Ніжний, соковитий торт «Три молока» (Torta De Tres Leches) являє собою світлий ванільний бісквіт, наскрізь просякнутий і максимально зволожений. Випічка не розрізається на коржі і не промащується кремом – пишний м’якуш самодостатній, смачний сам по собі і при всій своїй простоті впевнено конкурує з трудомісткими десертами.
«Родзинка» рецепта полягає в рясної просочення, що складається з трьох продуктів – вершків, згущеного молока і концентрованого молока. Солодка суміш швидко проникає всередину бісквіта, заповнюючи пористу структуру і насичуючи корж молочної вологою, тонким ароматом. Тут просочення повноцінно замінює кремові прошарки, всілякі начинки і добавки. Досить покрити торт «Три молока» шапкою збитих вершків – вони створять легкий декор і підкреслять делікатний смак десерту.
Складові:
Для бісквіта:
- яйця – 4 шт .;
- цукор – 150 г;
- борошно – 160 г;
- рослинне масло (рафінована) – 3 ст. ложки;
- вода (окріп) – 3 ст. ложки;
- розпушувач тесту – 10 г;
- ванільний цукор – 2 ч. ложки.
Для просочення:
- згущене молоко – 150 г;
- вершки 20% – 150 г;
- концентроване молоко (можна замінити топленим) – 150 г.
Для оформлення:
- вершки 33-35% – 250 г;
- цукрова пудра – 1 ст. ложка;
- загущувач вершків (при необхідності);
- кондитерська посипання (за бажанням).
Торт Три молока рецепт
- Яйця (без поділу на білки і жовтки) збиваємо до легкої піни.
- Додаємо ванільний і звичайний цукор, продовжуючи працювати міксером. Поступово крупинки розчиняються, суміш світлішає, густіє і помітно збільшується в об’ємі. Доводимо склад до потрібної консистенції – пишною і однорідною. В середньому на збивання яєць з цукром потрібно 8-10 хвилин.
- Борошно змішати з розпушувачем і за 3-4 підходи просіюємо на яєчну піну. Кожну порцію втручаємося від низу до верху ложкою або силіконової лопаткою. Добиваємося гладкості, розчинення сухих ділянок.
- Змішуємо окріп і рафінована олія. Не чекаючи охолодження, виливаємо до тесту.
- Розмішуємо недовго – тільки до вбирання рідини.
- Викладаємо тісто у форму діаметром 20 см. Дно попередньо прокладаємо пергаментним папером, стіни не змащуємо.
- Ставимо в прогріту духовку. Випікаємо близько 30 хвилин при температурі 180 градусів (перші 15-20 хвилин дверку духовий печі не відкриваємо). Перевіряємо на сухість, проткнув центр м’якушки дерев’яною шпажкою. Якщо на паличці не залишається сирого тесту і вологих крихт, бісквіт готовий.
- Діставши з духовки, перевертаємо форму. Ставимо на решітку або дві перевернуті піали. Ми залишаємо в такому вигляді хвилин на 15. Цей крок запобіжить осідання верхівки.
Просочення для торта Три молока
- Тим часом робимо просочення. З’єднуємо згущене молоко, вершки і концентроване молоко. Розмішуємо віночком для об’єднання всіх трьох компонентів. Концентрований молоко можна замінити топленим.
- Витягуємо ще теплу випічку і поміщаємо в будь-яку глибоку посуд бóльшего розміру, наприклад форму без рознімного борту. Дерев’яною шпажкою проробляємо часті глибокі проколи по всій площі бісквіта для рівномірного вбирання просочення.
- За допомогою ложки поливаємо випічку солодкої молочною сумішшю. Чекаємо, щоб порція вбралася, виливаємо наступну і т.д. Не забуваємо приділяти увагу краях бісквіта – вони повинні бути змочені не менш середини.
- Може здатися, що просочення дуже багато, але в цьому і полягає вся суть торта «Три молока» – м’якуш повинен вийти дуже соковитим, розм’якшеним. На дні форми залишається стекла вниз просочення – це нормально. За час настоювання в холодильнику бісквіт вбере в себе майже всю рідину.
- Разом з формою відправляємо зволожений бісквіт в холодильник на 5 годин або на ніч. Перед дегустацією оформляємо десерт. Холодні вершки збиваємо разом з цукровою пудрою. При необхідності додаємо порошок-загущувач. Для оформлення торта вершкова маса обов’язково повинна бути стійкою, що тримає форму.
- Акуратно переносимо вологий бісквіт на тарілку, молочні патьоки прибираємо серветкою. Вершки викладаємо в кондитерський мішок. Використовуючи насадку «зірка» або іншу, відкидають пірамідки на поверхню випічки. За бажанням присипаємо білосніжну «шапку» кондитерськими посипаннями.
- От і все! Торт «Три молока» готовий!
Приємного чаювання!