Побалувати рідних і улюблених смачною випічкою можна в будь-який час року, для цього не обов’язково викручуватись і готувати щось екстраординарне.
Ідеально для перекусу за чашкою чаю підійдуть відкриті пироги з ягодами, рецепти їх приготування різноманітні, але дуже прості, так що записуйте і втілюйте в життя. Пропонуємо 3 оригінальні рецептури – вам залишиться лише вибрати, який десерт більше припадає до смаку і кого цим солодким шедевром пригостити.
Відкритий сирний пиріг з ягодами смородини
Складові
- Чорна смородина – 300 г + –
- Масло вершкове – 100 г + –
- Сир – 250 г + –
- Борошно пшеничне – 1 ст. об’ємом 200 г + –
- Крохмаль – 1 ст.л. + –
- Вода (крижана) – 70 мл + –
- Цукор-пісок білий – 2 ст.л. + –
- Цукрова пудра – 2 ст.л. + –
- Сіль – 1 щіпка + –
Як зробити відкритий пиріг з ягодами смородини і сиром
Перший рецепт, який ми розглянемо, – це пиріг на сирної основі з начинкою зі свіжих чёрносмородінових ягід. Така випічка виходить солодкої, ніжною і дуже м’якою, а з огляду на відкритість пирога – ще й красивою, адже все ягідки виявляться на верхівці десерту.
У рецепті ми використовуємо свіжі ягоди чорної смородини, але якщо пекти пиріг ви будете не в сезон її дозрівання, то використовуйте заморожені плоди. Тим, хто класти в десерт вирішив кислі ягоди червоної смородини, – радимо збільшити кількість цукру (за смаком).
- Масло (вершкове) попередньо заморожуємо в холодильнику, потім нарізаємо застиглий продукт дрібними кубиками, або просто натираємо його на тертці.
- Додаємо в миску з нарізаним маслом просіяне борошно і дрібку солі – починаємо активно заважати компоненти.
- Далі додаємо в заміс невеликими порціями холодну (практично крижану) воду, не припиняючи, при цьому, заважати тісто. В результаті у вас повинна вийти еластична м’яка тестова маса.
- Замішане тісто перекладаємо в форму для випічки і відразу ж формуємо з нього з боків бортики.
- Робимо в тесті легкі проколи вилкою, накриваємо харчовою плівкою і на час прибираємо в холодильник.
- Поки тісто застигає, ми займемося сиром. Для цього протираємо його через сито, щоб він став однорідним за консистенцією, правда, ви цілком можете залишити його таким, яким він є – грудочками, в загальному, будете ви ходити за бажанням, для смаку випічки це не принциповий момент.
Єдиний нюанс – сир не повинен бути занадто вологим. Дайте йому стекти або просто відіжміть руками, щоб стекла зайва рідина.
- Тепер в протерту сирну масу всипаємо цукрову пудру і крохмаль, ретельно все заважаємо.
- Наостанок додаємо в солодкий накрохмалений сир чисті обсушені ягоди і все перемішуємо.
Якщо будете використовувати заморожену смородину, то дайте їй попередньо трохи розморозитися і залиште на час в друшляку, щоб тала рідина скла.
- Дістаємо з холодильника форму з коржем, акуратно викладаємо в неї підготовлену начинку і відправляємо все в розігріту до 180 ° C духовку.
10. При такій температурі випікати відкритий ягідний пиріг потрібно 30 хвилин, потім перевірте готовність сухий зубочисткою або сірником, і якщо десерт готовий – діставайте його з духовки. Дайте пирогу трохи охолонути, після чого нарізуйте порційними шматочками і пробуйте.
Рецепт відкритого дріжджового пирога з замороженими ягодами
Основою для цієї випічки стане повітряне дріжджове тісто, а начинкою йому послужить смачна заморожена малина. Якщо влітку ви встигнете запастися про запас цими корисними ягідками, то зможете цілий рік без проблем піч малинові пироги і насолоджуватися ними, дивлячись на похмурі сірі пейзажі за вікном.
Інгредієнти для тіста
- Борошно – 3 ст .;
- Вода – 1 ст. (Обсяг – 200 г);
- Дріжджі – 10 г;
- Вершкове масло – 2 ст.л .;
- Яйця курячі – 1 шт.
- Сіль – ½ ч.л .;
- Цукор – 1-2 ст.л.
Продукти для начинки
- Крохмаль – 1 ч.л .;
- Малина (заморожена) – 3 ст .;
- Цукор – 2 ст.л.
Як приготувати пиріг з ягодами малини в духовці
- У теплу (не гарячу) воду (можна замінити молоком) всипаємо дріжджі, все перемішуємо, потім всипаємо в суміш ½ від необхідної кількості просіяного борошна, кидаємо дрібку цукру, перемішуємо компоненти до однорідності і залишаємо нашу опару на 2-3 години в теплі.
- Коли опара підніметься – вводимо цукор, що залишився, вбиваємо одне куряче яйце, подсаливаем все і акуратно заважаємо.
- Далі всипаємо в опару решту борошна і починаємо замішувати дріжджове тісто. Результат правильного замісу – еластичне, що не липнуче до рук, гладке тісто.
