З усіх незвичайних свят Хеллоуїн, мабуть, найяскравіший і неоднозначний. Злегка адаптований сучасною естетикою стародавній обряд приваблює своїм «потойбічним відтінком» і можливістю полоскотати нерви в світі, де практично не залишилося містики і чаклунства.
Криваві ритуали, спілкування з духами, істоти з потойбічного світу і магія у всіх її проявах манили і жахали простих людей ще з часів спокуси Єви у Древа Пізнання, а звичка задобрювати неупокоенний душі щедрими подарунками знайшла відображення в кожній культурі.
І багатий стіл в особливу ніч року, коли за легендою стирається грань між світом живих і мертвих – один з таких таємних обрядів, народжених в темні часи людства.
Що приготувати на Хеллоуїн
«Традиційне» меню святкового столу на Хеллоуїн по суті є «збірною солянкою», привнесеної з культур різних народів.
Прообразом Хеллоуїна є кельтське свято Самайн, яким у північних народів завершувався осінній збір урожаю. Відповідно, і святкове частування в основному складалося з сезонних дарів природи: пізніх яблук і ягід, брукви, ріпи, моркви, дикого меду і приготованої на багатті дичини.
Пізніше, коли свято стало частиною американської культури, почесне місце символу торжества зайняла місцева гарбуз, визначивши «класичний» образ містичного застілля.
Однак у слов’янських народів свято збору врожаю і пам’яті предків (кельтський Самайн) в давнину називалося «Осінні Діди». Народні гуляння також випадали на кінець жовтня, проте зазначали його на Русі з розмахом – цілий тиждень, а святковий стіл вінчали всілякі млинці – символ сонця і родючості.
І щоб смачно відзначити традиційний осінній свято все залежно від його культурної основи, ми склали для вас добірку меню для будь-якого «формату» даного торжества.
Містичний свято в кращих кельтських традиціях
Для тих, хто хоче відтворити атмосферу улюбленого свята вікінгів, з його нічними вогнищами серед суворих дібров, північними баладами і містичним марновірством, ми пропонуємо:
- Спершу запропонувати гостям грибну закуску, легкий салат зі свіжими овочами або морепродуктами;
- Як «гарячого» приготувати класичний свинячий окіст або яловичину з овочами;
- На десерт подати пишний яблучний пиріг або ароматну випічку з гарбузом;
- А замість звичних напоїв приготувати чорничний або журавлинний морс.
Здавна Самайн – суворий свято, що минає, день пам’яті предків і зустрічі довгої зими.
І щоб передати дух кельтського свята врожаю можна прикрасити стіл свічками і стилізованими снопами стиглого хліба.
Класичний Хеллоуїн по-американськи
Американський варіант свята передбачає багате гарбузове меню, а також достаток на столі солодощів і напоїв. Так, для «класичного» Хеллоуїна відмінно підійде наша добірка рецептів з гарбуза.
При цьому свято в американському стилі повинен бути яскравим, веселим, з безліччю квестів і маскарадом. Тому і оформити стіл стоїть відповідним чином: в оранжево-червоних тонах зі свічками та тематичними аксесуарами.
А з фірмових страв можна приготувати:
- Ніжне печеня з гарбуза з м’ясом;
- Апетитну гарбузову шарлотку;
- І повітряне суфле з гарбуза.
А в якості специфічного напою можна поставити на стіл яскравий коктейль з гарбуза з бананом.
Свято врожаю в національному слов’янському стилі
А для шанувальників національної культури, хто хоче відзначити осіннє свято без містичної атрибутики, ми пропонуємо скласти меню з традиційних слов’янських страв.
Так, за накритим столом з жарким самоваром і білою скатертиною можна пригостити друзів:
- Ситної картопляної запіканки з грибами;
- М’якими золотими млинцями;
- Домашніми здобними солодкими пирогами;
- І звичайно ароматним чаєм з малиною, просто безцінним в осінні вогкі вечора.
Зрозуміло, будь-яке меню можна доповнити рецептами улюблених страв і всілякими солодощами. А кращою прикрасою свята стануть ваша фантазія і гарний настрій, які допоможуть реалізувати всі ідеї осіннього торжества.