Кожен, хто бував в Туреччині, просто не міг не пробувати ці чудові турецькі коржі – гезлеме.
Готують турецькі коржі на спеціальній сковороді, але ми будемо готувати на звичайній. Начинка може бути найрізноманітніша, головна умова, що начинка повинна бути вже готової, а не сирий. Мені найбільше сподобалися коржі з сиром, а моєму чоловікові з картоплею.
Для приготування турецьких коржів нам знадобиться:
- 300 грам мацоні (кефіру, ряжанки, варенца або будь-якого іншого кисломолочного продукту),
- 450 грам борошна,
- 1 чайна ложка солі,
- 400 грам розсолу сиру (я взяла бринзу і адигейський сир в рівних долях),
- петрушка,
- вершкове масло для змазування коржиків.
Рецепт приготування турецьких коржів.
Ті коржі, що довелось пробувати мені, були приготовлені зі звичайного прісного тіста. У готовому вигляді смак тесту був схожий зі смаком вірменського лаваша. Хоча, на просторах інтернету, я зустрічала рецепти тесту для турецьких коржів, в яке додавалися дріжджі.
Замісити тісто, по консистенції як пельменное, з кисломолочного продукту (я робила з варенца), солі і борошна. Накриємо серветкою і дамо трохи відпочити.
Поки тісто відпочиває, приготуємо начинку. Для цього розсолу сир розімніть вилкою. Петрушку промиємо, стряхнемо зайву воду і дрібно порубати. Додамо петрушку до сиру і перемішати.
Розділимо тісто на частини. Я розділила на 6 частин. Все залежить від розміру сковороди.
Ставимо сковороду на вогонь прогріватися. Коржі смажаться на сухій сковороді, змащувати її нічим не потрібно.
Розкачуємо кожну частину в коло на робочій поверхні, присипаної борошном. Катати потрібно не дуже тонко. Кладемо на одну сторону розкатаного кола трохи начинки, рівномірно розподіляючи її. Накриваємо начинку другою половиною коржа. Прихлопувати корж пальцями, можна трохи прикатать качалкою.
Обсмажуємо корж з двох сторін на гарячій сковороді до рум’яності. Готову корж, обмазуємо з двох сторін вершковим маслом і розрізаємо навпіл.
Подавати турецькі коржі можна як гарячими, так і холодними.
Смачного.