Варення з брусниці з яблуками

Варення з брусниці з яблуками – одне з найбільш ароматних кисло-солодких варений. Це стало вже класичним поєднання ягід і фруктів, улюблена багатьма за неповторний смак.

варення з брусниці з яблуками в вазочціЦе варення можна подавати до чаю, сиру, млинців, варити з нього взимку морси і киселі, використовувати в якості начинки для солодких пирогів і просто намазувати на булку з маслом. У будь-якому варіанті ви будете, як кажуть, пальчики облизувати. Це чи не найпопулярніше варення на півночі і північно-заході Росії. Навіть міські господині, які не те що в ліс по ягоди не ходять, а навіть і не уявляють, як і де ця сама брусниця росте, часто купують ягоди на ринку саме для того, щоб зварити з них варення. Ми пропонуємо вам неодноразово випробуваний нами рецепт.

Потрібно:

  • Брусниця – 1 кг (Якщо ви ягоди купуєте, звертайте увагу на те, що брусниця повинна бути сухою, не м’якою і не м’ятою)
  • Яблука (кислі, краще всього сорту «Антонівка») – 1 кг
  • Цукровий пісок – 2,5 кг
  • Вода – 1 склянку

Варити варення найкраще в широкій емальованому мисці, якщо будете варити відразу подвійну порцію – можна взяти і тазик (на наших фотографіях ви побачите саме тазик, і то з трудом все помістилося, намагайтеся, щоб до краю миски-тазика залишалося хоча б 3 сантиметри, інакше варення при кипінні буде «тікати»).

Приготування:

варення з брусниці з яблуками: перебираємо брусницюБрусницю потрібно спочатку вимити і одночасно перебрати. Для цього висипаєте брусницю в миску (краще по частинах, в кілька прийомів, розділивши кілограм ягід на 2-3 частини), заливаєте холодною водою, потім потрібно кілька разів поперемешивать руками. При цьому, як правило, спливають на поверхню листя, шматочки моху, дрібні гілочки – все це треба старанно вибрати і викинути. Частина ягід теж спливає, деякі (більш м’яті, давно зібрані і вже м’які) опускаються на дно – це не означає, що всі «потонули» ягоди слід викидати. Викидаємо тільки почорнілі, коричневі, зморщені або роздавлені. Повторюємо процедуру 2-3 рази. Вимиту і перебрану брусницю відкидаємо на друшляк і даємо воді стекти, після чого висипаємо всі ягоди в миску або тазик.

варення з брусниці з яблуками: засипаємо цукромЗасипаємо ягоди цукровим піском. Зазвичай Нам ніколи чекати кілька годин, поки ягоди дадуть сік, тому ми всипаємо цукор поступово, злегка розминаючи ягоди «толкушкой для пюре і перемішуючи їх з цукровим піском. Зауважте, що нашим завданням не є розчавити всі ягоди, нам потрібно змочити весь цукор.

варення з брусниці з яблуками: перемішуємо з цукромКоли весь цукровий пісок в мисці втратив свій білий колір, додаємо склянку води, перемішуємо і ставимо на плиту на середній вогонь / нагрів, періодично помішуємо, щоб цукор не пригорів.

варення з брусниці з яблуками:вимити яблукаПоки брусниці з цукром нагріваються, швидко моєму і витираємо яблука.

варення з брусниці з яблуками: яблука нарізати шматочкамиЯблука очищаємо від серцевини (це зручно робити, розрізавши яблуко на четвертинки), а потім нарізаємо яблука невеликими шматочками, орієнтуючись на приблизний обсяг 1-1,5 кубічних сантиметри.

варення з брусниці з яблуками: яблука всипати в мискуНарізані яблука всипаємо в миску (якщо ви «промахнулися» з розміром миски або тазика і розумієте, що все не поміститься, відкладіть частина брусниці з цукром і яблук в іншу миску і варіть спочатку в двох, а в кінці процесу, коли обсяг яблук і брусниці зменшиться, можна з’єднати все в одній мисці і перемішати).

варення з брусниці з яблуками: все перемішатиОтже, перемішуємо яблука з брусницею, і, помішуючи, доводимо масу до кипіння. Коли варення закипить, відразу зменшуємо вогонь / нагрів, щоб варення не «тікало».

варення з брусниці з яблуками: варимо 20 хвилинПісля моменту закипання варимо варення на невеликому вогні, щоб трохи кипіло, ще 20-25 хвилин, періодично помішуючи (приблизно кожні 4-5 хвилин), якщо ви варите в тазику, заважати зручніше великий, з довгою ручкою, дерев’яною ложкою. У процесі кипіння утворюється пінка, яку в кінці варіння потрібно буде акуратно зняти ложкою. Викидати пінку не потрібно, просто складіть її в кухоль або на блюдце і з’їжте, як варення, протягом 1-2 днів (пінка не може зберігатися довго, і, якщо її не зняти, завадить зберігатися вашому варення).

варення з брусниці з яблуками: зняти пінкуГотовність варення перевіряємо так: потрібно взяти трохи варення в ложку і капнути з неї (саме капнути – 1 краплю!) на чисту тарілку. Якщо крапля не розтікається по тарілці, а залишається в крихітного формі півкулі, варення готове. Не забуваємо зняти пінку і вимикаємо плиту.

варення з брусниці з яблуками: розливаємо по банкахВарення розливаємо по банках відразу, поки воно ще гаряче. Банки не можна стерилізувати, досить добре вимити і висушити (можна і витерти), важливо, щоб банку зсередини була абсолютно суха.

варення з брусниці з яблуками: закручуємо кришкуЗакочувати банки кришками за допомогою спеціального пристрою і перевертати теж немає необхідності. Цілком підійдуть банки з гвинтовими кришками, які закручуються руками (кришки, звичайно, краще купити нові, а руки «використовувати» найсильніші у будинку).

Ось тепер варення з брусниці з яблуками повністю готове. Зберігати в холодильнику не обов’язково, але краще і не в теплій кімнаті. У міських умовах цілком можна виставити банки з варенням на балкон або лоджію. Рік зберігається без проблем (більше року ми жодного разу не змогли перевірити: за рік всі варення з’їдається і треба варити нове).