Якщо ви з тих, хто вважає за краще ввечері легкі страви, що об’єднує в собі ніжний смак і безумовну користь, то ця стаття для вас. Тут ви знайдете рецепти того, що можна приготувати на вечерю з овочів, щоб це було просто, швидко і незвично. Адже, як правило, при думці про вегетаріанському блюді в голову приходить лише пропарений кущик брокколі або рагу з моркви.
Сьогодні ми дізнаємося, як зробити овочевий вечеря не просто цікавим, але і по-справжньому ситним! Розберемося, які овочі їсти ввечері найкраще – це кабачки і цукіні, брокколі, цвітна і брюссельська капуста, гарбуз, цибуля-порей, авокадо, селера, помідори, огірки, зелений салат, солодкий перець.
Якщо ваша мета позбутися кількох зайвих кілограмів, зробіть упор саме на різні види капусти. Всі вони містять тартроновую кислоту, яка перешкоджає конвертації жирів з вуглеводів в організмі.
Якщо ви просто хочете наситити організм максимумом користі, продумуйте меню так, щоб частина овочів в вечерю залишалася сирої, тому пропонуємо кілька композицій-поєднань з салатами і гарячими стравами.
Варіант вечері №1
Баклажани «ароматні»
Відмінним смакує зі тушковані баклажани і італійський салат.
Складові
- Баклажани – 4 шт .;
- Лук червоний – 1 шт .;
- Перець солодкий – 2 шт .;
- Помідори – 2 шт .;
- Томатна паста – 2 ст.л .;
- Овочевий бульйон – 300 г;
- Йогурт або сметана – 150 мл;
- Рослинна олія – 2 ст.л .;
- Сіль, спеції (куркума, коріандр, перець чилі) – за смаком.
Приготування
- Баклажани розрізаємо на пластини товщиною в 4 – 5 мм, солимо і даємо постояти 10 – 15 хвилин, щоб вийшов сік. Потім промиваємо під проточною водою і ріжемо кубиками.
- Перець шаткуємо соломкою, у томатів видаляємо шкірку і насіння, також дрібно ріжемо.
- Цибулю нарізаємо півкільцями і обсмажуємо до прозорості на олії, потім до нього додаємо баклажани. Стежимо, щоб вогонь був сильним – це дасть рум’яної скоринки, але не виб’є сік. Смажимо так 4-5 хвилин, зменшуємо вогонь і викладаємо інші овочі.
- Все приправляем, солимо, втручаємося томатну пасту і заливаємо рагу бульйоном. Даємо згасити під кришкою 10 хвилинок і додаємо йогурт або сметану. Доводимо до кипіння і вимикаємо.
При подачі посипаємо рагу з баклажанів рубаною зеленню. Воно буде дуже смачним і в гарячому, і в холодному вигляді!
італійський салат
Подамо до нього італійський салат – його пікантна соковитість освіжить щільне рагу.
- Відварюємо 200 г замороженої стручкової квасолі у воді з ½ ч.л. солі на 500 мл близько 10 хвилин після закипання.
- Відкидаємо на друшляк і даємо просохнути.
- Пару середніх помідор ріжемо на скибочки, ½ цибулини обшпарюємо окропом, щоб прибрати гіркоту і нарізаємо півкільцями.
- Моцареллу залишаємо в кульках або ріжемо їх на часточки.
- для соусу нагріваємо на сковороді 2 ст.л. оливкового масла і обсмажуємо в ньому подрібнений зубчик часнику. Як тільки він зарум’яниться, тут же знімаємо з вогню – часник не повинен почорніти, інакше соус буде зіпсований.
- Втручаємося до нього 1 ст.л. вина (підійде звичайне біле столове), 2 ст.л. лимонного соку, чорний перець на кінчику ножа і сіль. Не забуваємо про цукор! Без нього соус вийде грубуватим.
Всі з’єднуємо, перемішуємо і поливаємо часниковим соусом. Готово!
Варіант вечері №2
Фарширований перець
Приготуємо солодкі перці, фаршировані грибами. Овочі вказані з розрахунку 3-х порцій на вечерю. При бажанні кількість продуктів можна варіювати в ту чи іншу сторону.
Приготування
- 6 перців промиваємо, розрізаємо навпіл, виймаємо насіння і залишаємо в сторону.
- 400 г грибів дрібно рубаємо і обсмажуємо порціями на сковороді разом з 1 шинкованной цибулиною.
- Відварюємо 2 яйця круто, охолоджуємо, чистимо і розминаємо виделкою. Перемішуємо їх з грибами, туди ж натираємо 50 г сиру. Приправляємо рубаною зеленню, спеціями, при необхідності подсаливаем.
Приступаємо до приготування соусу: ½ ст.л борошна підсушуємо на сковороді, а потім розводимо ½ склянки овочевого бульйону, як тільки вона повністю розійдеться, щоб не залишилося грудочок, додаємо 2 ст.л. жирної сметани. Варимо соус до загусання.
Грибний сумішшю фаршируємо половинки перцем. Як випливає її утрамбовуємо і укладаємо все в глибоку форму. Заливаємо отриманим соусом, посипаємо тертим сиром і ставимо випікатися при 200 ° С на 20 – 30 хвилин.
Подаємо перці гарячими – так вони будуть соковитими.
«Цезар» з сьомгою
В якості салату до такої страви найкраще приготувати сьомгу зі свіжими овочами. Це може бути аналог знаменитого «Цезаря».
- Приготування простіше простого – просто рвемо листя руколи руками, нарізаємо на смуги сьомгу.
