Суфле з фаршу в духовці

Суфле з фаршу
Ця страва внесе помітне розмаїття в звичний стіл і стане гідною заміною звичним, поднадоевшим котлет. Особливо м’ясне суфле з фаршу оцінять мами маленьких діток і прихильники здорового харчування, та й господаркам, що економить свій час, воно теж припаде до душі. Само приготування триває зовсім недовго: досить все змішати, а вже готує за нас вже духовка – стояти біля плити і перевертати кожну тюфтельки не треба!

Отже, як ви вже здогадалися, готується м’ясне суфле приблизно по одному і тому ж принципу, але ми підібрали не тільки найпростіші рецепти, але і по-справжньому цікаві, щоб розбудити вашу фантазію, дати відправну точку, а вже остаточний, найулюбленіший варіант , ви можете скласти для себе самі!

Не варто думати, що суфле – це неодмінно щось вишукане і складносурядна. У вас просто залишилося трохи фаршу від котлет або фрикадельок, або захотілося приготувати замість них що-небудь новеньке? М’ясне суфле якраз те, що потрібно!

Суфле з м'ясного фаршу

Секрети вдалого суфле

Існує, правда, кілька нюансів, якими краще не нехтувати, щоб страва вийшла пишним і повітряним, як і планувалося.

білки

Білки, незалежно від їх кількості, навіть якщо мова про одній штуці, завжди збиваємо окремо!

Жовток розтираємо з фаршем, як зазвичай (міксером, блендером або комбайном), а білок спочатку охолоджуємо (тримаємо в холодильнику 10 – 15 хвилин), потім, збиваємо до піків білого кольору з крупинками солі, так піна буде крутіше, і додаємо в повністю готовий фарш, перемішаний вже з усіма інгредієнтами.

Робимо це акуратно дерев’яною лопаткою або столовою ложкою, так як наша задача не пошкодити структуру піни – саме вона додасть об’єм і пишність нашому суфле.

М'ясне суфле з фаршу - домашній рецепт

Водяна баня для готування

Якщо ми хочемо домогтися максимально дієтичного страви, готуємо його на водяній бані. Для цього підбираємо посуд потрібного розміру: піддон / деко з високими бортами, куди можна буде налити окріп і саму форму для запікання. Вона повинна бути трохи вище, щоб в фарш не потрапила вода.

Можна скористатися кількома невеликими формочками для кексів. Якщо вони силіконові, то не потребують навіть в мастилі, маслом можна скористатися виключно для посилення смакових якостей страви.

Пам’ятаємо, що чим менше розміри форм, тим за менший час приготується суфле.

Температурний режим

Сирий фарш ставимо в розігріту духовку і печемо, поки поверхня не зарум’яниться. Звичайна температура 180 – 200 градусів, в залежності від режиму. Якщо ж верх почне темніти занадто інтенсивно, прикриваємо його фольгою, але температуру не знижуємо.

Якщо тепер здається, що замість щільного м’ясної страви неодмінно вийде дієтична пропарена запіканка, то не хвилюйтеся, це не так.

рум’яна кірка

Незалежно від компонентів в рецепті, запікаючи суфле в духовці, ми легко зможемо домогтися рум’яної скоринки, просто змастивши поверхню сирого фаршу перед запіканням:

  • вершковим маслом

Можна розтопити і полити їм, а можна заморожене натерти на тертці, змішати з травами і посипати зверху.

  • сметаною

Звичайно, найкраще взяти жирну сільську, але і магазинна 10% в поєднанні з духмяним перцем, паприкою і мускатним горіхом створить дуже смачну скоринку.

Приготоване суфле з фаршу в духовці

  • тертим сиром

Класичний варіант для запікання зробить поверхню суфле рум’яної і хрусткої. До того ж сир можна взяти будь-який: твердий або напівтвердий. Для досягнення найбільш пікантного гострого смаку віддайте перевагу сиру з пліснявою.

  • вершками

Так само, як і у випадку зі сметаною, найкраще придбати продукт на ринку. Магазинний варіант можна удосконалити, додавши в нього спеції і трохи тертого сиру.

  • Сирим яйцем з молоком і зеленню

Досить розмішати виделкою яйце з 4-5 ст.л молока, зробити суміш, як на омлет, посолити, додати 2-3 ст.л. рубаної зелені (підійде заморожена) і, за бажанням, 1,5 ст.л майонезу.

Розмішати до однорідності і розподілити столовою ложкою по поверхні сирого фаршу.

  • домашнім майонезом

Він робиться дуже швидко і просто з самих звичайних продуктів, а смак настільки відрізняється в кращу сторону від будь-яких промислових аналогів, що, спробувавши один раз, ви від нього вже не відмовитеся! Такий майонез хороший сам по собі, без яких би то не було доповнень. Суфле з ним стане соковитіше і ароматний, фарш просочиться, а зверху утворюється яскрава апетитна скоринка.

