Давно збиралася спекти торт “Пташине молоко”. Хотілося приготувати його за всіма правилами, відтворити оригінальний рецепт, який був створений, а потім і запатентований групою кондитерів московського ресторану “Прага”, під керівництвом начальника кондитерського цеху Володимира Гуральник.
Але агар-агар, на відміну від желатину, не продається в кожному магазині. Тому сьогодні я розповім про свій досвід приготування домашнього варіанту торта.
Щоб приготувати торт “Пташине молоко” з желатином нам знадобиться:
для бісквіта:
- 4 яйця,
- 1 склянка борошна,
- 1 склянка цукру,
для крему-суфле:
- 10 яєць,
- 2 склянки цукру,
- 1 столова ложка борошна,
- 1 стакан молока,
- 40 грам желатину,
- 150 мл теплої води, для розчинення желатину,
- 250 грам вершкового масла,
- ванільний цукор,
для глазурі:
- 2 плитки темного шоколаду,
- 3 столові ложки молока,
- 50 грам вершкового масла.
Рецепт приготування торта “Пташине молоко” з желатином.
Приготуємо бісквіт.
Добре збийте яйця, на високій швидкості міксера. Потім поступово додамо в них цукор, не припиняючи вбивання. Збиваємо до повного розчинення цукру.
Додамо просіяне борошно і акуратно перемішати її ложкою або міксером на мінімальній швидкості.
Дно форми для випічки змазати олією і трохи посипем манкою. Виллємо тісто і будемо випікати в духовці, розігрітій до 160 градусів, до готовності, приблизно 30 хвилин.
Готовий бісквіт остудити на решітці.
Для тих у кого є мультиварка, можна подивитися рецепт приготування бісквіта в мультиварці.
Приготуємо крем-суфле.
Заллємо желатин теплою водою і залишимо набухати.
Дістанемо вершкове масло з холодильника, щоб розм’якшилося.
Яйця розділимо на білки і жовтки. Білки приберемо в холодильник, а жовтки взобьем в пишну піну з 1 склянкою цукру. Це краще робити в невеликій каструлі. До збитим жовтків додамо молоко і борошно.
Поставимо каструльку з масою на водяну баню і будемо варити до загустіння. По суті, у нас вийшов заварний крем.
Остудити його в каструльці з холодною водою, постійно помішуючи, щоб не утворилася плівка.
Розм’якшене вершкове масло збити міксером до пишноти, поступово, по ложці, додамо в масло наш заварний крем. Додамо ванільний цукор.
Дістанемо білки з холодильника і збити їх до піків, поступово додамо 1 склянка цукру, не припиняючи збивання.
Трохи нагріємо желатин, щоб він повністю розчинився і став рідким. Я нагрівала його в мікрохвильовці.
Додамо желатин в білки і добре перемішати. Потім поступово введемо в білкову суміш заварний крем, кожен раз, добре перемішуючи масу.
Разрежем вже остиглий бісквіт на 2 половинки. Нижню половинку покладемо на дно рознімної форми.
У мене не було рознімної форми великого діаметра, тому я спорудила борту з фольги в звичайній формі.
Викладемо на бісквіт крем, добре розрівняти його ложкою. Покладемо зверху верхню частину бісквіта і злегка придавив її. Приберемо торт в холодильник до повного застигання. Я залишила на ніч.
Дістанемо застиглий торт з холодильника, виймемо його з форми і прикрасимо шоколадною глазур’ю.
Для приготування глазурі потрібно розтопити шоколад на водяній бані, додати в нього молоко і вершкове масло. Розмішати до отримання однорідної консистенції.
В результаті виходить дуже-дуже смачний торт з ніжним кремом-суфле.
Приємного чаювання.