Торт «Пташине молоко» з желатином

Давно збиралася спекти торт “Пташине молоко”. Хотілося приготувати його за всіма правилами, відтворити оригінальний рецепт, який був створений, а потім і запатентований групою кондитерів московського ресторану “Прага”, під керівництвом начальника кондитерського цеху Володимира Гуральник.

Але агар-агар, на відміну від желатину, не продається в кожному магазині. Тому сьогодні я розповім про свій досвід приготування домашнього варіанту торта.

Торт пташине молоко з желатином

Щоб приготувати торт “Пташине молоко” з желатином нам знадобиться:

для бісквіта:

  • 4 яйця,
  • 1 склянка борошна,
  • 1 склянка цукру,

для крему-суфле:

  • 10 яєць,
  • 2 склянки цукру,
  • 1 столова ложка борошна,
  • 1 стакан молока,
  • 40 грам желатину,
  • 150 мл теплої води, для розчинення желатину,
  • 250 грам вершкового масла,
  • ванільний цукор,

для глазурі:

  • 2 плитки темного шоколаду,
  • 3 столові ложки молока,
  • 50 грам вершкового масла.

Рецепт приготування торта “Пташине молоко” з желатином.

Приготуємо бісквіт.

Добре збийте яйця, на високій швидкості міксера. Потім поступово додамо в них цукор, не припиняючи вбивання. Збиваємо до повного розчинення цукру.

IMG_2446 IMG_2448
IMG_2450 IMG_2451

Додамо просіяне борошно і акуратно перемішати її ложкою або міксером на мінімальній швидкості.

Дно форми для випічки змазати олією і трохи посипем манкою. Виллємо тісто і будемо випікати в духовці, розігрітій до 160 градусів, до готовності, приблизно 30 хвилин.

IMG_2456 IMG_2458

Готовий бісквіт остудити на решітці.

IMG_2479

Для тих у кого є мультиварка, можна подивитися рецепт приготування бісквіта в мультиварці.

Приготуємо крем-суфле.

Заллємо желатин теплою водою і залишимо набухати.

IMG_2462

Дістанемо вершкове масло з холодильника, щоб розм’якшилося.

Яйця розділимо на білки і жовтки. Білки приберемо в холодильник, а жовтки взобьем в пишну піну з 1 склянкою цукру. Це краще робити в невеликій каструлі. До збитим жовтків додамо молоко і борошно.

IMG_2465 IMG_2468
IMG_2470 IMG_2474

Поставимо каструльку з масою на водяну баню і будемо варити до загустіння. По суті, у нас вийшов заварний крем.

IMG_2477 IMG_2483

Остудити його в каструльці з холодною водою, постійно помішуючи, щоб не утворилася плівка.

Розм’якшене вершкове масло збити міксером до пишноти, поступово, по ложці, додамо в масло наш заварний крем. Додамо ванільний цукор.

IMG_2488 IMG_2490
IMG_2495

Дістанемо білки з холодильника і збити їх до піків, поступово додамо 1 склянка цукру, не припиняючи збивання.

IMG_2497 IMG_2499 IMG_2502 IMG_2510

Трохи нагріємо желатин, щоб він повністю розчинився і став рідким. Я нагрівала його в мікрохвильовці.

IMG_2505 IMG_2507

Додамо желатин в білки і добре перемішати. Потім поступово введемо в білкову суміш заварний крем, кожен раз, добре перемішуючи масу.

IMG_2513 IMG_2515 IMG_2517

Разрежем вже остиглий бісквіт на 2 половинки. Нижню половинку покладемо на дно рознімної форми.

У мене не було рознімної форми великого діаметра, тому я спорудила борту з фольги в звичайній формі. 

IMG_2519 IMG_2522

Викладемо на бісквіт крем, добре розрівняти його ложкою. Покладемо зверху верхню частину бісквіта і злегка придавив її. Приберемо торт в холодильник до повного застигання. Я залишила на ніч.

IMG_2523 IMG_2526 IMG_2529

Дістанемо застиглий торт з холодильника, виймемо його з форми і прикрасимо шоколадною глазур’ю.

Для приготування глазурі потрібно розтопити шоколад на водяній бані, додати в нього молоко і вершкове масло. Розмішати до отримання однорідної консистенції.

В результаті виходить дуже-дуже смачний торт з ніжним кремом-суфле.

IMG_7052

Приємного чаювання.