- Підсушуємо в духовці сухарики з білого хліба, посипані подрібненим часником, ріжемо на половинки помідори черрі і все заливаємо заправкою з оливкового масла і лимонного соку.
Прикрашаємо салат скибочками сиру.
За бажанням до такого складу можна додати кілька відварених перепелиних яєць, розрізаних на половинки – вони складуть хорошу кампанію томатам-чері, а сьомгу замінити на кілька креветок. Збризгуємо їх лимонним соком – все! Салат готовий!
Варіант вечері №3
Оладки з брокколі
Звичайно, любителів випічки ми стороною обійти не можемо і пропонуємо вам в якості овочевого страви дуже смачні оладки, але не з кабачків – вони всім відомі, а з брокколі! Вони готуються так само швидко, але за смаком більш вишукані і своєрідні. До того ж, подавати їх треба з сиром!
- Відварюємо 250 г свіжої або замороженої капусти броколі протягом 5 хвилин після закипання в підсоленій воді.
- Даємо стекти в друшляку і подрібнюємо блендером.
- Туди ж додаємо збите яйце, сіль і чорний перець, 50 г тертого сиру і 60 г борошна.
- Все добре перемішуємо і обсмажуємо на невеликому вогні на олії або на сковороді зі спеціальним покриттям до готовності з кожного боку.
Подаємо оладки, посипавши їх сиром і полив сметаною або йогуртом.
Пудинг з кукурудзи і цукіні
Якщо кукурудза свіжа або заморожена, заливаємо її на 5 хвилин окропом, а потім даємо стекти, якщо використовуємо консервовану, просто зливаємо зайву рідину. Головне, зробити це повністю, щоб не залишилося зайвої вологи! Нам знадобиться 200 г зерен.
- 1 великий кабачок моєму, очищаємо від шкірки і насіння, нарізаємо м’якоть на невеликі кубики (1 на 1 см – максимум).
- Викладаємо кабачок і кукурудзу в форму для випікання, солимо, перчимо, перемішуємо і заливаємо овочі вершково-яєчної сумішшю. Для неї збиваємо 3 яйця з сіллю і з 2 склянками жирних вершків.
- Ставимо в духовку на 40 – 50 хвилин при 200 ° С. Подаємо запіканку трішки подост, щоб яскравіше проявився смак.
Не можна уявити випічку на вечерю з овочів без рецепта грата. Приготуємо цей варіант пирога з брюссельської та цвітної капусти з білим хлібом.
Гратен з брюссельської капусти
Складові
- Брюссельська капуста – 4 – 5 качанів
- Цвітна капуста – 250 г
- Твердий сир – 100 г
- Борошно – 3 ст.л
- Молоко – 500 мл
- Вершкове масло – 5 ст.л
- Білий хліб (батон) – 3 скибочки
- Сіль, мускатний горіх, чорний перець – за смаком
Приготування
- Промиваємо капусту. Цвітну розбираємо на невеликі суцвіття, а брюссельську розрізаємо на четвертинки.
- Вершкове масло наносимо товстим шаром всередину глибокої форми для запікання і викладаємо овочі.
- Хліб (товсті скиби) рвемо руками на шматочки не більше 1 см. Складаємо все в миску, поливаємо 1 ст.л оливкової або рослинного масла і перемішуємо. Робити це потрібно акуратно, щоб не пом’яти хліб.
- На невеликій сковороді з товстим дном розтоплюємо вершкове масло і, як тільки воно потемніє, всипаємо борошно. Розмішуємо до однорідності – можна взяти віночок, і тримаємо на вогні не довше 2 – 3 хвилин.
- Вливаємо прямо на сковороду молоко і знову перемішуємо. Млоїмо 4 – 5 хвилин, солимо, приправляємо і знімаємо з вогню.
- Сир тремо на тертці, всипаємо його в молочний соус і, перемішавши, заливаємо масою капусту в формі.
- Рівномірно засипаємо все шматочками хліба в оливковій олії, прикриваємо все фольгою і ставимо випікатися при 190 ° С, вистачить півгодини. Потім знімаємо фольгу і тримаємо ще 7 – 8 хвилин, поки хліб не підрум’яниться.
Готовий гратен подаємо зі сметаною трохи охололи.
морквяний кекс
На завершення ми розповімо про приголомшливе рецепті морквяного кексу, і ви побачите, що на вечерю можна приготувати овочі і як десерт!
- Своїм та чистимо 2 великі моркви, трьом їх на дрібній тертці або подрібнюємо будь-яким іншим способом – блендер, кухонний комбайн.
- Додаємо до тертої моркви 2 яйця, ½ склянки рослинного масла і по 1 склянці борошна і цукру. За бажанням можна всипати для аромату 1 – 2 ч.л. кориці, а можна обмежитися ваніліном. Додаємо 1 ч.л. розпушувача або ½ ч.л. гашеного соди. Все перемішуємо.
- У тісто додаємо рубані волоські горіхи і курагу – по 8 – 10 штук того і іншого.
- Тепер змащуємо маслом маленькі силіконові формочки або одну велику і вливаємо тісто. Кекси можна прикрасити, поклавши на кожен, ще сирий, по половинці волоського горіха або цілої ягідці кураги.
- Печемо 40 хвилин при 200 ° С, якщо у нас одна велика форма і 20 – 25 хвилин при тій же температурі, якщо багато маленьких.
- Готовий кекс прикрашаємо цукровою пудрою і ягодами.
От і все! Наш вечеря з овочів вийшов саме таким, яким повинен бути – смачним, корисним і поживним! Вибирайте сподобалися рецепти, пробуйте і діліться в коментарях враженнями!