Торт “Спартак”, рецепт якого я виявила зовсім недавно, є різновидом торта “Медовик”. Готується з шоколадно-медових коржів, прослоенних ніжним заварним кремом. Одне поєднання, шоколад і мед, викликало у мене величезне бажання спробувати торт “Спартак”. Тому питання про ласощах на День святого Валентина навіть не стояло.
Для приготування торта “Спартак” за рецептом нам знадобиться:
для шоколадно-медових коржів
- 100 грам маргарину або вершкового масла,
- 100 грам цукру,
- 60 грам меду,
- 1,5 чайні ложки соди,
- 2 яйця,
- 20 грам какао,
- 400 грам борошна,
для заварного крему
- 750 мл молока,
- 200 грам цукру,
- 2 яйця,
- 30 грам борошна (приблизно 3 столові ложки),
- 15 грам ванільного цукру,
- 150 грам вершкового масла.
Рецепт приготування медового торта “Спартак” із заварним кремом.
Дістанемо вершкове масло для крему і залишимо його при кімнатній температурі. Воно нам потрібно м’яке.
приготуємо шоколадно-медові коржі. Для цього в каструльку покладемо маргарин (вершкове масло), цукор і мед. Поставимо на повільний вогонь. Доведемо суміш до стану однорідності, постійно помішуючи. Тобто масло має розтопитися, а цукор і мед розчинитися.
Тепер додаємо соду. Заважати не припиняємо. Наша суміш побіліє і запіниться. Прибираємо її з вогню, кладемо яйця, розмішуємо.
Просіваємо какао і ще раз все перемішуємо.
Тепер настала черга борошна. Додаємо її і замішуємо тісто. Якщо тісто здається рідкуватим, то не піддавайтеся спокусі, не додавайте борошно. Тісто постоїть в холодильнику, і з ним можна буде спокійно працювати.
Отже, замішане тісто прибираємо в холодильник хвилин на 30.
За цей час можна зварити крем.
Розділимо шоколадне тісто на 7 рівних частин.
Розкачати кожну частину в тонкий корж необхідної форми. Катати зручно прямо на папері для випічки або на силіконовому килимку, а також прям на деку, зворотної його стороні.
Оскільки крем у нас заварний, то він добре оживляти і дуже тоненькі коржі, і коржі трохи товстіший. Мені в цей раз захотілося спекти торт з тонкими коржами, тому і тісто я катала тонко.
Випікаємо коржі в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 5 хвилин. Оскільки тісто у нас шоколадне, то рум’яність коржів відстежити складно.
Готовий корж виймаємо з духовки і відразу знімаємо з дека, інакше потім можна замучити його відскоблювати :). З другим коржем у мене так і сталося.
Для шоколадного торта “Спартак” я готувала простий заварний крем. А простота його в тому, що ми складаємо всі інгредієнти для крему, крім вершкового масла, в каструлю, перемішуємо і ставимо на середній або невеликий вогонь. І інтенсивно постійно помішуючи, доводимо суміш до загустіння. Потім від загальної кількості вершкового масла відрізаємо приблизно третину і кладемо в гарячий крем, розмішуємо. Ми залишаємо крем остигати.
Міксером трохи зіб’ємо вершкове масло, додамо пару столових ложок остиглого крему і ще раз міксером перемішати до однорідності, додамо ще трохи крему і розмішати. Таким чином з’єднаємо весь крем з маслом.
Промажем шоколадні коржі заварним кремом. На кожен корж йде приблизно 4 столові ложки з гіркою. Обережно! Коржі дуже крихкі!
Оскільки я безповоротно втратила один корж в процесі випікання, то і крему клала на решту трохи більше.
Прибираємо промазаний торт в холодильник на кілька годин. Він повинен добре просочитися і охолодитися, щоб з ним було зручно працювати надалі.
Тепер настав найцікавіший момент, прикрашаємо торт. Для домашніх посиденьок за чаєм можна обрізати готові гарячі коржі і подрібнивши ці обрізки посипати ними верх і боки торта.
Я вирішила вирізати серце, якщо вже торт призначається на День закоханих. Обрізані частини торта розім’яти виделкою, додала чайну ложку какао-порошку, перемішала. Скачала з отриманої маси кульки. Частина кульок обваляти в какао, частина в кокосовій стружці. Прикрасила торт “Спартак” кокосовою стружкою і кульками.
Вирізаємо з торта сердечко
Ось такий апетитний разрезік
Прикрашаємо шоколадними кульками
Як хочеться з’їсти шматочок!
Прибираємо торт в холодильник для подальшого охолодження.
Приємного чаювання.