Привіт всім!
Сьогодні я озброїлася фартухом і міксером і стала творити. Як результат моєї копіткої і не менш цікавої роботи – торт «Людина павук» для маленького супергероя! Рецептура розрахована на торт вагою 1,400 – 1,500 г, все залежить від товщини розкатаної мастики з якою ви будете працювати.
Мені дуже сподобався підсумок моїх праць, саме тому я і вирішила поділитися з усіма цій маленькій творчою перемогою.
Насамперед займаюся приготуванням цукрової мастики. Її докладний приготування я описувала в окремому майстер-класі, обов’язково почитайте.
- Рецепт приготування мастики з маршмеллоу в мікрохвильовці
- Як зробити павучків для прикраси торта «Людина павук»
Меню на дитяче день народження Торти Прикраса блюд 1 торт 3-4 дня в холодильнику 12-15 годин
ЛюдмілаСтатьі автора
Складові
- Для мастики – + –
- Масло – 1 столова ложка + –
- Маршмеллоу – 100 г + –
- Цукрова пудра – 1,5 – 2 склянки + –
- Барвник – + –
- Для бісквіта – + –
- Борошно – 2 склянки (320 – 350 г) + –
- Сметана – 1, 5 склянки сметани (375 г) + –
- Яйця – 6 шт. + –
- Цукор – 1 стакан (200 г) + –
- Ванільний цукор – на кінчику ножа або за смаком + –
- Для крему – + –
- Сметана – 1, 5 склянки (375 г) + –
- Цукор – 0,5 склянки + –
- Ванільний цукор – на кінчику ножа або за смаком + –
- Для ганаша – + –
- Шоколад – 150 г + –
- Вершки – 50 г + –
Приготування
ФУЛЛСАЙЗ MEDIUM
-
- На цьому етапі з’єдную продукти для бісквіта.
- Змішуємо охолодження яйця, цукор, ваніль. Можна було збити все віночком, але час підтискав, тому взяла міксер і тісто повністю замішувала ім. А щоб ще прискорити процес я використовую цукрову пудру замість цукру.
- Коли отримана консистенція стала однорідна, додаю сметану і збиваю.
- Включаю духовку на розігрів до 180-200 градусів.
Додаю борошно і знову вимішую.
Протягом 40 хвилин ні в якому разі не відкривайте духовку. Контролюйте процес через скло і термометр. Температура повинна бути постійна, без перепадів.
Навіть коли бісквіт готовий, його можна виймати з духовки мінімум 10 хвилин. Я колись готувала дуже пізно, і не стала чекати, залишила його на ніч в духовці. Температура спадала дуже повільно, тому на ранок я отримала вистояти, рівний бісквіт.
Але на цей раз я витримала його до тих пір, поки температура в духовці повністю впала. Акуратно зняла папір, загорнула в полотняний рушник і відправила на вистойку на 8 годин.
Розрізаю бісквіт уздовж на три частини. Я використовую настільки довгий ніж, щоб він спокійно міг діставати від краю до краю і робив рівний зріз.
Готую крем. Збиваю жирну сметану цукровою пудрою, додаю ванілін.
Змащую отриманим кремом два коржа. Верхівку третього залишаю без крему, там буде ганаш.
Поки бісквіт просочується кремом, я завжди упаковую його в плівку, щоб краю не підсихали і він не вбирав в себе сторонні запахи.
Вимірюю висоту, діаметр і окружність тортика. Це потрібно для майбутніх заготовок з мастики. Обов’язково потрібно приплюсувати до отриманих даних приблизно 3-5 мм – це буде шар ганаша. Можна заміри зробити і після обтягування шоколадом.
Ставимо тортик в холодильник. Важливо, щоб поряд з ним не стояли різко пахнуть продукти. А краще їх взагалі прибрати звідти.
Після 10 годин просочення його варто прибрати в морозилку на пару годин. Це набагато полегшить виконання наступних етапів.
Шоколад для шоколадного ганаша розламуємо.
Заливаємо його вершками ставимо на водяну баню.Нельзя допускати навіть мінімального попадання води в масу.
Постійно помішувати, щоб шоколад не перегрівся і доводимо до однорідності.
Дуже важливо витримати баланс температури шоколаду. Для себе вирішила не користуватися мікрохвильовкою при приготуванні ганаша, тому що він не так довго тримає температуру, ніж після водяної бані. А так я поступово, не поспішаючи можу і нанести ганаш, і вирівняти свої огріхи.
Ось такий вийшов ганаш, глянсовий, без грудочок) І дуже ароматний!
Відставити убік готовий ганаш і займемося підготовкою тортика.
Замовниця просила спекти бісквіт, щоб трохи прихопило. Тому на фото тотрік такий смаглявий).
Підрівнюємо верх і боки дуже гострим ножем. Довгим ножем перевіряю, наскільки рівно я відрізала верх
Ті місця, де утворилися нерівності, випав шматочок тесту, зарівнювати «крихтою». Вона готується з обрізків коржів і крему.
Подрібнюємо і наносимо на торт в потрібних місцях.
Якщо ви залишите дірочки, щілини відкритими, то ганаша доведеться використовувати набагато більше, ніж ви плануєте.
Ще теплим наношу половину ганаша, розрівнюю рівномірно по всій поверхні.
Ставлю в холодильник на півгодини. Вирівнюю нерівності, зрізаю зайве дуже гострим ножем.
