Способи виготовлення рожевого вина

Як роблять рожеве вино
Серед секретів, які розбурхують допитливі уми, одним з найпопулярніших є виробництво спиртних напоїв.

Так, в середовищі недосвідчених в виноробстві, поширена думка, що виготовлення благородного рожевого вина полягає в купажуванні вин червоного і білого сорту.

Насправді, винороби, які дорожать своєю репутацією і роблять якісний продукт, ніколи не стануть змішувати ці самодостатні напої.

Технологія отримання, обожнюваного жінками і аристократами, вина «розе», як його називають у Франції, – це досить складна технологія, всі подробиці якої відомі, мабуть, тільки фахівцям.

Однак познайомитися з її суттю буде корисно всім, хто любить, іноді, пропустити келих-другий виноградного хмільного напою. Це потрібно знати, хоча б для того, щоб наступного разу зробити вже більш усвідомлений вибір на користь того чи іншого сорту вина.

Походження вишуканого рожевого вина

Щоб не стати жертвою винної фальсифікації, і заплатити гроші виключно за якісний продукт, необхідно знати, де саме і як роблять натуральні рожеві вина.

Уже багато століть основним регіоном «рожевого виноробства» залишається французький Прованс. Саме там ніжаться на сонці розкішні виноградники, в яких дозріває добірний виноград Каберне Фран, Мерло і інші елітні сорти, з яких роблять ніжний і багатий в плані смаку напій.

Походження вишуканого рожевого вина

Винороби Бургундії, Бордо і деяких інших регіонів Франції знають толк в ніжному, пахне влітку і стиглими ягодами, хмільний напій. Купити пляшку справжнього аристократичного французького «розе» – це справжня удача!

Однак, якщо не вдалося роздобути винний делікатес made in France, можна сміливо купувати вино рожевого кольору родом з Чилі або Америки. Винороби американського континенту дбайливо зберігають свої власні секрети виробництва благородного напою, і їм можна довіряти.

Рожеве вино – проміжний або самодостатній напій?

Незважаючи на те, що змішання білого і червоного вин для отримання рожевого є не більше, ніж міфом, «розе», проте, дійсно є «проміжною ланкою». Своїм кольором воно нагадує ненасичене червоне виноградне вино, в той час як технологією виготовлення, а головне – смаковими особливостями, напій все ж ближче до білого сорту.

Роблять благородний напій приємного рожевого кольору з винограду з темним забарвленням ягід. І чим темніше вони, тим більш насиченим виходить відтінок і багатше букет «Розаду», як це вино називають в Іспанії.

Особливу популярність у винних гурманів здобув сорт вина «сира». Саме так називається особливий сортовий виноград з темним, майже чорним забарвленням ягід, з якого виходить чудове червоне, а також вишукане «розе».

Як роблять рожеве вино: способи виготовлення

А тепер поговоримо про те, як в наших келихах виявляється, що переливається всіма відтінками рубінового кольору, п’янкий напій з ніжним виноградним ароматом. Існує кілька способів отримання «Розаду».

Спосіб №1: Мацерація

Так прийнято називати контакт виноградного сусла з мезгой, тобто ягідної «кашкою». Чим довший цей самий контакт, тим більше червоним вийде колір хмільного напою і тим більш насиченим він буде. Якщо ж сусла не дати довго контактувати з тиском ягодами, то в результаті і вийде те саме «розе».

Як створюють рожеве вино

Спосіб №2: Короткий наполягання

Спосіб короткого настоювання свіжозібраного врожаю винограду, при якому сік виділяється з плодів під власною вагою (що дозволяє звести до мінімуму його контакт з виноградної шкіркою) – дає той же результат. Саме так отримують рожеві вина легких відтінків почервоніння.

Спосіб №3: Механічний віджим

При механічному віджиманні фахівець з виноробства сам може контролювати природне фарбування майбутнього виноградного нектару. Як тільки свіжий сік придбає бажаний відтінок – винороб зупиняє процес і відправляє отриману рідину на подальшу переробку, згідно з технологією.

Спосіб №4: Відділення відтоку

Останній спосіб – відділення відтоку – застосовується не так вже й часто. «Розаду» в цьому випадку є не самоціллю, а побічним продуктом червоного виноробства.

Надлишки соку зливають з ємності, в якій «народжується» якийсь із сортів червоного вина, і роблять з нього відмінне «троянді», шляхом природного бродіння. В результаті отримуємо сухе рожеве вино, в якому цукор не перевищує 4%, а фортеця коливається в межах 10-12% об.

Якщо додати в нього цукор – воно може перетворитися в десертний сорт і скласти «компанію» солодким мусів і безе. Після додавання спирту ніжне рожеве вино запросто стане кріплені і тоді воно відмінно підійде до м’яса.

Однак самий натуральний у винній лінійці рожевих відтінків, звичайно ж, – сухий напій. Його зазвичай подають до сирів і легким вишуканим закусок.

Як роблять рожеве вино

Яким хмільним напоєм балувати себе і пригощати гостей – вибір кожного з вас. Але знаючи, як і з чого роблять рожеве і інші сорти вин, в достатку що стоять на прилавках алкогольних відділів супермаркетів, ви завжди зможете правильно підібрати напої до пригощань. А грамотне формування меню – ознака хорошого тону і бездоганного стилю.