- З’єднуємо тісто з вершковим маслом (обов’язково злегка размягчнним), знову все акуратно вимішуємо.
- Ми залишаємо готове тісто на 1-2 години в теплі, щоб воно гарненько підійшло. Протягом зазначеного часу постарайтеся тестову масу 2-3 рази обмять руками.
- Коли тісто підійде – розгортаємо куля в пласт, товщиною 1 см, потім перекладаємо його на дно дека, змащеного вершковим маслом, і на 10-15 хвилин там залишаємо.
- Потім посипаємо тестову основу невеликою кількістю крохмалю, після чого викладаємо на нього розморожені і позбавлені зайвої вологи ягоди, розмішати попередньо з крохмалем.
Кладіть ягоди так, щоб 1-2 см від краю тесту були вільними.
- Краї малиновою начинки також присипаємо крохмалем, після – посипаємо ягоди цукром, загинаємо 1 см краю (по всьому колу або периметру – в залежності від фігури вашої форми) дріжджового тіста і защипуємо їх на совість.
- Розміщуємо форму з майбутнім пирогом в розігріту до 220 ° C духовку і випікаємо його до готовності і легкого зарум’янювання.
Такий пиріг, при бажанні, можна зробити і закритим. Щоб відкритий пиріг швидко перетворився в десерт закритого типу – потрібно спочатку замісити більше тесту.
Для цього замість 1 ст. води використовуйте 1,5 ст., кількість інших інгредієнтів, відповідно, теж збільшиться. Зате від отриманого тесту ви зможете третину взяти для формування верхнього шару ягідного десерту.
Ягідний пиріг з апельсиновим соком і вином
Рецепт, який ми розглянемо зараз, – воістину оригінальний і зможе сподобатися будь-якому, навіть самому розпещеному гурману. Така випічка, навряд чи, може стати повсякденною, але ось для святкових застіль вона підходить ідеально. Її смак пряний, незвичайний і злегка п’янкий, словом, – прекрасний варіант для господинь, які люблять проводити на гостей незабутнє враження.
Складові
- Борошно – 1,5 ст. об’ємом 200 г;
- Сметана – 2 ст. (По 200 г);
- Вершкове масло – 230 г;
- Вино «Херес» – 0,5 ст .;
- Ягоди свіжі (будь-які) – 3 ст .;
- Апельсиновий сік – 0,25 ст .;
- Розпушувач – 1 ч.л .;
- Яйця – 2 шт .;
- Цукор – 1 ст .;
- Сіль – 1 ч.л .;
- Мускатний горіх – 1 щіпка;
- Цукрова пудра – 4 ст.л .;
- Сода – 0,25 ч.л.
Пиріг з ягодами і сметанним кремом: оригінальний рецепт
- Просіваємо борошно з сіллю і розпушувачем.
- Додаємо в сипучу суміш гашене соду, мускатний горіх і все перемішуємо.
- В окремій мисці з’єднуємо солодкий апельсиновий сік з виноградним вином «Херес».
- Окремо від інших компонентів збиваємо м’яке вершкове масло (200 г) зі звичайним цукром. Потім додаємо в масляну суміш курячі яйця і все перемішуємо.
- Вливаємо в збите масло суміш цитрусового соку з вином. Однак врахуйте, що вливати все відразу не потрібно, розділіть весь обсяг на 2 рази (підходу).
- Тепер, в 3 підходи, всипаємо потроху просіяне борошно, не перестаючи, при цьому, вимішувати тісто. Після закінчення замісу у вас повинна вийти пишна, м’яка і еластична тестова маса.
- Форму для випічки (в нашому рецепті форма кругла) змащуємо вершковим маслом, перекладаємо в неї готове тісто, зверху на нього висипаємо підготовлені ягоди.
- Випікаємо пиріг зі свіжими ягодами в розігрітій духовці при t 200 ° C протягом 20 хвилин.
- Через 20 хвилин, градус в духовій шафі знижуємо до 170 ° C, а сам пиріг, точніше його поверхню, змащуємо залишками розм’якшеного вершкового масла і присипаємо цукровою пудрою (2 ст.л.).
- Повертаємо ягідний десерт в піч і допікаємо його ще 15 хвилин. Після цього дістаємо випічку з духовки і залишаємо остигати, поки вона не досягне кімнатної температури.
- Наостанок збиваємо сметану з залишками цукрової пудри і змащуємо отриманим сметанним кремом верх випічки. Ставимо десерт на 2 години в холодильник, а перед подачею прикрашаємо його ягодами.
В якості начинки можуть виступати будь-які ягоди: чорниця, полуниця, журавлина, ожина, вишня і т.д. Більш того, ви можете поєднувати ягоди, тобто робити мікс. Якщо поєднання вдале, то смак випічки від цього тільки виграє.
Як бачите, відкриті пироги з ягодами, рецепти яких ми крок за кроком розглянули, дуже легко готуються, не вимагають від вас надзусиль і особливих кулінарних навичок. Будь-яка господиня зуміє сфабрикувати такий десерт, але якщо проявити трохи фантазії, то з простих компонентів можна отримати справжній кондитерський шедевр.
Смачного!