заважаємо сусло.
- Через місяць, вино проціджують, і знову переливаємо в стерильно чисту пляшку. Тепер можемо поповнити свою винну колекцію.
Вино з агрусу і червоної смородини, рецепти яких ми описали, призначені для подачі до будь-якого столу, якщо за ним сидять рідні і близькі. Домашнє ягідне вино, безсумнівно, здивує ваших близьких не тільки смаком і ароматом, але і сировиною, яке ви використовували для його приготування.
Дивуйте і не бійтеся експериментувати, головне – пийте в міру, тоді, крім смаку, радувати буде і користь напою.