Тортілья з овочами

Тортилья – в іспанській кухні проста селянська їжа, являє собою подобу омлету з картоплею (можливо, ще і з іншими овочами, як в цьому рецепті), який може бути розрізаний і поданий, як пиріг. Смачно, ситно, недорого.

тортилья нарізається як пиріг

На відміну від омлету тортилья може бути подана на стіл і в холодному вигляді, так що може стати в нагоді як закуска на невигадливої вечірці. Готувати цю страву зручніше в глибокій сковороді з товстим дном, товщина вашої тортилії (і почасти час її приготування) буде залежати (при тій же кількості продуктів) відповідно від діаметра вашої сковороди. Зауважимо також на всякий випадок, що не потрібно плутати іспанську тортилью з тортильєю мексиканської – тонкими коржами з пшеничного або кукурудзяного борошна, які їдять як хліб або використовують для приготування других страв, загортаючи в ці коржі начинку (коли-небудь ми поговоримо і про це як і про особливості денного макіяжу).

Потрібно:

  • Картопля – приблизно 300 грамів
  • Цибуля ріпчаста – 1 велика цибулина
  • Перець червоний солодкий (болгарський) – 1 штука
  • Рослинне масло – 5 столових ложок
  • Сіль поварена – 1 чайна ложка
  • Перець чорний мелений – 1 чайна ложка
  • Яйця курячі – 6 штук

Приготування:

тортилья: картоплю нарізати тонкими пластинками

Картоплю помиємо, вичистимо і наріжемо тонкими пластинками-«чіпсами» товщиною 3-4 міліметра. Якщо картоплі була дрібна, нарізайте її цілком, якщо велика – спочатку розрізати на 2-4 частини, а вже потім нарізайте пластинками.

тортилья: цибулю нарізати тонкими півкільцями

Цибулю очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими півкільцями або чверть кільцями.

тортилья: перець нарізати кубиками

Солодкий червоний перець потрібно вимити, витерти, очистити від насіння і нарізати дрібними кубиками (близько 7-10 міліметрів).

тортилья: смажимо цибулю з картоплею

Розігріваємо пательню, наливаємо туди 2 столові ложки рослинної олії (краще оливкової, але і соняшникову теж непогано) і викладаємо в сковороду нарізані картоплю і цибулю, перемішуємо. Смажимо на середньому вогні (нагріванні) 15 хвилин (тобто майже до готовності), часто помішуючи.

тортилья: додаємо червоний солодкий перець

Потім додаємо в сковороду нарізану червоний перець, кладемо 0,5 чайної ложки солі і 0,5 чайної ложки чорного меленого перцю, все перемішуємо і смажимо ще 3 хвилини, після чого викладаємо вміст сковороди в миску і охолоджуємо до трохи теплого стану (можна і до кімнатної температури).

тортилья: яйця збити з сіллю і перцем

Поки запашні овочі остигають, у великій мисці збиваємо яйця, додавши до них 0,5 чайної ложки солі і 0,5 чайної ложки чорного меленого перцю.

тортилья: змішати овочі з яйцями

Викладаємо в миску зі збитими яйцями наші остиглі овочі і все перемішуємо.

тортилья: викласти суміш в сковороду

Знову розігріваємо сковороду, додаємо в неї 2 столові ложки рослинної олії і викладаємо туди суміш з яєць і овочів.

тортилья: смажимо до напівготовності

Зменшуємо нагрівання до маленького і смажимо тортилью поки вона не «схопиться», не застигне, тобто яйця вже не повинні бути рідкими (на нашій сковороді цей процес займає 12-15 хвилин). Сковороду потрібно періодично струшувати, щоб тортилья не пристала до дна.

тортилья: перевернути і смажити з іншого боку

Далі нам потрібно перевернути тортилью і викласти її на сковороду так, щоб обсмажити з іншого боку. Це чи не найскладніший момент у приготуванні. Нам здається, що зручніше за все накрити тарілкою сковороду або стравою відповідного діаметру (не меншого ніж сковорода) і, користуючись прихватками (сковорода-то гаряча!), перевернути сковороду разом з тарілкою, а потім зняти сковороду – і випала з неї тортилья залишиться на тарілці в перевернутому вигляді (перегляньте наш відео-рецепт!). А вже потім, додавши в сковороду ще 1 ложку масла, акуратно зрушити – струсити тортилью з тарілки назад в сковороду. З іншого боку смажимо тортилью менше: хвилин 5-7.

тортилья: можна подавати в гарячому і холодному вигляді

Тепер, коли ми обсмажили її з іншого боку, наша рум’яна тортилья з овочами нарешті готова. Викладаємо її зі сковороди на тарілку (можна, до речі, знову перевернути разом зі сковородою, накривши її стравою) і розрізаємо на квадратики бажаного розміру.

Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: