Ватрушка з сиром «Сльози нареченої»

У цій статті ми пропонуємо вам оригінальний рецепт ватрушки. Можна, втім, сказати, що це пісочний пиріг з сиром, тому що тісто дуже схоже на пісочне. Ватрушка з сиром називається «Сльози нареченої» неспроста. ватрушка з сиром на тарілціВи зможете самі побачити ці сльози, якщо у вас вистачить сили волі не з’їсти відразу всю ватрушку, а залишити кілька шматочків до наступного дня. Весь секрет в тому, що при виготовленні ватрушки поверх сиру викладається шар збитих з цукром білків, тому ватрушка виходить дуже світлого, майже білого (місцями трохи подрумянившегося до світло-бежевого) кольору, що, звичайно ж, викликає асоціації з білим платтям нареченої. А через кілька годин або, що частіше, на наступний день поверх білка виступають краплі, схожі на сльози, – ватрушка «плаче». Ось таке цікаве твір пекарського мистецтва. Крім того, не можна не відзначити, що цей пісочний пиріг з сиром робити зовсім нескладно, а весь процес приготування займає не більше 1 години. Ватрушка виходить не приторно-солодкого з дуже ніжним смаком, легка і красива. Наш вже багаторазово підтверджений досвід показує, що якщо, накриваючи для гостей чайно-кавовий стіл, ви поставите на стіл свою ватрушку і куплений в магазині торт, торт залишиться майже недоторканим, а ватрушка «знищена» практично дочиста.

Потрібно:

  • Вершковий маргарин або вершкове масло – 100 г
  • Яйця – 4 штуки
  • Цукровий пісок – 1 склянка (звичайного розміру – 200 мл) + 2 столові ложки «з горбом» в начинку з сиру
  • Сметана – 200 грамів (15-20% жирності цілком достатньо)
  • Сода або розпушувач тіста – 0,5 чайної ложки
  • Сіль – на кінчику чайної ложки (приблизно чверть ложки)
  • Борошно пшеничне (приблизно 2 склянки)
  • Сир – 400-500 грамів

Приготування:

ватрушка з сиром: готуємо начинкуСпочатку готуємо сир для начинки. Для цього викладаємо сир в миску, додаємо 2 столові ложки цукрового піску, 2 яйця (яйця попередньо «розбовтати», тобто розбити в склянку або чашку і виделкою швидко перемішати білки і жовтки), все ретельно перемішуємо, розтираючи цукор з сиром – і начинка готова.

ватрушка з сиром: поділяємо білки і жовткиУ двох яєць акуратно поділяємо на два різних склянки білки і жовтки (пам’ятаєте, якщо частина жовтка потрапить в білок, білки потім не взобьются), склянка з білками ставимо в холодильник (холодний білок краще збивається).

ватрушка з сиром: масло розтопитиТепер робимо тісто. Масло або маргарин кладемо в емальований або сталеву миску (нам потрібно буде потім поставити її на плиту), рубаємо ножем маргарин (масло) на невеликі шматочки, ставимо миску на плиту на мінімальний нагрів, розтоплюємо маргарин (масло) до рідкого стану, постійно помішуючи (це займає 2-3 хвилини, не більше, не доводьте масло до кипіння!), знімаємо з плити, даємо трохи охолонути (можна не чекати, поки зовсім охолоне – коли ви додасте туди сметану з холодильника, суміш стане досить холодною).

ватрушка з сиром: додати цукор і сметануДодаємо в розтоплений маргарин (масло) 0,5 склянки цукрового піску, соду або розпушувач тіста, сіль, ретельно перемішуємо, додаємо два жовтки і сметану, знову перемішуємо.

ватрушка з сиром: поступово всипаємо борошноПотім поступово додаємо борошно, постійно перемішуючи, спочатку ложкою, а потім руками.

ватрушка з сиром: вимішуємо тістоМісити до тих пір, поки тісто не відлипатиме від рук і не сформується ком.

ватрушка з сиром: розкачуємо тісто по листуДеко змащуємо маргарином або застеляємо папером для випічки.

Викладаємо ком тесту на центр дека і розкачуємо прямо на деку. Нормальної качалкою це, як правило, зробити неможливо: вона занадто довга і бортики дека заважають. Якщо у вас в господарстві немає маленької короткої качалки, можна спробувати використовувати в цій якості дерев’яну толкушку для пюре або невелику порожню скляну пляшку. Загалом-то, можна і просто розім’яти тісто по листу долонями і пальцями, але це займе трохи більше часу.

ватрушка з сиром: робимо бортики на тестіРівномірно розподілити тісто по всій площині листа, робимо з допомогою столового ножа по краях тесту «борт», який буде утримувати начинку від сповзання на деко (ножем зрушуємо тісто від краю листа до середини, а пальцем підпираємо тісто від середини). Не забудьте обрізати стирчала папір для випічки, вона не повинна торкатися стін духовки.

ватрушка з сиром: викладаємо сир на тістоВикладаємо сирну начинку на тісто, рівномірно розмазуємо її ложкою по всій поверхні.

Ставимо деко в розігріту до 180-190 ° духовку (тобто духовку треба включити заздалегідь, хвилин за 15 до того, як ставити туди ватрушку), ставимо на середній або верхній рівень, нагрів зменшуємо до середнього. Випікаємо приблизно 15-20 хвилин, тісто по краях придбає жовтувато-золотистий відтінок.

ватрушка з сиром: збиваємо білки з цукромПоки ватрушка в духовці, дістаємо з холодильника охлаждавшиеся там білки і збиваємо їх міксером або віночком до стану щодо густої білої піни, поступово додаючи в процесі збивання 0,5 склянки цукрового піску (при використанні міксера процес займає 4-5 хвилин). Не обов’язково домагатися такої ж консистенції збитих білків, як, наприклад, для безе, досить до густоти сметани.

ватрушка з сиром: змащуємо ватрушку збитим білкомВиймаємо ватрушку з духовки, рівномірно розмазуємо по ній (прямо по гарячій, нічого не чекаємо!) збиті білки. Не намагайтеся зробити це ідеально рівно, деяка «хвилястість» навіть прикрасить вашу ватрушку (перегляньте наш відео-рецепт!).

ватрушка з сиром: білки повинні зарум'янитисяЗнову ставимо ватрушку в духовку на верхній рівень ще хвилин 5-8. Коли білок «схопився», тобто почав покриватися тоненькою сухий скоринкою і подекуди на нерівностях змінив колір на світло-бежевий, дістаємо деко з духовки. Наша ватрушка з сиром готова. Обережно стряхиваем її з дека на дошку.

ватрушка з сиром: розрізаємо на шматки гарячу ватрушкуРозрізаємо ватрушку на шматки, поки вона ще гаряча. Щоб ватрушка швидше охолола, можна акуратно розсунути шматочки.

ватрушка з сиром: остиглу ватрушку перекладаємо на блюдоКоли ватрушка охолоне, акуратно по шматочку перекладаємо її на плоске блюдо або (що найімовірніше) на два. Увага! Класти можна тільки в один шар! При спробі викласти другий шар верхні шматки помнуть білок на нижніх, і ватрушка втратить свій гарний вигляд.

Призовий порада для тих, хто дочитав цей рецепт до кінця: цей пісочний пиріг не обов’язково піч саме з сиром. Замість сиру можна покласти начинку варення або джем (краще кисло-солодкі, наприклад, з журавлини, брусниці, вишень без кісточок), можна використовувати тертий лимон з цукром. Це будуть інші смачні пироги!

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: