До появи в нашому побуті сучасних кухонних гаджетів, багато страв були недоступні через трудомісткою технології їх приготування. Одним з найулюбленіших гарячих страв у багатьох сім’ях став суп-пюре з печериць, рецепт якого здійснити без потужної машини практично неможливо. Основним робочим інструментом для отримання його ніжною однорідної консистенції буде виступати блендер – надійний помічник будь-якого кулінара.
Супи-пюре мають однорідну кремову консистенцію, яка досягається за рахунок додавання вершків, борошна або вершково-яєчної заправки. Спробуйте класичний рецепт грибного супу-пюре з печериць, який є основою для подальших експериментів з інгредієнтами.
Суп-пюре з печериць «Грибний Едем»
Складові
- Печериці – 500 г + –
- Цибуля ріпчаста – 2 головки середнього розміру + –
- Рослинна олія для смаження – 2 ст. л. + –
- Масло вершкове – 50-60 г + –
- Борошно пшеничне – 2 ст. л. без гірки + –
- Вершки – 200 мл + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець свіжозмелений – за смаковими уподобаннями + –
- Вода очищена – 1 л + –
Приготування
Це ніжний супчик припаде до душі і примхливим діткам, і суворим і строгим чоловікам, оскільки тане в роті, поширюючи навколо хмара чудових ароматів!
- Грибочки чистимо тупим боком леза від забруднень, підрізаємо по необхідності ніжки, споліскуємо і нарізаємо тонкими пластинами. Лук очищаємо від лушпиння і теж шаткуємо дрібно.
- У глибокий розігрітий сотейник наливаємо масло (рослинне), даємо йому трохи покататись і висипаємо цибулька. Чекаємо, поки він трохи приспустити і розм’якшиться – до молочного кольору. Потім підсипає грибні пластинки і обсмажуємо все разом хвилин 5-10. Майже готову піджарку подсаливаем і посипаємо перцем, з огляду на власні смаки. Викладаємо в каструлю з високими стінками (ми в ній будемо подрібнювати грибний суп-пюре).
- В чистий і сухий сотейник кладемо вершкове масло, розтоплюємо його до появи пінки, і тільки потім засипаємо борошно і підсмажуємо суміш до легкої золотистої. Вливаємо ложками гарячу воду, постійно помішуючи, перешкоджаючи утворенню щільних згустків. Домігшись досить рідкої консистенції соусу, виливаємо його в посуд з печерицями та цибулею. Доливаємо окріп в каструлю, доводимо до кипіння і витримуємо на повільному вогні кілька хвилин – для змішування смаків і ароматів інгредієнтів.
* Рада кухарчуком
Класичний рецепт грибного супу настоюється на білому соусі типу «бешамель». Борошно виконує тут функцію емульгатора. Але ви з таким же успіхом можете замінити соус картоплею, крохмалі якого можуть служити таким же емульгатором. Тільки орудувати блендером слід трохи довше. Спочатку картопля вариться разом з цибулею і грибами, потім все інгредієнти подрібнюються і збиваються до однорідності.
- Тепер настала черга роботи улюбленого блендера. Він повинен бути погружного типу, звичайно. З його допомогою подрібнюємо всі інгредієнти супу в однорідне рідке пюре. Пробуємо на смак, якщо потрібно, досолюємо, додаємо перець, виливаємо вершки, розмішуємо і кип’ятимо ще 1-2 хвилини. Готово!
* Рада кухарчуком
Грибний суп-пюре буде ще смачніше, якщо ви приготуєте його на курячому або яловичому бульйоні. При подачі наріжте м’ясо невеликими кубиками, в кожну тарілку викладіть кілька кубиків і залийте Пюріровать складом.
Ідеї для красивої подачі супу-пюре з печерицями
Грибний суп з печериць у вигляді пюре набуває свій білий колір за рахунок вершків. Практично всі інгредієнти в ньому – білі. Білий колір чудово поєднується з будь-яким контрастним кольором. Тому забезпечити гарну подачу – дуже просто!
- Дрібно покришеним яскрава зелень прикрасить суп, додасть аромат і підвищить апетит.
- Підсмажені в духовці до золотистого хлібні кубики, додані в кожну тарілочку, відмінно доповнюють блюдо і роблять його дуже апетитним.
- Найбільші печериці розріжте на 4-6 частин, підсмажте у вершковому маслі до готовності, а при подачі супу-пюре викладіть в центр кожної тарілки кілька грибних шматочків. Це виглядає дуже мальовничо!
- У дорогих ресторанах супи-пюре часто подають в ємностях з хліба. Для такої «тарілки» підійдуть не здобні булки або невеликий круглий хліб з стійким підставою. Акуратно зріжте верхівку, обережно вийміть виделкою м’якуш зсередини і викладіть в тарілку. Залийте порожнечу супом. Посипте зеленню і подайте! Ви станете королевою кулінарії! До речі, такі хлібні ємності можна і самостійно випекти, якщо ви любите возитися з тестом!
Чудове блюдо для сімейного обіду – суп-пюре з печериць – готується швидко, без багатоходових маніпуляцій і складнощів. Основна його перевага в тому, що його неможливо зіпсувати! Ви завжди будете на висоті, оскільки тільки ви знаєте, які продукти ви сховали в ніжній масі грибного супчика!