Рецепт, який ми пропонуємо вашій увазі в цій статті, не лише дієтичний, простий і швидкий, головне, що він подобається навіть тим, у кого зазвичай відварна риба особливої радості і збудження апетиту не викликає. загалом-то, можна було б вважати, що це салат з відвареної риби, але занадто маленьке кількість інгредієнтів «не тягне» на салат. У всякому разі, це холодне блюдо, яке можна подати в якості холодної закуски або салату. Але (і в цьому є ще один великий плюс!) можна подати і з гарячою відварною або смаженою картоплею – і тоді це вже цілком схоже на друге блюдо у вашому обіді або на основне блюдо вашої вечері. Удавана на перший погляд дивним поєднання гарячої картоплі і холодної риби насправді є своєрідною «фішкою» цієї страви, його цікавою особливістю. Зауважимо також, що рецепти страв з риби не такі вже численні (по крайней мере, не в приморських містах), і, коли ми замислюємося, що б таке приготувати з замороженої тріски, цей рецепт згадується одним з перших. Дійсно, що приготувати з тріски? Варіантів небагато: засмажити, відварити або запекти. У цій ситуації риба під майонезом представляється цікавим рецептом. Звичайно, це може бути не обов’язково тріска, але краще, напевно, біла риба, а не червона.
Потрібно:
- Риба (ми зазвичай купуємо тріску або пікшу, можна заморожену, переважно у вигляді філе, ви можете спробувати свої варіанти) – близько 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 3 цибулини середньої величини
- Майонез (ми воліємо не дуже жирний, з жирністю до 30%, але вибір за вами) – 6-7 столових ложок
- Сіль – близько 0,5 столової ложки
- Чорний перець горошком (5-8 горошин)
- Лавровий лист – 1-2 штуки
- Масло вершкове – близько 50 грамів
Приготування:
Рибу вимити холодною водою (якщо ви купили заморожену рибу, її, зрозуміло, потрібно попередньо розморозити; якщо ви купили не філе, то, звичайно, спочатку рибу треба розібрати і почистити). Розрізати на великі шматки, покласти в каструлю в холодну воду.
Каструлю поставити на плиту на сильний нагрів (кришкою краще не накривати), довести до кипіння (не забудьте зняти шумівкою піну, яка утворилася!), додати сіль, лавровий лист, перець горошком і 1 очищену, але неразрезанную цибулину.
Варити 15-20 хвилин після моменту закипання, потім дістати рибу шумівкою або ложкою з дірочками, викласти в миску і дати рибі охолонути.
Коли риба охолоне, розібрати її руками, ретельно вибираючи і викидаючи кісточки, розділити рибу на маленькі шматочки, як для салату.
Почистити 2 головки ріпчастої цибулі, нарізати цибулю півкільцями або чвертькільцями.
На сковороді на вершковому маслі обсмажити цибулю до темно-золотистого кольору.
Викласти обсмажену цибулю в тарілку і дати йому охолонути.
Далі беремо салатник з плоским дном і шарами викладаємо туди рибу і цибулю, повторюючи шари 3 рази. Тобто беремо приблизно 1/3 частина всієї риби, викладаємо в салатник, ложкою рівномірно розподіляємо по всій площині дна салатника, трохи приминаем шар риби ложкою, промазуємо шар риби майонезом.
Потім беремо приблизно 1/3 частину цибулі, рівномірно розподіляємо по шару риби, трохи змащуємо майонезом.
Потім беремо наступну третину риби – і повторюємо всі дії, потім цибулю, не забуваємо кожен шар промащувати майонезом. Так само викладаємо третій шар риби і цибулі. Верхній шар теж змащуємо майонезом трохи більший, ніж між шарами. Ось і все: відварна риба під майонезом готова.
Подавати рибу на стіл краще не відразу, добре, якщо готову страву постоїть кілька годин у холодильнику, щоб шари риби просочилися майонезом, можна приготувати рибу і напередодні того дня, коли ви збираєтеся подати її на стіл. Риба під майонезом може без проблем зберігатися в холодильнику 3-4 дні.