Сучасний асортимент алкоголю на прилавках магазинів настільки великий, що споживач часом може і розгубитися в своєму виборі. Наприклад, не кожен знає, чим відрізняється шампанське від ігристого вина, хоча воно і є присутнім практично на кожному урочистому заході.
Різниця між двома цими напоями недосвідченій людині може здатися незначною, але вона все ж є і в статті ми про це поговоримо.
Шампанське. Історична довідка
Перше шампанське з’явилося в далекому XVII столітті в провінції Шампань у витонченій Франції. Саме через його походження вино отримало таку назву. Отже, тільки ті вина, які виробляються в Шампані, можна називати справжнім шампанським, незважаючи на те, що воно все-таки є різновидом ігристих вин.
Є ціла легенда про виникнення шампанського. Вперше про нього згадується в 1693 році, коли якийсь монах Дом П’єр Періньон приніс своєму настоятелю справді чудове вино, яке після відкриття пляшки зберігало бульбашки газу.
Вперше про вино монах дізнався ще, коли був молодим і мешкав в іншому монастирі. Його брати вже в той час робили подібний напій, але виробництво було недосконале, тому багато пляшки вибухали, деякі після відкриття яскраво віддавали дріжджами і були непридатні до вживання.
Але була невелика частина пляшок, в яких таємничим чином дотримувалася правильна технологія приготування шампанського, і в результаті виходило ароматне, легке газоване вино. Сам же Періньон вирішив довести процес виробництва до досконалості і сорок років присвятив цій справі.
Результати були вражаючими, і вже через деякий час про шампанське знала вся Франція, а дещо пізніше і інші країни Європи. Перше знайомство Росії з шампанським сталося в 1780 році, але масові поставки були налагоджені тільки в 1814 році.
Вчимося відрізняти шампанське від ігристого вина
Особливості сировини для шампанського
Слід зазначити, що деякі з найстаріших виробників справжнього французького шампанського не змінювали свою технологію виготовлення вже більше двохсот років. Також вони не пускають на територію виробництва нікого зі сторонніх, тому докладні дані тримаються в секреті.
Вибір винограду для шампанського
Для виготовлення справжнього шампанського виробники беруть тільки шість сортів винограду, три з яких найбільш відомі. Це піно нуар, шардоне і піно менье. Відомо те, що для виготовлення різних видів шампанського можуть брати як один сорт винограду, так і кілька.
Наприклад, з винограду шардоне роблять біле шампанське, а щоб отримати червоне, беруть піно менье і піно нуар. Є ще рожеве шампанське, яке отримують шляхом змішування червоного і білого вина, або ж довше витримують разом сік і шкірку червоного винограду.
Якість шампанського залежить і від ступеня зрілості винограду. Зазвичай його збирають недостиглі, так як саме в таких ягодах менше цукру, що дозволяє готовому продукту мати більш яскравий смак. Сік для шампанського потрібно вичавлювати швидко, щоб готовий напій був прозорим.
Ігристі вина: чим вони відрізняються від шампанського?
Отже, чим відрізняється ігристе вино від шампанського? Найголовніше це те, що звичайне вино з бульбашками можна виробляти в будь-якій місцевості і з будь-якого винограду. Тоді як справжнє шампанське – це чіткі рамки, давно встановлені виноробами.
Найбільш відомі ігристі вина
- Французькі. Це все вина, які зроблені не на території провінції Шампань. Вони навіть мають іншу назву – Креман. Найвідомішими алкогольними напоями з Франції є вина долини Луари, Ельзасу, Бургундії.
- іспанські. Ці вина звуться Cava. Їх виробництво так само має певну технологію, для них вибирають виноград з тих виноградників, які визначені законом. Cava вино досить популярно, майже як справжнє шампанське.
- Італійські. Вина в цієї сонячної країни виготовляються в різних регіонах, а деякі з них відображають в своїй назві місце, де були виготовлені. Наприклад, позначення Asti говорить про те, що вино було виготовлено в П’ємонті, а Franciacorta – в Ломбардії. Позначення Frizzante і Spumante можна зустріти на ігристих винах з різних регіонів.
- німецькі. Найбільш відомі ігристі вина цієї країни, які мають хорошу якість, – це Sekt. Для їх виготовлення найчастіше використовують виноград рислінг.
Виробництво ігристих вин
Сучасне виробництво ігристих вин відрізняє не тільки різні сорти винограду, але і спосіб їх бродіння. Всього існує три методи виготовлення цього алкогольного напою, кожен з яких має свої нюанси.
