Напередодні літа так важливо запастися рецептами смачних, вітамінних та легких страв з овочевим складом, щоб можна було поправити здоров’я після зими.
Капуста, тушкована з кабачками – те, що потрібно для здорового раціону, адже при всьому різноманітті рецептів, це блюдо залишається самим низькокалорійним і корисним. Зі статті ви дізнаєтеся, як загасити овочі з м’ясом в горщиках, як зробити з них апетитне рагу в мультиварці і як отримати ніжні овочі в сметанному соусі.
Калорійність капусти, тушкованої з кабачками
Говорячи про низьку калорійність тушкованої капусти з кабачками, варто розуміти, що показники енергетичної цінності тієї чи іншої страви безпосередньо залежать від того, який рецепт ви виберете.
У цій статті ми наведемо чотири абсолютно різні варіанти приготування кабачків з капустою, і калорійність кожного буде відрізнятися один від одного не тільки через склад, а й через методу теплової обробки овочів.
- Тушкована в сковороді молода капуста з кабачками і морквою – традиційний слов’янський рецепт овочевого рагу, це справжня знахідка для тих, хто строго стежить за кількістю споживаних калорій, адже на 100 г такого блюда відводиться всього-на-всього 36 ккал.
- Калорійність рагу з капустою і кабачками в мультиварці, приготованого за класичним рецептом, складе всього 55-58 ккал, де на частку жирів відводиться всього 3 г, на білки – 1 г, а на корисні вуглеводи – 6 м
- Капуста з баклажаном, кабачком і телятиною в духовці в горщиках є лідером енергоємності з усіх представлених сьогодні рецептів: 77,5 ккал на 100 г порції страви, де 7,6 г – це білки, 3,5 г – жири і 3,8 г – вуглеводи.
- Цвітна капуста з кабачком в вершковому сметанному соусі (навіть при тому, що в складі страви фігурує сметана 15% жирності) не перевищує і 39 ккал на 100 г. Так що можна сміливо пригощатися смакотою, що не переживаючи за фігуру.
Кабачки, тушковані з капустою і морквою
Складові
- Кабачки невеликі (зелені) – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Капуста білокачанна молода – 1 вилок + –
- Морква – 2 шт. + –
- Болгарський перець (різних кольорів) – 4 шт. + –
- Помідори свіжі – 7 шт. + –
- Сіль – 2 ч.л. + –
- Лавровий лист – 2 шт. + –
- Чорний перець горошком – 7-10 горошин + –
- Часник – 3 зубки + –
- Зелень в асортименті – 50 г + –
- Рослинна олія – 50 мл + –
Як приготувати капусту, тушковану з кабачками
Для початку радить вам ознайомитися з самим популярним і улюбленим багатьма варіантом рагу.
Всі овочі промиваємо
- З капусти знімаємо верхні пошкоджені листочки і підрізаємо забруднений качан.
- Перці очищаємо від насіння і плодоніжок.
- Морквину чистимо від шкірки, цибулю – від лушпиння.
- Кабачок, якщо він молодий, просто споліскуємо. А якщо шкурка у нього товста, то зрізаємо її, і видаляємо великі насіння.
подрібнюємо овочі
- Капусту кришимо тонкою соломкою на тертці-шатківниці.
- Лук також шаткуємо на тій же тертці тонкими півкільцями.
- Перці нарізаємо брусками, соломкою або кубиками, як вам більше подобається.
- Кабачки подрібнюємо середніми кубиками або брусочками, а морквину кришимо соломкою, або трьом на крупній тертці.
- Сковорідку ставимо на середній вогонь, вливаємо в неї рослинне масло і, через 5 хвилин, відправляємо в ємність капусту, присипаємо її сіллю (2/3 ч.л. без гірки) і під кришкою тушкуємо білокачанну, поки вона не розм’якне.
- Через 10-15 хвилин, перекладаємо до капусти цибуля, все перемішуємо і продовжуємо тушкувати страву під кришкою.
- Ще через 5-7 хвилин додаємо в рагу перці, все знову перемішуємо і тушкуємо ще 5 хвилин.
- Далі в сковорідку відправляються кабачки і морквина. Після перемішування всіх компонентів накриваємо посудину кришкою і тушкуємо 15 хвилин.
- Тим часом, томати натираємо на тертці, щоб відокремилася лише м’якоть, а шкурки викидаємо. Перекладаємо свіжий томат в рагу і засікаємо ще 10 хвилин.
Тепер підготуємо ароматну добавку. Зелень і часник кришимо дрібно, чорний перець дробу з сіллю і через 10 хвилин викладаємо все це в рагу, також додаємо лавровий лист, присаливаем, якщо потрібно, і, вимкнувши вогонь, накриваємо ємність кришкою і Томім блюдо ще 5 хвилин.
Тушкована капуста з кабачками в мультиварці
Якщо ви хочете приготувати на обід своїми руками щось незвичайне, дуже смачне і легке, то наш покроковий рецепт тушкованої капусти буде вам дуже корисний. Навіть відео уроки вам не знадобляться, адже в приготуванні це частування зовсім нескладна.
Складові
- Кабачок білого сорту – 1 середній;
- Капуста білокачанна – 1 маленький качан;
- Морква – 2 шт .;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт .;
- Кріп – 30-40 г (1 пучок);
- Сметана жирна від 25% – 60-80 г;
- Гриби печериці свіжі – 5-7 шт .;
- Рослинна олія (оливкова або соняшникова) – 1 стопка;
- Вода (окріп) – ½ ст .;
- Сіль кухонна – за смаком;
- Приправа «Суміш трав» – 1-2 ч.л.
