Суп з печерицями – прекрасний варіант для тих, хто любить гриби, але в ліс за ними не ходить. Готується такий суп досить швидко: щоб зварити велику каструлю (літри на 4), потрібно близько години.
Будь грибний суп, і цей в тому числі, можна (ми б навіть сказали, і потрібно) варити без м’яса, тобто не на м’ясному бульйоні, а на воді, так як гриби самі по собі досить калорійний продукт, за вмістом білка і поживної цінності не поступається м’ясу.
Потрібно:
- Печериці свіжі – 700-800 грамів
- Картопля – 5-6 великих картоплин
- Цибуля ріпчаста – 1 цибулина
- Морква – 1 велика або 2 невеликих
- Перець горошком – 5-8 горошин
- Перець чорний мелений
- Лавровий лист – 1-2 листочка
- Сіль – приблизно 0,5 столової ложки без гірки в каструлю і третина чайної ложки в сковороду
- Масло вершкове – близько 40 грамів
- Петрушка і селера (можна сушені) – за бажанням, якщо сушені – по 1-2 чайні ложки, свіжі – приблизно по 30-40 грамів
- Сметана
Ми вказали кількість продуктів в розрахунку на каструлю об’ємом 4 літри, якщо вам потрібно зварити менше – зменшуйте відповідно кількість інгредієнтів.
Приготування:
У каструлю наливаємо холодної води приблизно до половини обсягу, і ставимо каструлю на плиту на максимальний рівень нагріву. Поки вода нагрівається, потрібно печериці вимити і нарізати їх невеликими шматочками (орієнтуємося на розмір 1-2 кубічних сантиметра).
Нарізані печериці скласти в миску і на час відставити у бік.
Цибулю дрібно порізати, на гарячій глибокій сковороді (в сотейнику) розтопити вершкове масло і обсмажити в ньому цибулю до золотистого кольору.
Коли цибуля стане золотистою, висипати в сковороду порізані печериці, перемішати їх з цибулею, посолити (близько третині чайної ложки солі) і злегка поперчити, ще раз все перемішати.
Печериці досить швидко «віддадуть» воду. Коли вода в сковороді закипить, зменшуємо нагрівання до середнього і смажимо гриби «у власному соку», періодично (кожні 3-5 хвилин) перемішуючи. Сковороду кришкою не накриваємо, нехай вода випаровується. Смажимо до тих пір, поки вся вода з сковороди не випарується і гриби, сильно втратили в обсязі, перестануть «плавати». Зазвичай цей процес займає 20-25 хвилин.
Тим часом чистимо картоплю і ріжемо її невеликими кубиками, чистимо і дрібно нарізаємо моркву (або тремо моркву на крупній тертці, можна використовувати заморожену). Коли вода в каструлі закипить, додаємо туди 0,5 столові ложки солі, кладемо картоплю і моркву, додаємо перець горошком і лавровий лист, знову доводимо до кипіння і дивимося на годинник – засікаємо 20 хвилин. Якщо гриби на сковороді дійдуть до потрібного стану раніше, просто вимкніть нагрів під сковородою. На всякий випадок ставимо чайник – можливо, нам знадобиться долити киплячої води в каструлю.
Коли пройдуть відведені 20 хвилин, перекладаємо печериці з сковороди в каструлю, додаємо, якщо потрібно, киплячої води – щоб каструля була повна, пробуємо, чи достатньо солі. Додаємо, якщо хочемо, петрушку і селеру. Все перемішуємо, доводимо до кипіння і варимо (не закриваючи кришку, але збавивши нагрів) ще 10 хвилин. Все, суп з печерицями готовий. Розливаємо по тарілках, в кожну тарілку додаємо столову ложку сметани і подаємо на стіл.
Призовий рада для тих, хто дочитав рецепт до кінця: якщо ви хочете, щоб ваш суп був більше схожий на суп з лісових грибів, можна купити заморожені підберезники або білі гриби (благо, зараз в наших магазинах це можна знайти майже завжди), стандартна упаковка – 400 грамів, і, не розморожуючи, додати в киплячу воду одночасно з картоплею та морквою (правда, доведеться довше чекати, поки вода знову закипить). Кількість свіжих печериць у цьому випадку можна зменшити приблизно наполовину.