Метод шампанізації (champenoise)
Цей спосіб бродіння вважається класичним, так як саме його використовують для виготовлення справжнього шампанського з провінції Шампань. Його відмінність в тому, що після закінчення первинної ферментації, вино переливають в товстостінні пляшки, додають в них необхідну кількість цукру і дріжджів, затикають пробкою і залишають для вторинного бродіння.
Шампанське цим методом виготовляється від 2 до 6 років. Для повторного бродіння бутлі потрібно розмістити в прохолодному місці в горизонтальному положенні. Вже через деякий час всередині починається виділення вуглекислого газу, який так і залишається в сулії.
Слід зазначити, що саме через це стінки бутлів для шампанського такі товсті, а дно трохи увігнуте. Адже в деяких ємностях тиск може досягати досить пристойного рівня в 6 атмосфер.
В кінці бродіння, дріжджі утворюють осад, який видаляється тривалий час. Пляшку з горизонтального положення поступово переводять у вертикальне. При цьому її обертають навколо своєї осі, щоб осад поступово стек до шийки.
Коли це відбувається, шийку заморожують і пляшку відкривають. Осад з неї випадає замерзлої пробкою. Звичайно, пляшка ставати неповної, тому в неї доливають суміш з цукрового сиропу, коньяку і вина, а після закупорюють нової пробкою. Вино готове.
Таким способом ігристі вина виготовляють не тільки в Шампані, а й інших країнах, звичайно, з використанням інших сортів винограду. На пляшках з ігристим вином, яке виготовлено за класичним методом, можуть бути написи "methode classique", "metodo classico" та інші їм подібні, в залежності від того, де був зроблений алкогольний напій.
Резервуарний метод (Charmat)
Найбільш поширений метод в сучасному виробництві ігристих вин. Відмінність від попереднього полягає в тому, що після первинного бродіння вино зливають в герметичні сталеві резервуари і додають дріжджі і цукор.
Після закриття вино бродить близько 30 днів, а після його охолоджують (до -5 градусів) і видаляють осад. Потім переливають в пляшки, закупорюють і віддають в продаж. Таким способом ігристе вино виготовляється набагато дешевше і швидше. На етикетках вин, виконаних таким способом, зазвичай написано vin mousseaux.
Газування вина (метод іскристих вин)
Найдешевший і простий спосіб. Для отримання вина такої категорії досить наситити його штучним способом діоксидом вуглецю. На пляшці вина має бути зазначено, що воно є іскристим або шипучим. Спирту в цих винах 10-12% оборотів, а цукру 5%.
Вперше вино, виготовлене таким методом, з’явилося в російській імперії в другій половині XIX століття. Це була досить проста альтернатива класичним шампанському.
Цікаві факти про шампанське
- Сучасні виробники ігристих вин не мають право писати на своїх етикетках слово "Шампанське". Це дозволяється тільки тим виробникам, які випускали свою продукцію до 2006 року, коли між США і ЄС було підписано торгову угоду. Але навіть в цьому випадку, якщо продукція йде на експорт, вино зветься ігристе.
- Існує три групи всіх ігристих вин. До першої групи належать ті, у яких не вказано рік виготовлення, до другої – вінтажну вино, для виготовлення якого беруть виноград одного вдалого року і його витримка повинна бути не менше трьох років. На етикетці з вінтажним вином обов’язково повинен бути вказаний рік збору врожаю. До третьої групи відносять найдорожче, престижно вино. Для його виготовлення беруть найкращі сорти винограду і на етикетці теж вказують рік врожаю.
- Пити ігристе вино прийнято з високого і вузького келиха, який дозволяє довше зберегти потік бульбашок. На думку дослідників, саме вони передають аромат напою. Тримати келих потрібно за ніжку, щоб не нагріти вино, адже пити його потрібно в охолодженому вигляді. Тільки так можна розкуштувати всі його кращі якості.
Отже, вибираючи алкогольний напій з бульбашками на прилавку магазину, слід завжди звертати увагу на етикетку. Тепер ви знаєте, чим відрізняється шампанське від ігристого вина, тому ваш вибір не буде занадто складний, головне, визначитися з тим, що ви хочете. Слід зазначити, що французи вважають за краще то шампанське, яке майже не містить цукру (brut), так як вважають, що саме воно передає повну гаму смакових відчуттів.