Як приготувати капусту, тушковану з кабачками, в мультиварці
- Почищені і помиті цибуля з морквою нарізаємо дрібними кубиками, а кабачок – великими. Капусту шаткуємо соломкою, гриби – невеликими шматочками, а кріп дрібно рубаємо ножем.
- Мультиварку встановлюємо в режимі «Випічка» і вливаємо в чашу трохи масла. Як тільки воно розігріється, викладаємо в нього цибулю з морквою і смажимо хвилин 10.
- Через зазначений час, висипаємо в чашу мультиварки капусту, кабачок, гриби, кладемо сметану, вливаємо воду, солимо і умащали спеціями всю овочеву суміш.
- Після цього інгредієнти перемішуємо, чашу мультиварки закриваємо, встановлюємо мультіпечь на режим «Гасіння» і включаємо таймер на 1 годину.
- Почувши сигнал про готовність страви, всипаємо в рагу дрібно рубаний кріп і під кришкою наполягаємо блюдо ще 5 хвилин.
Тушкована кольорова капуста з кабачками
Є досить багато стоять рецептів, де головними фігурантами є кольорова капуста і кабачок, але сьогодні ми хочемо запропонувати вам найпростіше блюдо з цими «учасниками», проте не обіцяємо, що готування буде швидкою. На все про все піде близько години, зате результат повністю окупить витрачений час.
Складові
- Цвітна капуста – 600 г;
- Цибуля ріпчаста – 100 г;
- Кабачок – 400 г;
- Петрушка – 20 г;
- Сметана 15% – 80 г;
- Сіль «екстра» – ½ – 1 ч.л .;
- Приправа «Сім овочів» – 1 ч.л.
Як згасити кольорову капусту з кабачками
- Вилок капусти розбираємо на дрібні суцвіття і ретельно промиваємо під проточною водою.
- Кабачок чистимо від шкірки і видаляємо великі насіння, після чого м’якоть нарізаємо кубиками (досить великими), з межею в 2 см.
- Цибуля ріпчаста чистимо від лушпиння і кришимо дрібними квадратиками.
- Беремо сотейник або іншу глибоку ємність і закладаємо в неї капусту, цибулю і кабачок, засипаємо сіль, спеції і ставимо на вогонь. При середньому полум’я, тушкувати овочі під кришкою потрібно 20 хвилин.
- Через третину години, додаємо в рагу сметану і тушкуємо блюдо під кришкою ще 15 хвилин.
- На завершення посипаємо овочі дрібно рубаною зеленню, перемішуємо і доводимо до готовності 5-10 хвилин.
Капуста, тушкована з баклажанами і кабачками в духовці
Любителів горшочних страв можна знайти в кожній родині. І це не дивно, адже тільки в керамічних діжках тушковані з м’ясом овочі набувають оригінальний, насичений і ні з чим незрівняний смак, який виходить у страв, приготованих в російській печі (навіть якщо вони приготовані в домашніх умовах в звичайній духовці).
Складові
- Телятина парна – 0,5-0,7 кг;
- Кабачок білий – 0,4 кг;
- Баклажан – 1 шт .;
- Капуста свіжа – ½ качана;
- Морква – 1 коренеплід;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт .;
- Паста томатна – 60 г;
- Лавровий лист – 1 шт .;
- Олія соняшникова рафінована – 50 мл;
- Зіра (кумін) – 1 ч.л .;
- Сіль кам’яна велика – 1-1,5 ч.л .;
- Чорні перцеві горошини (мелкомолотого) – 1-2 ч.л.
Як готувати капусту, тушковану з кабачками і м’ясом
- Теляче філе промиваємо, обсушуємо серветками і подрібнюємо кубиками, з межею 2-2,5 см.
- Тепер ставимо на розігрів сковороду і вливаємо в неї рослинне масло. Як тільки ємність прогріється, викладаємо в неї м’ясо і смажимо його на середньому вогні до рум’яності 15 хвилин.
- Не гаючи часу, займемося нарізкою овочів. Морквину кришимо соломкою, цибулю шаткуємо кільцями або полуколечкамі, а потім викладаємо овочі до м’яса і обсмажуємо все разом ще 5-10 хвилин.
- Далі додаємо до м’яса томатну пасту і продовжуємо все тушкувати під кришкою ще 10 хвилин на невеликому вогні.
- Поки м’ясо гаситься, ми повинні нашаткувати тонко капусту, нарізати кубиками кабачки і, очищені від шкірки, баклажани.
- Тепер по горщикам розкладаємо м’ясо в томаті з морквою і цибулею, солимо за смаком, а потім зверху укладаємо капусту, кабачки і баклажани. Також в кожен горщик кладемо трохи насіння кумина, перцеві горошини і раскрошенную лавровий лист (розподілити на всі горщики).
- Вливаємо в кожну ємність трохи води і прибираємо горщики, накривши їх кришками, в духовку, де при 190 ° С блюдо буде готуватися 40 хвилин.
Тушкована капуста з кабачками, приготована з будь-якого із запропонованих сьогодні рецептів, гарантовано підніме вас на рівень вище в кулінарній майстерності, адже такі частування залишаються актуальними і для святкового застілля, і для званого сімейного вечері, і в повсякденному меню.