У сучасному різноманітті напоїв, часом, дуже важко відрізнити один від іншого, адже навіть старовинні частування нині занадто видозмінюються. Наприклад, чим відрізняється морс від компоту – зможуть відповісти далеко не всі, навіть навчені досвідом господині нерідко плутають ці напої. Однак різниця між ними все-таки є і сьогодні ми спробуємо її з’ясувати, щоб ви точно знали, що подаєте на стіл своїм домочадцям.
Морс і компот: відмінності
Перш, ніж з’ясувати різницю між компотом і морсом, пропонуємо все ж зрозуміти, що ці 2 напою є окремо. Для тих, хто не знає:
- Морс – це освіжаючий напій, який готують навпіл з водою і свіжовичавленим соком ягід або фруктів.
- Компот роблять на воді з цілих фруктів / ягід.
На перший погляд, літні частування здаються досить схожими, однак на ділі виявляються зовсім різними.
Полягають відмінності морсу від компоту в наступному:
- Перший готують з додаванням свіжого соку ягід, другий же варять з цілих плодів, не використовуючи фреш.
- Відрізняє один напій від іншого також спосіб його приготування. Якщо для компоту ягоди цілком кидають у воду і варять до готовності, то для морсу необхідно спочатку видавити сік з плодів, макуха проварити, а потім змішати отриманий відвар з свіжовичавленим соком. Таким чином, можна зробити ще один висновок – морс корисніше, ніж компот, так як зберігає більше корисних властивостей.
- Приготування компоту передбачає виключно варіння, в той час, як морс може готуватися двома способами: за допомогою варіння (найбільш популярний спосіб) і без неї.
- Морс вважається напоєм прохолодним, тому його, на відміну від компоту, традиційно подають охолодженим.
Ось, по суті, і всі відмінності двох популярних нині напоїв. А ось що їх по-справжньому об’єднує, так це простота приготування, відмінний смак і багатий вибір натуральної сировини для приготування. Види морсу, так само, як і компоту, досить різноманітні. Готують вітамінні напої з самих різних фруктів і ягід: полуниця, малина, вишня, червона / чорна смородина, слива, яблука, груші, персик і багато іншого. У цьому питанні ваша фантазія не може бути обмежена.
Історія морсу і компоту
До кінця зрозуміти всю різницю цих двох напоїв допоможе їх кулінарне походження, яке багато в чому пояснює відмінності і особливості обох частувань. Історія морсу починається набагато раніше, ніж історія того ж компоту, і бере вона свій початок з XV-XVI століття. Слово «морс» має візантійські коріння і походить від схожого з ним слова «Мурсія», що в дослівному перекладі означає «вода з медом».
Історія компоту абсолютно інша. Коріння цієї страви (НЕ напою, оскільки в оригіналі компот – не що інше, як фруктове пюре) беруть свій початок у Франції. У вигляді напою компот з’явився в країнах Східної Європи в XVIII столітті і став своєрідною заміною старовинним традиційним відвару, іменованого узваром. Компот вважався напоєм святковим, оскільки його найчастіше подавали до різдвяного столу.
Тепер ви знаєте, чим відрізняється морс від компоту, і зможете навіть «на око» відрізнити один напій від іншого. І хоча багато особливостей цих видів пиття з часом змінюються, проте, головні характеристики залишаються колишніми. Готуйте свої улюблені напої, які колись, можливо, могли дозволити собі тільки королі, і насолоджуйтеся їх смаком, скільки душа забажає.