Класичне суфле з фаршу

Класичне суфле з фаршу

Складові

  • М’ясо (свинина / яловичина / кролятина) м’якоть – 500 г + –
  • Вершки жирні або сметана – 1 стакан + –
  • Молоко 4% – 1 стакан + –
  • Яйце – 2 шт. + –
  • Сіль – щіпка + –
  • Чорний перець мелений – на кінчику ножа + –

Приготування

  1. М’ясо за бажанням відварюємо цільним шматком або маленькими скибочками, на пару, або в бульйоні. Потім охолоджуємо і перекручуємо в фарш з допомогою м’ясорубки або комбайна.
  2. Вливаємо до нього вершки або сметану, молоко і збиваємо з обома жовтками, сіллю і перцем. Даємо хвилинку постояти, тим часом беручись за білки.
  3. Отриману піну втручаємося в фарш, розкладаємо суміш по формах, при бажанні, змащуємо верх і відправляємо запікатися. Робимо це в духовці на водяній бані або без.

Подаємо готове суфле гарячим.

Само собою, склад фаршу можна міняти, та й саме суфле готувати не з відвареного, а з сирого м’яса.

Соковите м’ясне суфле

Складові

  • М’ясо м’якоть – 450 г
  • Капуста брокколі (білокачанна або цвітна) – 450 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйця – 2 шт.
  • Сметана маложирна або м’ясний бульйон – 100 мл
  • Сир твердий за бажанням (для посипання) – 50 г
  • Сіль, спеції – за смаком

Соковите м'ясне суфле

Приготування

  1. З сирого м’яса робимо фарш, солимо, перчимо, втручаємося сметану і жовтки.
  2. Овочі, якщо потрібно, промиваємо, подрібнюємо в кухонному комбайні. Консистенцію залишаємо на свій розсуд: можна пюрировать їх повністю, можна залишити невеликі шматочки. З’єднуємо з м’ясом.
  3. Збиті білки розмішуємо з готовим фаршем.
  4. Ставимо суфле в гарячу духовку, розлив його по порційних формочках. Випікаємо 25 – 30 хвилин при 195 градусах.

Якщо використовуємо одну моно-форму, готову страву злегка охолоджуємо, дістаємо і нарізаємо на порційні шматки.

Поради кухарчуком

Це м’ясне суфле з овочами, а їх там 50% від загальної маси, виходить дієтичним і соковитим. Для створення ще більш легкого страви замінимо сметану на овочевий бульйон або звичайну підсолену воду.

  • Готувати страву найкраще на пару, нічим не змащуючи поверхню викладеного фаршу.
  • Замість різних видів капусти можна взяти кабачок, зернятка кукурудзи і зеленого горошку.
  • Коли хочеться зберегти легку текстуру, а смак зробити більш пікантним і не брати до уваги при цьому калорії, додаємо до фаршу м’який сир, можна плавлений і крохмаль. На півкіло м’ясної бази знадобиться 200 г плавленого сиру і 2 ст.л картопляного або кукурудзяного крохмалю. Все розмішуємо з 2-ма жовтками, додаємо білки і, для створення скоринки і красивих бортиків, в змащені маслом формочки насипаємо панірувальні сухарі.
  • При бажанні насипаємо в паніровці сушену зелень, часник з млина і паприку, і лише потім рівним шаром покриваємо нею стінки форм. Вона добре ляже на масло. Надлишки прибираємо, зайвий хліб ні до чого.

М’ясне суфле з сиром

А ось ще один варіант корисного, белковосодержащіх м’ясне суфле.

  • Вибираємо 200 г знежиреного або 9% сиру.
  • Розмішуємо його з півкілограма м’ясного фаршу, солимо, перчимо і залишаємо.
  • Тим часом блендером збиваємо 2 скибочки замоченого в молоці білого хліба без кірки разом 2-мя жовтками.
  • Додаємо суміш до фаршу, перемішуємо, і в кінці втручаємося піну з 2-х білків.

М'ясне суфле з сиром

Випікаємо в невеликих, змазаних формочках 25 хвилин. Таке м’ясне суфле з сиром добре поєднується з сирної посипкою і зеленню. Додати ці інгредієнти можна до випікання, а можна після, все залежить від бажаного ефекту.

Подаємо гарячим з овочевим або картопляним гарніром.

Отже, м’ясне суфле з фаршу, приготоване в духовці може відповідати будь-яким нашим вимогам: бути дієтичним і поживним, насиченим і легким, головне, воно дуже різноманітно!