Тульський пряник в домашніх умовах

Тульський пряник в домашніх умовахТульський пряник, покритий «мармурової шаллю» з цукрової глазурі, з хитромудрими візерунками і кумедними малюнками – не просто випічка, а ціле мистецтво. Ще за старих часів отримав загальне поширення, поєднуючи відмінні смакові якості і практичний сенс. Тульський пряник служив поверхнею для написання повідомлень і створення вітальних листівок, вважався їстівним сувеніром і почесним даром. Кожен регіон славився своїми умільцями, які володіють тільки їм відомими знаннями з виготовлення смачної випічки. Накопичені навички передавалися з покоління в покоління по чоловічій лінії. В середині XX століття секретна рецептура була розголошена, пряник запущений в серійне виробництво, і вже по всій країні розноситься «візитна картка» Тули!

Тим, хто хоче доторкнутися до традицій цього славного міста, пропонуємо приготувати тульський пряник в домашніх умовах. Відтворимо своїми руками культову випічку з ніжним медовим м’якушем, легкими спокусливими відтінками кориці і тягучою прошарком повидла! На виробництві узор, як і за старих часів, забезпечується отпечативанія рельєфу зі спеціальною дошки на тісто. Але на сучасної домашньої кухні навряд чи знайдуться відповідні дерев’яні дошки-шаблони. Тому, відтворюючи роботу тульських майстрів, поверхню можна оформити декоративними елементами з пряникового тесту, використовуючи формочки для вирізання печива.

Складові:Тульський пряник в домашніх умовах

Для пряникового тесту:

  • мед – 150 г;
  • яйця – 2 шт .;
  • вершкове масло – 80 г;
  • цукор – 120 г;
  • кориця мелена – 2 ч. ложки;
  • сода – 1 ч. ложка без гірки;
  • борошно – 300 г (+ приблизно 100 г для замісу).

Для начинки:

  • густе повидло – близько 200 г.

Для глазурі:

  • молоко – 2 ст. ложки;
  • цукрова пудра – 4 ст. ложки.

Тульський пряник рецепт в домашніх умовах

  1. Яйця збовтуємо віночком, об’єднуємо білок і жовток. Вибираємо жаростійкий посуд – в подальшому тісто буде готуватися на «водяній бані».Тульський пряник в домашніх умовах
  2. До яєчної суміші завантажуємо масло, цукор і мед. Кидаємо соду. Для посилення аромату додаємо пряну корицю.Тульський пряник в домашніх умовах
  3. Поміщаємо миску з компонентами на відповідну за розміром каструлю з водою. Рідина в нижній ємності попередньо доводимо до кипіння. Весь час перемішуючи, чекаємо розплавлення масла, розчинення кристалів цукру і отримання однорідної рідкої маси.Тульський пряник в домашніх умовах
  4. Поступово, невеликими порціями додаємо борошно.Тульський пряник в домашніх умовах
  5. Розмішуємо ложкою або віночком до розчинення всіх сухих ділянок.Тульський пряник в домашніх умовах
  6. Знімаємо медове тісто з вогню, ложкою викладаємо гарячу масу на присипану борошном робочу поверхню. Даємо кілька хвилин для охолодження. Коли тісто стане терпимо теплим, починаємо активний заміс руками.Тульський пряник в домашніх умовах
  7. Борошно підсипає в міру необхідності. У результаті повинна вийти гладка податлива маса, на дотик нагадує м’який пластилін. Тісто може бути трохи (не сильно!) Липким через великої кількості меду в складі. Не варто піддаватися спокусі і забивати його борошном, інакше пряник вийде дуже сухим.Тульський пряник в домашніх умовах
  8. Ділимо тісто на дві рівні частини. Одну з них розгортаємо на аркуші пергаментного паперу в прямокутний пласт товщиною близько 5 мм. При необхідності присипаємо качалку борошном.Тульський пряник в домашніх умовах
  9. Рівним шаром розмазує повидло, трохи відступаючи від країв. Начинка обов’язково повинна бути густа, щоб вона не розтікалася по тесту! Повидло вибираємо кисло-солодке, що не нудотне – підійде яблучне, сливове, черносмородиновое і т.д.Тульський пряник в домашніх умовах
  10. Розкачуємо в прямокутний пласт залишки тіста, викладаємо на шар повидла, повністю закриваючи начинку, злегка притискаємо. Краї пряника підрізаємо фігурним ножем або звичайним.Тульський пряник в домашніх умовах
  11. За бажанням робимо оформлення. Збираємо і розгортаємо обрізки тесту, будь-якими формами для печива вирізаємо фігурки і в довільному порядку викладаємо на поверхню пряника.Тульський пряник в домашніх умовах
  12. Разом з пергаментним папером переносимо виріб в відповідну форму для випічки або на деко.Тульський пряник в домашніх умовах
  13. Випікаємо тульський пряник в розігрітій до 180 градусів духовці близько 30-40 хвилин. Виріб повинен збільшитися в розмірі, зарум’яниться. Якщо натиснути на поверхню свіжоспеченого пряника, вона буде злегка пружинити.Тульський пряник в домашніх умовах
  14. Дістаємо готову випічку з духовки і відразу приступаємо до приготування простий глазурі. Молоко змішуємо з цукровою пудрою, доводимо до кипіння і проварюємо 2-3 хвилини.Тульський пряник в домашніх умовах
  15. За допомогою силіконової пензлика змащуємо поверхню випічки гарячим сиропом.Тульський пряник в домашніх умовах
  16. Даємо пряника повністю охолонути, а липкою скоринці підсохнути. Потім можна пробувати! Зберігати випічку найкраще в пакеті, щоб вона залишалася м’якою і не зачерствіла.Тульський пряник в домашніх умовах

Тульський пряник в домашніх умовах готовий! Приємного чаювання!