Тульський пряник, покритий «мармурової шаллю» з цукрової глазурі, з хитромудрими візерунками і кумедними малюнками – не просто випічка, а ціле мистецтво. Ще за старих часів отримав загальне поширення, поєднуючи відмінні смакові якості і практичний сенс. Тульський пряник служив поверхнею для написання повідомлень і створення вітальних листівок, вважався їстівним сувеніром і почесним даром. Кожен регіон славився своїми умільцями, які володіють тільки їм відомими знаннями з виготовлення смачної випічки. Накопичені навички передавалися з покоління в покоління по чоловічій лінії. В середині XX століття секретна рецептура була розголошена, пряник запущений в серійне виробництво, і вже по всій країні розноситься «візитна картка» Тули!
Тим, хто хоче доторкнутися до традицій цього славного міста, пропонуємо приготувати тульський пряник в домашніх умовах. Відтворимо своїми руками культову випічку з ніжним медовим м’якушем, легкими спокусливими відтінками кориці і тягучою прошарком повидла! На виробництві узор, як і за старих часів, забезпечується отпечативанія рельєфу зі спеціальною дошки на тісто. Але на сучасної домашньої кухні навряд чи знайдуться відповідні дерев’яні дошки-шаблони. Тому, відтворюючи роботу тульських майстрів, поверхню можна оформити декоративними елементами з пряникового тесту, використовуючи формочки для вирізання печива.
Складові:
Для пряникового тесту:
- мед – 150 г;
- яйця – 2 шт .;
- вершкове масло – 80 г;
- цукор – 120 г;
- кориця мелена – 2 ч. ложки;
- сода – 1 ч. ложка без гірки;
- борошно – 300 г (+ приблизно 100 г для замісу).
Для начинки:
- густе повидло – близько 200 г.
Для глазурі:
- молоко – 2 ст. ложки;
- цукрова пудра – 4 ст. ложки.
Тульський пряник рецепт в домашніх умовах
- Яйця збовтуємо віночком, об’єднуємо білок і жовток. Вибираємо жаростійкий посуд – в подальшому тісто буде готуватися на «водяній бані».
- До яєчної суміші завантажуємо масло, цукор і мед. Кидаємо соду. Для посилення аромату додаємо пряну корицю.
- Поміщаємо миску з компонентами на відповідну за розміром каструлю з водою. Рідина в нижній ємності попередньо доводимо до кипіння. Весь час перемішуючи, чекаємо розплавлення масла, розчинення кристалів цукру і отримання однорідної рідкої маси.
- Поступово, невеликими порціями додаємо борошно.
- Розмішуємо ложкою або віночком до розчинення всіх сухих ділянок.
- Знімаємо медове тісто з вогню, ложкою викладаємо гарячу масу на присипану борошном робочу поверхню. Даємо кілька хвилин для охолодження. Коли тісто стане терпимо теплим, починаємо активний заміс руками.
- Борошно підсипає в міру необхідності. У результаті повинна вийти гладка податлива маса, на дотик нагадує м’який пластилін. Тісто може бути трохи (не сильно!) Липким через великої кількості меду в складі. Не варто піддаватися спокусі і забивати його борошном, інакше пряник вийде дуже сухим.
- Ділимо тісто на дві рівні частини. Одну з них розгортаємо на аркуші пергаментного паперу в прямокутний пласт товщиною близько 5 мм. При необхідності присипаємо качалку борошном.
- Рівним шаром розмазує повидло, трохи відступаючи від країв. Начинка обов’язково повинна бути густа, щоб вона не розтікалася по тесту! Повидло вибираємо кисло-солодке, що не нудотне – підійде яблучне, сливове, черносмородиновое і т.д.
- Розкачуємо в прямокутний пласт залишки тіста, викладаємо на шар повидла, повністю закриваючи начинку, злегка притискаємо. Краї пряника підрізаємо фігурним ножем або звичайним.
- За бажанням робимо оформлення. Збираємо і розгортаємо обрізки тесту, будь-якими формами для печива вирізаємо фігурки і в довільному порядку викладаємо на поверхню пряника.
- Разом з пергаментним папером переносимо виріб в відповідну форму для випічки або на деко.
- Випікаємо тульський пряник в розігрітій до 180 градусів духовці близько 30-40 хвилин. Виріб повинен збільшитися в розмірі, зарум’яниться. Якщо натиснути на поверхню свіжоспеченого пряника, вона буде злегка пружинити.
- Дістаємо готову випічку з духовки і відразу приступаємо до приготування простий глазурі. Молоко змішуємо з цукровою пудрою, доводимо до кипіння і проварюємо 2-3 хвилини.
- За допомогою силіконової пензлика змащуємо поверхню випічки гарячим сиропом.
- Даємо пряника повністю охолонути, а липкою скоринці підсохнути. Потім можна пробувати! Зберігати випічку найкраще в пакеті, щоб вона залишалася м’якою і не зачерствіла.
Тульський пряник в домашніх умовах готовий! Приємного чаювання!