Після вирівнювання верхівка тортика мене особливо порадувала. А ось ганаш для боків я розігрівала в мікрохвильовці, тому він мене підвів. Як я писала вище, цей запасний варіант мені не подобається.
Беремося за виготовлення містичних фігурок.
Вирізаємо з паперу заготовку для нанесення ескізу малюнка з зразка.
Знайшла відповідний малюнок ….
І перевела його на папір тонший (це дозволить без зусиль перевести малюнок на мастику).
Додатково малюю павучка.
Про те як зробити фігурку павука з мастики я розповідала в окремому майстер-класі. Посилання на нього ви можете знайти на початку статті разом з МК мастики.
Виймаємо мастичну масу з холодильника. Розминаємо. Вона стає еластичною від тепла рук.
Щоб зробити колір яскравим, додаємо барвник.
При цьому потрібно пам’ятати, що яскравого кольору, як в пляшечці або на етикетці ми не отримаємо. Потрібно буде влити дуже багато барвників, а для структури мастики це не піде на користь.
Зазвичай спеціальні барвники покращують характеристику мастики, але тільки в певних дозах.
Щоб мастика була молодою, додаємо ще пудру дуже дрібного помелу.
Мастика важка, а нам не потрібен зайву вагу в торті. З іншого боку, занадто тонкий млинець буде непереливки так добре рельєф майбутнього зображення.
Тому розкочують за допомогою качалки мастику на рівній поверхні до товщини 2 мм.
Зверху розкатаного млинчика кладу чернетку майбутнього зображення. Обрізаю краю по контуру.
Проводжу точно по лініях дуже акуратно ручкою, щоб зайвий штрих не відобразилось на мастиці.
За штрихами коліщатком вдавлюю малюнок, створюючи рельєф. Не припускаю продавлювання наскрізь.
У мастику додаю білий барвник.
Розминаю, додаю цукрову пудру.
Розкочую качалкою.
Вирізаю і наклеюю очі на маску.
За допомогою чорного барвника і звичайного пензлика для гуаші промальовувати малюнок на костюмі і очі.
Така, здавалося б, дріб’язкова робота зайняла у мене 1 годину, тому що малювати треба було неспішно, щоб фарба не потрапила на боку канавок.
Відтіняю особа від шиї за допомогою тіні. Додаю до крапельці чорної фарби трохи води, розбавляю і рівномірно наношу на область шиї.
Ось і результат!
Роблю павутину за допомогою екструдера вперше, тому є обриви. Але я це потім замаскує.
Можна, звичайно, скачати тоненько ковбаски, але я вирішила йти шляхом простіше і використовувала техніку.
P.S. Екструдер – шприц для роботи з полімерною глиною з різними насадками. По суті роботи екструдер дуже нагадує кулінарний кондитерський шприц.
Готова павутинка сохне.
На тетрадном листочку відміряють висоту тортика.
Пам’ятаю про довжину кола. Вона повинна дорівнювати довжині міського пейзажу, який зображений на моїх черновічках.
У мене залишився шматочок блакитної мастики з минулого торта. Краї трохи присохли, тому потрібно буде його гарненько розім’яти руками.
Ось такий він став рівний, еластичний.
Розкочую блакитну мастику тонко на 1,5 -2 мм.
Накладаю малюнок на папері і натискають на контури, таким чином перекладаю зображення на мастику.
Коліщатком роблю контури чіткіше.
Вирізаю ножицями зайве і залишаю трохи підсохнути.
Беру жовту мастику і формую маленькі світяться вікна. Наклеюю їх на будинки.
За допомогою пінцета роблю зірочки, прищипуючи маленькі кругляшки з різних сторін.
Скачують шматок мастики ковбаскою, складаю півколом, притискаю зверху – це місяць.
Міський пейзаж з мастики маршмеллоу трохи підсох, зміцнів, і я беру складаний ножик і підрівнюю стіни і дахи.
Починаємо клеїти на шоколад будиночки. На стику зайве зрізаємо гострим ножем.
Вітальний напис робимо за допомогою тонких стрічок з блакитною мастики приклеюємо її на маску.
Розміщуємо маску на поверхню торта, попередньо змастивши її шоколадом.
Лопаткою акуратно піднімаємо краю торта і заводимо під торт павутину.
Змастивши животики павучків медом, розміщуємо їх на павутині.
До речі, я розмістила під кожним з них різні завдання конкурсу «Павучки-охоронці», виконавши які, діти зможуть насолоджуватися довгоочікуваним десертом. На фото їх не видно, тому що вони заховані під серветкою для кондитерських виробів.
На лапках і животі павука – цукрова пудра.
Змахуємо з поверхні зображень зайву цукрову пудру і покриваємо кондитерським лаком. Додається необхідний блиск. Торт «Спайдермен», приготований своїми руками, стає ошатним.
Можна, звичайно, використовувати воду і нанести пензликом або бризкалкою, але мені здається, що ефект зовсім не той. Колір стає більш насиченою, тому що водою хоч і забирається пудра на поверхні, але яскравості, яку дає лак, немає.
Усе! Дитячий тортик «Спайдермен» готов !!! Сподіваюся, що мій, хоч і великий, але детальний майстер клас з фотографіями стане для багатьох творчої шпаргалкою, керівництвом для створення прекрасного настрою на дитячому святі.
Смачного!