Сьогодні ми розповімо про десерт, давно підкорив багатьох господинь чудовим смаком, воістину значним видом і при цьому простотою і швидкістю приготування. Звичайно, це торт на сковороді зі згущеним молоком, виготовлення якого навіть не зажадає духовки, що для багатьох є справжньою проблемою. Все, що нам знадобиться – це плита (електрична або газова), сковорідка і звичайні продукти, які є на полиці кожного магазину.
Для початку приготуємо швидкий торт на сковороді зі згущеним молоком по найпростішому рецептом з мінімумом компонентів. Смак у такого ласощі вийде ніжним, вершковим і не дуже солодким.
Торт зі згущеним молоком простий
Складові
Для тесту
- Згущене молоко – 1 банка + –
- Борошно пшеничне – 450 г + –
- Яйце – 1 ч.л. + –
- Оцет столовий або лимонний сік – 1 ч.л. + –
- Сода – 1 ч.л. + –
для крему
- Згущене молоко – 200 г + –
- Вершки – 250 мл + –
- Желатин швидкорозчинний – 10 г + –
- Цукрова пудра – за смаком + –
- Свіжі фрукти (ківі, апельсин, груша) – за бажанням + –
Приготування
Замішуємо тісто:
- Збиваємо яйце зі згущеним молоком і потихеньку починаємо підсипати борошно – її може знадобитися трохи менше або трохи більше, в залежності від виробника.
- Коли тісто стане консистенції рідкої сметани, додаємо гашене соду і знову досипати муку.
Тісто не повинно липнути до рук, але і занадто крутим робити його також не варто.
- Ділимо масу на 8 рівних частин, розгортаємо на столі перший корж – товщина трохи менше 3 мм, обов’язково наколюємо його в декількох місцях виделкою і приступаємо до випікання.
Якщо тісто не наколоти, корж вздуется, а потім буде ламатися.
Масло на Сковорода не ллємо, якщо вона добре прогрілася, коржі НЕ будуть прилипати. Часу на випічку піде зовсім небагато – кожна сторона буде готовий за 1-1,5 хвилини.
- Гарячі коржі викладаємо остигати на решітку, і коли останній буде готовий, приступимо до виготовлення крему.
- 80 мл вершків заливаємо швидкорозчинний желатин і даємо йому постояти.
- Тим часом збиваємо іншу порцію вершків на високій швидкості разом зі згущеним молоком. Коли маса збільшитися в обсязі і стане пишною, прогріваємо вершки з желатином до його повного розчинення.
- Акуратно тонкою цівкою вливаємо желатин в крем і перемішуємо тепер вже не міксером, а ложкою. Пробуємо на цукор – якщо все влаштовує, залишаємо як є, якщо хочеться підсолодити, по 1 ч.л. підсипає пудру в крем, перемішуючи його виделкою.
За цей час коржі охолонуть. За тарілці або страви обрізаємо зайві краю – крихти ще знадобляться і починаємо збирати торт.
Рясно змащуємо кожен корж кремом і, якщо є під руками фрукти, викладаємо їх поверх крему в кожну другу прошарок. Для цього добре використовувати рубаний ківі або цитрусові без плівок – вони урівноважать кислинкою занадто м’який смак торта.
Коли смажена останній корж і боки, відставляємо торт в сторону. Займемося тепер посипкою: якщо обрізки досить сухі, складаємо їх в пакет і розгортаємо прямо в ньому качалкою. Якщо для цього вони м’якуваті і не кришаться, відправляємо на сковороду досушуватися.
Головне, не перестаратися – крихти повинні бути трохи зарум’яниться, а не підгорілими. Чи не лінуємося їх подрібнити, так як з великими шматками торт буде виглядати неакуратно.
Посипаємо верх і ножем розподіляємо крихти по бортах. Готовий торт залишаємо на 30 хвилин при кімнатній температурі, потім прибираємо в холодильник і даємо настоятися не менше 5 годин.
Так як коржі сухі, витримуємо ласощі довше.
Цей торт виходить фруктовим і вершковим, а тим, хто любить смак і аромат крем-брюле, рекомендуємо спробувати десерт за наступним рецептом.
Торт на сковороді з вареним згущеним молоком
- Замішуємо тісто з 1 банки згущеного молока з 1 яйцем і приблизно 500 г борошна. Всипаємо її скільки увійде.
