Представляємо майстер-клас на тему чергового оформлення десерту марципаном. На цей раз формуємо торт «Поросята в грязі» у вигляді шоколадного барила з бортиком з KitKat і «плаваючими» фігурками свинок. Ідея не нова, але напередодні наступаючого 2019 року Свині таке оформлення дуже популярно.
Сам торт зробимо за мотивами трюфельно – з насиченим бісквітом «Шоколад на окропі», вершково-шоколадним кремом і класичним ганашем. Але так як торт готується до зимових свят, додамо в начинку ще й апельсини, адже Новий рік за замовчуванням асоціюється з цитрусами. Отже, заздалегідь готуємо або купуємо марципан, запасаємося необхідними інгредієнтами і приступаємо!
Складові:
Для бісквіта:
- яйця – 2 шт .;
- молоко – 120 мл;
- вода (окріп) – 120 мл;
- рослинне масло (рафінована) – 50 мл;
- цукор – 220 г;
- какао-порошок – 40 г;
- розпушувач тіста – 1 ч. ложка;
- сода – 1 ч. ложка;
- борошно – 170 г;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка.
Для начинки:
- апельсинова м’якоть – 300 г (2-3 апельсина);
- цукор – 50 г;
- апельсинова цедра – 1 ст. ложка;
- крохмаль картопляний – 10 г;
- вода – 50 мл.
Для крему:
- темний шоколад – 100 г;
- вершки 33-35% – 250 мл;
- цукрова пудра – 30 г.
Для ганаша:
- темний шоколад – 150 г;
- вершки 33-35% – 150 г.
Для оформлення:
- шоколад KitKat – близько 10 плиток;
- марципан – близько 200 г;
- гелевий харчовий барвник (рожевий).
Торт «Поросята в грязі» майстер-клас з фото крок за кроком
- Готуємо бісквіт. Яйця збиваємо зі звичайним і ванільним цукром до пишної і густий побілілий маси.
- Додаємо молоко і масло, перемішуємо.
- З’єднуємо борошно, соду (негашене), розпушувач і какао. перемішуємо.
- Частинами просіюємо суху борошняну суміш до рідкої масі. Розмішуємо силіконової лопаткою або ложкою плавними рухами від низу до верху.
- Вливаємо окріп. Не чекаючи охолодження, ретельно перемішуємо тісто до однорідності. Маса виходить рідкуватий – так і повинно бути, додавати борошно не потрібно.
- Для випікання бісквіта вибираємо форму діаметром 20 см, не більше. Дно прокладаємо пергаментним папером, стінки нічим не змащуємо. Виливаємо тісто і відправляємо в прогріту до 180 градусів духовку. Випікаємо близько 30-40 хвилин. Обов’язково перевіряємо готовність дерев’яною шпажкою, зануривши її глибоко в центр м’якушки. Тільки коли на палички не залишатиметься сирого тесту і мокрих крихт, можна діставати випічку.
- Повністю охолодити бісквіт, дістаємо з форми і розрізаємо на три коржа. Якщо необхідно, підрівнюємо ножем верхівку випічки. Вологи в таких коржах досить, тому додаткова просочення не потрібно.
- Готуємо начинку. Знімаємо апельсинову цедру за допомогою натирання на дрібній тертці. Потрібен тільки тонкий помаранчевий шар без білої гіркої частини! Потім видаляємо з цитрусів шкірку, розбираємо апельсин на часточки і прибираємо всю білу оболонку – залишаємо м’якоть (для рецепта буде потрібно 300 г).
- Засипаємо цукром цедру і м’якоть, ставимо на вогонь. Помішуючи, доводимо до кипіння.
- Окремо в холодній воді розводимо крохмаль, виливаємо до закипілої апельсинової суміші. Активно перемішуючи, уварюємо масу пару хвилин (до загустіння). Знімаємо з вогню і охолоджуємо.
- Для крему розламуємо на дольки темний (НЕ молочний) шоколад. Вершки прогреваем до сильно гарячого стану, змішуємо з пудрою і заливаємо шоколадні шматочки. Безперервно і енергійно перемішуємо вінчиком до повного розчинення шоколадних фрагментів і отримання гладкого складу. Остужаем до кімнатної температури, а потім на годину прибираємо суміш в холодильник.
