Тушкована капуста з кабачками

Тушкована капуста з кабачками
Напередодні літа так важливо запастися рецептами смачних, вітамінних та легких страв з овочевим складом, щоб можна було поправити здоров’я після зими.

Капуста, тушкована з кабачками – те, що потрібно для здорового раціону, адже при всьому різноманітті рецептів, це блюдо залишається самим низькокалорійним і корисним. Зі статті ви дізнаєтеся, як загасити овочі з м’ясом в горщиках, як зробити з них апетитне рагу в мультиварці і як отримати ніжні овочі в сметанному соусі.

Калорійність капусти, тушкованої з кабачками

Говорячи про низьку калорійність тушкованої капусти з кабачками, варто розуміти, що показники енергетичної цінності тієї чи іншої страви безпосередньо залежать від того, який рецепт ви виберете.

У цій статті ми наведемо чотири абсолютно різні варіанти приготування кабачків з капустою, і калорійність кожного буде відрізнятися один від одного не тільки через склад, а й через методу теплової обробки овочів.

  • Тушкована в сковороді молода капуста з кабачками і морквою – традиційний слов’янський рецепт овочевого рагу, це справжня знахідка для тих, хто строго стежить за кількістю споживаних калорій, адже на 100 г такого блюда відводиться всього-на-всього 36 ккал.
  • Калорійність рагу з капустою і кабачками в мультиварці, приготованого за класичним рецептом, складе всього 55-58 ккал, де на частку жирів відводиться всього 3 г, на білки – 1 г, а на корисні вуглеводи – 6 м

tushenaya-kapusta-s-kabachkami.6jpg

  • Капуста з баклажаном, кабачком і телятиною в духовці в горщиках є лідером енергоємності з усіх представлених сьогодні рецептів: 77,5 ккал на 100 г порції страви, де 7,6 г – це білки, 3,5 г – жири і 3,8 г – вуглеводи.
  • Цвітна капуста з кабачком в вершковому сметанному соусі (навіть при тому, що в складі страви фігурує сметана 15% жирності) не перевищує і 39 ккал на 100 г. Так що можна сміливо пригощатися смакотою, що не переживаючи за фігуру.

Кабачки, тушковані з капустою і морквою

Складові

  • Кабачки невеликі (зелені) – 2 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
  • Капуста білокачанна молода – 1 вилок + –
  • Морква – 2 шт. + –
  • Болгарський перець (різних кольорів) – 4 шт. + –
  • Помідори свіжі – 7 шт. + –
  • Сіль – 2 ч.л. + –
  • Лавровий лист – 2 шт. + –
  • Чорний перець горошком – 7-10 горошин + –
  • Часник – 3 зубки + –
  • Зелень в асортименті – 50 г + –
  • Рослинна олія – ​​50 мл + –

Як приготувати капусту, тушковану з кабачками

Для початку радить вам ознайомитися з самим популярним і улюбленим багатьма варіантом рагу.

Всі овочі промиваємо

  • З капусти знімаємо верхні пошкоджені листочки і підрізаємо забруднений качан.
  • Перці очищаємо від насіння і плодоніжок.
  • Морквину чистимо від шкірки, цибулю – від лушпиння.
  • Кабачок, якщо він молодий, просто споліскуємо. А якщо шкурка у нього товста, то зрізаємо її, і видаляємо великі насіння.

подрібнюємо овочі

  • Капусту кришимо тонкою соломкою на тертці-шатківниці.
  • Лук також шаткуємо на тій же тертці тонкими півкільцями.
  • Перці нарізаємо брусками, соломкою або кубиками, як вам більше подобається.
  • Кабачки подрібнюємо середніми кубиками або брусочками, а морквину кришимо соломкою, або трьом на крупній тертці.
  1. Сковорідку ставимо на середній вогонь, вливаємо в неї рослинне масло і, через 5 хвилин, відправляємо в ємність капусту, присипаємо її сіллю (2/3 ч.л. без гірки) і під кришкою тушкуємо білокачанну, поки вона не розм’якне.
  2. Через 10-15 хвилин, перекладаємо до капусти цибуля, все перемішуємо і продовжуємо тушкувати страву під кришкою.
  3. Ще через 5-7 хвилин додаємо в рагу перці, все знову перемішуємо і тушкуємо ще 5 хвилин.
  4. Далі в сковорідку відправляються кабачки і морквина. Після перемішування всіх компонентів накриваємо посудину кришкою і тушкуємо 15 хвилин.
  5. Тим часом, томати натираємо на тертці, щоб відокремилася лише м’якоть, а шкурки викидаємо. Перекладаємо свіжий томат в рагу і засікаємо ще 10 хвилин.

tushenaya-kapusta-s-kabachkami.2jpg

Тепер підготуємо ароматну добавку. Зелень і часник кришимо дрібно, чорний перець дробу з сіллю і через 10 хвилин викладаємо все це в рагу, також додаємо лавровий лист, присаливаем, якщо потрібно, і, вимкнувши вогонь, накриваємо ємність кришкою і Томім блюдо ще 5 хвилин.

Тушкована капуста з кабачками в мультиварці

Якщо ви хочете приготувати на обід своїми руками щось незвичайне, дуже смачне і легке, то наш покроковий рецепт тушкованої капусти буде вам дуже корисний. Навіть відео уроки вам не знадобляться, адже в приготуванні це частування зовсім нескладна.

