Тірольський пиріг: рецепт з вишнею

Тірольський пиріг рецепт з вишнею
Завжди приємно, коли приготовану страву виходить не тільки смачним і красивим, але ще і має свою власну легенду.

Одним з таких страв вважається «Тірольський» пиріг з вишнею, рецепт якого не тільки вважається гордістю австрійської кухні, але і з успіхом розійшовся по всьому світу. Пісочне або бісквітне тісто, ніжна м’якість заварного крему, соковитість ягід – не дивно, що він відразу ж потрапив на стіл самого короля.

Легенда про «Тірольському» пирозі

Дійсно, у цього рецепта є своя легенда. Кажуть, одного разу австрійський король заблукав на полюванні і випадково вийшов до невеликому селі. У простих селян він запитав не тільки про дорогу до палацу, але і попросив що-небудь поїсти.

У бідному домі не було нічого, крім десерту, який господиня готувала за старовинним рецептом своєї сім’ї. Його і довелося подати королю. Справедливості заради треба сказати, що той у боргу не залишився: він не тільки захопився трапезою, а й щедро обдарував господарів, а також зобов’язав їх стати постачальником десертів в королівському дворі.

З цього дня у селян почалося зовсім інше життя, а пиріг поступово завоював весь світ.

tirolskij-pirog-recept-s-vishnej.1jpg

Секрет цього десерту не тільки в поєднанні текстур, хоча це теж грає важливу роль, але і в оформленні. Подивіться, як гарно виглядає «Тірольський» пиріг з вишнею.

Фото, на жаль, не передає ні аромат, ні смак десерту, так що доведеться приготувати його самим. До речі, зробити його можна з будь-якими ягодами або їх поєднанням, так що не обмежуйте свою фантазію.

Як спекти «Тірольський» пиріг з вишнею в духовці

Складові

  • Борошно пшеничне – 300 г +1 ст.л. для крему + –
  • Масло вершкове – 200 г + –
  • Яйця курячі – 4 шт. + –
  • Молоко – 1,5 ст. + –
  • Вишня – 400 г + –
  • Цукор-пісок білий – 250 г + –
  • Ванільний цукор – 10 г + –
  • Сіль – 1 щіпка + –
  • Желатин – 1 упаковка + –

Як приготувати «Тірольський» вишневий пиріг

Існує два варіанти «Тирольского» пирога: на м’якому бісквітному тесті і на розсипчастою пісочному. Сьогодні ми будемо готувати другий варіант, на наш погляд, через трьох різних текстур він стає набагато багатшими в смаку, але ніщо не заважає в наступний раз спробувати зробити його по-іншому.

Готуємо до випікання ягоди

  • Перш за все підготуємо ягоди. Для цього їх потрібно помити, а потім видалити черешки і кісточки. Останні легко виймаються простий шпилькою.
  • Замочуємо ягоди з 3 столовими ложками цукру – вишня повинна пустити сік.

Якщо ми хочемо зробити пиріг ще більш насиченим, то до ягодам можна додати улюблений ароматний алкоголь: коньяк, лікер або будь-який інший міцний напій (на вибір).

Робимо просте пісочне тісто для «Тирольского» пирога

  • У зручній ємності змішуємо борошно, дрібку солі і 100 г цукру.
  • Додаємо 150 грам вершкового масла, порізаного шматочками. Дуже швидко перемішуємо руками або міксером, якщо в ньому є така функція. У результаті повинна вийти дрібна крихта.
  • Додаємо 1 яйце і знову ретельно перемішуємо. Можливо, нам буде потрібно трохи води. Тісто має вийти щільним, але еластичним і приємним на дотик. Все робимо дуже швидко, щоб масло не дуже розм’якло від тепла.
  • Готове тісто загортаємо в харчову плівку і відправляємо в холодильник на 30 хвилин.

До речі, таке тісто чудово зберігається в морозилці досить тривалий час. Так що можна зробити подвійну порцію і в наступний раз не витрачати час на цей етап.

Готуємо заварний крем для вишневого десерту

  • Беремо залишилися 3 яйця і 100 г цукру, все гарненько перетираємо. Цукор повинен розчинитися, а яйця – злегка біліть. Це зручно зробити міксером на середній швидкості. На цьому ж етапі додаємо ванілін або ванільний цукор.
  • Ставимо розігріватися молоко на середній вогонь, зиркаємо, щоб воно лише потепліло, але не закипіло.
  • До яйцям з цукром додаємо 1 ст.л. борошна, перемішуємо, щоб не було грудочок.
  • У цю суміш починаємо поступово додавати тепле молоко. Тут важливо не поспішати: доливаємо невелику частину і обов’язково перемішуємо до однорідного стану, потім наступну порцію, не раніше. Інакше – позбутися від грудочок в кремі буде досить проблематично.
  • Коли майже всі молоко додано в крем, можемо переливати його назад в сотейник з молоком. Ставимо на найменший вогонь на 1-2 хвилини. Постійно помішувати. Знімаємо з вогню, коли крем досягне потрібної нам консистенції.
  • Додаємо решту 50 г вершкового масла, чекаємо, поки воно розчиниться від тепла, а потім перемішуємо. Відставляємо сторону: крем перед використанням повинен повністю охолонути.

Формуємо пиріг і випікаємо його до готовності

  • Розігріваємо духовку на 180 градусів. Форму попередньо готувати не потрібно, тісто і так досить масляне.
  • Дістаємо тісто з холодильника, розгортаємо шаром, товщиною – приблизно в 0,5 см.
  • Кладемо його в форму, утрамбовуємо по периметру, приділяємо увагу місцям згину – там тісто не повинно провисати. Якщо корж вийшов занадто великий і подекуди перегинається через краю, то зрізаємо надлишки ножем. Залишки не викидаємо, а прибираємо до наступного випадку в морозилку.
  • Тісто досить часто наколює виделкою, щоб зайве повітря міг виходити. Так воно не буде пузиритися при випічці.
  • Ставимо в духовку, приблизно на 15 хвилин, до готовності. Воно набуде приємного золотистого відтінку і стане розсипчастим.

Готуємо желатин для прикраси пирога

  • Поки тісто запікається, а крем остигає, заварюємо желатин, як зазначено на упаковці.
  • Готове тісто дістаємо з духовки і даємо охолонути. Важливий момент: виймаємо його з форми тільки після повного охолодження і робимо це дуже акуратно. Пісочний корж досить крихкий і може легко дати тріщину.
  • Коли він повністю охолоне, кладемо його на блюдо, в якому будемо подавати наш пиріг.

Прикрашаємо пиріг з вишнею та прибираємо в холодильник застигати

  • Зверху заливаємо заварний крем і лопаткою розподіляємо його рівним шаром. Якщо він ще теплий, то варто злегка почекати перед наступним кроком.
  • Набряклий желатин додаємо до вишень і ретельно перемішуємо, щоб кожна ягідка отримала гарний глянцевий блиск.

tirolskij-pirog-recept-s-vishnej

  • Ягоди викладаємо зверху на крем, теж розподіляємо їх по всій поверхні пирога і заливаємо зверху желатином з соком.
  • Прибираємо в холодильник на кілька годин до повного застигання желатину.

Тепер наш «Тірольський» пиріг з вишнею готовий. Рецепт, як можна помітити, хоч і довгий, але зрозумілий. А найскладніше в ньому – це дочекатися, поки пиріг застигне в холодильнику. Але воно того варте! Ніяких добавок цей десерт не вимагає, хіба що чашечку або келих улюбленого напою.

Смачного!