- Додаємо 1 пакетик розпушувача (10г) і гарненько вимішуємо.
- Ділимо на 8-9 частин, розгортаємо кожну в тонкий корж і, наколів, випікаємо. Тримати довго на сковороді коржі не варто, щоб не пересушити їх.
готуємо крем
Коли останній буде готовий, приступаємо до приготування крему: на низькій швидкості збиваємо до пишності 200 г вершкового масла. Після чого порціями додаємо 1 банку вареного згущеного молока.
Швидкість міксера не збільшується, щоб масло не розшарувалося – в цьому випадку крем буде зіпсований.
- Коли консистенція нас повністю влаштує, відставляємо крем в сторону і, озброївшись круглим блюдом або кришкою, обрізаємо по ньому коржі. Готові промащувати не поспішає – якщо торт немає можливості витримувати протягом ночі, просочити їх сиропом, так як крем густий і швидко сухе тісто не візьметься.
- Розводимо в 1/3 ст. 2 ст.л. коричневого цукру, перемішуємо до розчинення крупинок і перед тим, як наносити щільним шаром крем, поливаємо сиропом кожен корж. Добре притискаємо руками.
Прикрашаємо тортик крихтою і тертими горіхами. Особливо добре з вареним згущеним молоком поєднуються волоські. На такий торт нам знадобиться не більше 100 м Рубаємо їх ножем, з’єднуємо з крихтами від коржів і посипаємо верх і борти торта.
Для додання горіхового смаку і аромату можна додати 2-3 ст.л. рубаних волоських між коржами.
Готовий десерт залишаємо при кімнатній температурі на годинку, а потім прибираємо на холод години на 2-3. В ідеалі, звичайно, дати торту постояти ніч – тоді до сніданку перед нами буде чудове м’яке і ніжне ласощі зі смаком і ароматом крем-брюле.
А як же бути любителям шоколаду? Для них теж знайдеться рецепт швидкого торта зі згущеним молоком на сковороді.
Шоколадний торт на сковороді
У цьому рецепті нам буде потрібно змішати 1 банку згущеного молока з 2 яйцями, 3 ст.л. цукру і 3 ст.л. какао. Без додаткового підсолоджувача не обійтися, так як какао додасть помітну гірчинку. Втручаємося 1 ч.л. гашеного соди.
Тепер акуратно порціями підсипає борошно – її знадобиться не більше 400 г, так як порошок какао вже ввібрав частина вологи.
Як тільки тісто перестане липнути, ділимо його на рівні частини і розгортаємо їх в пласти. Випікаємо кожен по 1-2 хвилини і викладаємо остигати на решітці.
Крем для торта на сковорідці
Щоб крем не вийшов занадто жирним і важким, зробимо його таким чином:
- збиваємо міксером до однорідності 100 г вершкового масла з 100 мл сметани,
- потім додаємо 200 г згущеного молока, знову перемішуємо і всипаємо 2-2,5 ст.л. какао,
- збиваємо ретельно, щоб не залишилося грудочок,
- пробуємо на цукор: якщо здається, що крем гіркуватий, підсипає 1-2 ст.л цукрової пудри.
З цим кремом коржі можна не просочувати, обрізаємо їх і змащуємо кремом, гарненько притискаючи кожний наступний. Верх і бочка торта прикрашаємо обрізками-крихтами, змішаними з рубаним шоколадом.
Також тертим шоколадом можна присипати крем між коржами. А якщо є бажання додати фруктової кислинки, заздалегідь размораживаем вишню (або використовуємо свіжу), звільняємо її від Бобков і розкладаємо в середині торта між двома шарами крему.
Так як і крем, і тортик самі по собі досить солодкі, її навіть не обов’язково присипати зверху пудрою. Щоб ягоди не потекла, перед тим, як викладати її на коржі, даємо соку повністю стекти. 2 ст.л ягід на 1 корж буде цілком достатньо. Робимо одну, максимум дві таких прошарку в різних місцях тортах.
Як бачите, щоб приготувати торт на сковороді зі згущеним молоком часу і сил знадобиться зовсім небагато – головне, запастися потім терпінням, щоб дати ласощів добре просочитися! Адже саме соковитість швидкого тортика стане запорукою особливо смачного чаювання!