Складові

  • Кабачок білого сорту – 1 середній;
  • Капуста білокачанна – 1 маленький качан;
  • Морква – 2 шт .;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт .;
  • Кріп – 30-40 г (1 пучок);
  • Сметана жирна від 25% – 60-80 г;
  • Гриби печериці свіжі – 5-7 шт .;
  • Рослинна олія (оливкова або соняшникова) – 1 стопка;
  • Вода (окріп) – ½ ст .;
  • Сіль кухонна – за смаком;
  • Приправа «Суміш трав» – 1-2 ч.л.

tushenaya-kapusta-s-kabachkami.3jpg

Як приготувати капусту, тушковану з кабачками, в мультиварці

  1. Почищені і помиті цибуля з морквою нарізаємо дрібними кубиками, а кабачок – великими. Капусту шаткуємо соломкою, гриби – невеликими шматочками, а кріп дрібно рубаємо ножем.
  2. Мультиварку встановлюємо в режимі «Випічка» і вливаємо в чашу трохи масла. Як тільки воно розігріється, викладаємо в нього цибулю з морквою і смажимо хвилин 10.
  3. Через зазначений час, висипаємо в чашу мультиварки капусту, кабачок, гриби, кладемо сметану, вливаємо воду, солимо і умащали спеціями всю овочеву суміш.
  4. Після цього інгредієнти перемішуємо, чашу мультиварки закриваємо, встановлюємо мультіпечь на режим «Гасіння» і включаємо таймер на 1 годину.
  5. Почувши сигнал про готовність страви, всипаємо в рагу дрібно рубаний кріп і під кришкою наполягаємо блюдо ще 5 хвилин.

Тушкована кольорова капуста з кабачками

Є досить багато стоять рецептів, де головними фігурантами є кольорова капуста і кабачок, але сьогодні ми хочемо запропонувати вам найпростіше блюдо з цими «учасниками», проте не обіцяємо, що готування буде швидкою. На все про все піде близько години, зате результат повністю окупить витрачений час.

Складові

  • Цвітна капуста – 600 г;
  • Цибуля ріпчаста – 100 г;
  • Кабачок – 400 г;
  • Петрушка – 20 г;
  • Сметана 15% – 80 г;
  • Сіль «екстра» – ½ – 1 ч.л .;
  • Приправа «Сім овочів» – 1 ч.л.

tushenaya-kapusta-s-kabachkami

Як згасити кольорову капусту з кабачками

  1. Вилок капусти розбираємо на дрібні суцвіття і ретельно промиваємо під проточною водою.
  2. Кабачок чистимо від шкірки і видаляємо великі насіння, після чого м’якоть нарізаємо кубиками (досить великими), з межею в 2 см.
  3. Цибуля ріпчаста чистимо від лушпиння і кришимо дрібними квадратиками.
  4. Беремо сотейник або іншу глибоку ємність і закладаємо в неї капусту, цибулю і кабачок, засипаємо сіль, спеції і ставимо на вогонь. При середньому полум’я, тушкувати овочі під кришкою потрібно 20 хвилин.
  5. Через третину години, додаємо в рагу сметану і тушкуємо блюдо під кришкою ще 15 хвилин.
  6. На завершення посипаємо овочі дрібно рубаною зеленню, перемішуємо і доводимо до готовності 5-10 хвилин.

Капуста, тушкована з баклажанами і кабачками в духовці

Любителів горшочних страв можна знайти в кожній родині. І це не дивно, адже тільки в керамічних діжках тушковані з м’ясом овочі набувають оригінальний, насичений і ні з чим незрівняний смак, який виходить у страв, приготованих в російській печі (навіть якщо вони приготовані в домашніх умовах в звичайній духовці).

Складові

  • Телятина парна – 0,5-0,7 кг;
  • Кабачок білий – 0,4 кг;
  • Баклажан – 1 шт .;
  • Капуста свіжа – ½ качана;
  • Морква – 1 коренеплід;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт .;
  • Паста томатна – 60 г;
  • Лавровий лист – 1 шт .;
  • Олія соняшникова рафінована – 50 мл;
  • Зіра (кумін) – 1 ч.л .;
  • Сіль кам’яна велика – 1-1,5 ч.л .;
  • Чорні перцеві горошини (мелкомолотого) – 1-2 ч.л.

Як готувати капусту, тушковану з кабачками і м’ясом

  1. Теляче філе промиваємо, обсушуємо серветками і подрібнюємо кубиками, з межею 2-2,5 см.
  2. Тепер ставимо на розігрів сковороду і вливаємо в неї рослинне масло. Як тільки ємність прогріється, викладаємо в неї м’ясо і смажимо його на середньому вогні до рум’яності 15 хвилин.
  3. Не гаючи часу, займемося нарізкою овочів. Морквину кришимо соломкою, цибулю шаткуємо кільцями або полуколечкамі, а потім викладаємо овочі до м’яса і обсмажуємо все разом ще 5-10 хвилин.
  4. Далі додаємо до м’яса томатну пасту і продовжуємо все тушкувати під кришкою ще 10 хвилин на невеликому вогні.
  5. Поки м’ясо гаситься, ми повинні нашаткувати тонко капусту, нарізати кубиками кабачки і, очищені від шкірки, баклажани.
  6. Тепер по горщикам розкладаємо м’ясо в томаті з морквою і цибулею, солимо за смаком, а потім зверху укладаємо капусту, кабачки і баклажани. Також в кожен горщик кладемо трохи насіння кумина, перцеві горошини і раскрошенную лавровий лист (розподілити на всі горщики).
  7. Вливаємо в кожну ємність трохи води і прибираємо горщики, накривши їх кришками, в духовку, де при 190 ° С блюдо буде готуватися 40 хвилин.

tushenaya-kapusta-s-kabachkami.8jpg

Тушкована капуста з кабачками, приготована з будь-якого із запропонованих сьогодні рецептів, гарантовано підніме вас на рівень вище в кулінарній майстерності, адже такі частування залишаються актуальними і для святкового застілля, і для званого сімейного вечері, і в повсякденному меню.