- Охолоджену вершково-шоколадну масу збиваємо міксером до пишноти і згущення. Коли на поверхні крему перестануть запливати сліди від віночків, зупиняємося.
- Тепер все готово до складання торта. На шоколадний корж наносимо приблизно третю частину крему, розмазує. Відступаючи від країв, викладаємо половину апельсинової маси.
- Далі розміщуємо другий корж, промазуємо кремом, наносимо залишки апельсинів. Накриваємо останнім шоколадним шаром і злегка обмазуємо торт з усіх боків. В даному випадку немає сенсу прагнути до ідеального щільному покриттю без просвітів, адже в подальшому торт все одно буде захований під густим шаром ганаша і бортиком з шоколаду. Прибираємо виріб в холодильник на 3-4 години або на ніч.
Оформлення торта «Поросята в грязі»
- Фарбуємо марципан – наносимо на пластичну масу кілька крапель барвника і старанно вимішуємо, катаємо і обминали кому до отримання однорідної відтінку. Регулюємо насиченість забарвлення. Якщо необхідно, вводимо ще трохи барвника. У рецепті застосовується домашній марципан, але підходить і покупної.
- Відокремлюємо від загальної маси приблизно 50 г і створюємо сидячого «порося». Для «тулуба» і «голови» скочується два колобка. Для «рук» витягуємо тонкі довгасті смужки. Як «вушок» робимо загострені трикутні деталі. Для «п’ятачка» скочується маленький кульку і Придавлюємо долонею в круглий коржик. Розміщуємо елементи на своїх місцях – «тулуб» і «голову» з’єднуємо в одну фігурку, «руки» криє з боків, «вушка» і «п’ятачок» маємо на верхній частині. Сірником робимо «ніздрі» і «очі», зубочисткою продавлюємо поглиблення на «руках» і в «вушках». Можна намалювати подобу посмішки. Сформовану фігурку акуратно обертаємо пакетом і прибираємо в холодильник. Марципану не потрібно довго перебувати при кімнатній температурі – від цього він починає підсихати.
- Тепер робимо лежачого «порося». Як і для першої фігурки, формуємо два кульки для «тулуба» і «голови», але на цей раз злегка їх приплющує. «Вуха» і «п’ятачок» формуємо аналогічно до попереднього прикладу. Для чотирьох «кінцівок» скочується невеликі кульки, злегка їх Придавлюємо і зубочисткою окреслюємо лінії – подобу копит. Продавлюємо поглиблення в якості «ніздрів», «око» і «пупка». Цю фігурку теж прибираємо в холодильник.
- Зробимо ще три фігурки, що імітують пірнаючих в бруд поросят – формуємо тільки нижню частину з «хвостиками». Тут все просто – скочується однакові кульки і продавлюємо поглиблення. Для «хвостиків» робимо тонкі смужки і довільно їх скручуємо. Прибираємо фігурки в холодильник.
- Робимо ганаш. Розламаний на дольки шоколад заливаємо гарячими вершками і перемішуємо вінчиком до гладкості. За консистенцією ганаш повинен бути схожий на м’який крем. Якщо суміш вийшла рідкою, ставимо в холодильник і чекаємо застигання маси до потрібної текстури.
- Наносимо шар ганаша на бічні сторони охолодженого торта.
- Кожну плитку KitKat розламуємо на смужки – можна розділити на 4 лінії, але зручніше залишити по дві. Прикріплюємо шоколад до шару ганаша – робимо суцільний бортик без пробілів. Поверхня торта покриваємо залишками шоколадної маси. Чи не розгладжуємо – робимо шар недбалим, щоб він став схожий на бруд.
- У довільному порядку розміщуємо наші фігурки. Ставимо торт «Поросята в грязі» в холодильник.
- Як тільки ганаш застигне, можна приступати до нарізки десерту. Дістаємо торт з холодильника тільки перед подачею на стіл, не раніше, щоб марципан НЕ підсихали, і десерт зберіг презентабельний вигляд.
Торт «Поросята в грязі» готовий! Смачного!