Соус песто

Соус песто
Спекотна від безлічі спецій і любові до смачної їжі італійська кухня у нас здобула майже таку ж популярність, як і кухня національна. І мова – не тільки про піцу або довгих макаронах спагетті, а, перш за все, про класичний соусі песто, який, втім, має безліч смакових відтінків. Він однаково добре поєднується з баранячої грудинкою і свинячим баликом, рибою, равіолі, його додають в супи, пасти і просто намазують на хліб.

Песто цілком заслужено відноситься до золотої світової колекції соусів. Будучи візитною карткою яскравою італійської кухні, він, тим не менш, популярний далеко за межами Апеннінського півострова. Він простий у приготуванні, поживний і має насичений і дуже смачний аромат, який здатний надати самому простому страві королівське благородство.

Рецепт «Класичний»

соус болоньєзе

Складові

  • Свіженькі листочки базиліка – 50 г + –
  • Твердий сир пармезан – 50 г + –
  • Горішки кедра – 3 ст. л. + –
  • Масло зелених оливок – 100 мл + –
  • Часник чищений – 2-3 маленьких зубки + –

Приготування

Склад соусу песто – це неодмінно оливкова олія і обов’язково холодного віджиму і зелень (головним чином листочки базиліку). Практично завжди ще – і твердий сир, спеції. Останніх додають трохи, щоб не перебити вишуканий смак соусу, але це, як то кажуть, – як кому подобається.

Він простий у приготуванні, але за це його і люблять. Перед тим, як приготувати соус песто, потрібно ретельно відібрати свіжі продукти, не економлячи, адже з другого сорту справжній вишуканий смак песто отримати не вдасться.

  1. Перш за все, займемося базиліком. Його потрібно помити і гарненько просушити, а потім, відокремивши листочки, дрібно-дрібно порубати.
  2. Часничок чистимо і ріжемо тоненькими пелюстками.
  3. Пармезан натираємо на дрібній тертці.
  4. Тепер всі складові класичного соусу песто змішуємо, поступово вводячи в нього масло.
  5. Додаємо горішки – страва готова!

Поради кухарчуком

  • Якщо часу мало, можна прискорити процес приготування соусу песто за цим рецептом, подрібнивши всі складові в блендері. Тільки не слід дуже старатися в цьому – в соусі повинні почуватися частинки компонентів. Так краще розкриється їх незрівнянний смак.
  • Замість пармезану піде будь-який інший твердий сир. Але в такому випадку песто доведеться злегка присолити. Якщо ж все-таки – солоненьке пармезан, то сіль залишаємо на полиці, так як вона нам не знадобиться.

Домашній песто тримаємо в холодильнику не більше 3-4 днів в скляній посудині, щільно закупорити його.

Рецепт «Зелений мікс»

У цьому рецепті в хід піде на тільки базилік, а й інша запашна зелень. Цей варіант припаде до смаку тим, хто не дуже дружить з пармезаном, зате жити не може без грибного аромату. Крім того, цей рецепт – без оливкової олії, але прісним він не буде: вершки в грибному соусі і кедрові горіхи додадуть йому калорійності.

Складові

  • Базилік і шпинат – по 2 пучка;
  • Петрушка (зелень) – 1 пучечок;
  • Часник – всього 1 зубок;
  • Горішки кедрові – 1 стакан;
  • Соус з грибів з вершками – 1 стакан;
  • Сіль – ½ чайн. л.

Як приготувати соус болоньєзе в домашніх умовах

Приготування

  1. Спочатку, як і в першому випадку, миємо, сушимо, ріжемо зелень.
  2. Далі додамо в неї часничок, почистивши і подрібнивши його перед цим.
  3. Туди ж – горіхи кедра, стовчене в кам’яній ступці.
  4. Далі «в загальний котел» кладемо готовий грибний соус (купити його можна у відділі італійської кухні супермаркету).
  5. Солимо, все заважаємо і викладаємо готову страву в соусницю.

Його перед подачею можна прикрасити оливками і листочками зелені – буде дуже красиво!

Рецепт з в’яленими помідорами і волоськими горіхами

У цьому варіанті італійського соусу песто теж є горіхи, тільки волоські. «Родзинкою» цього рецепта є Вален помідори – vivat Italia!

Складові

  • Базилік різаний – 1 стакан;
  • Тертий пармезан – 0,3 склянки;
  • Часник – не більше 1 зубочка;
  • Горіхи волоські подрібнені – 0,3 склянки;
  • Масло оливок – третину склянки;
  • Невеликі в’ялені помідори – 6 штучок;
  • Вода – 6 стіл. л;
  • Морська сіль – 0,2 чайн. л .;
  • Чорний перець – чверть чайн. л.

Як приготувати соус болоньєзе

Приготування

  1. В комбайн кладемо підготовлену зелень базиліка, часничок, додаємо сир, горішки, порізані дрібно помідори, наливаємо воду, солимо і перчимо (перчик повинен бути свіжомеленою), натискаємо пуск і дрібніше-перемішуємо все.
  2. В отриману темно-бордову кашку поступово вводимо масло.

Соус песто: з чим його їдять

З причини того, що він дуже багатоликий, потрібно не тільки знати, як його правильно робити, але і в поєднанні з чим є. Так, наприклад, «класика» підійде і до печеної риби (тріску або лососині), і до смаженого м’яса.

Варіант з волоськими горіхами і помідорами ідеально поєднується з італійськими супами і пастами. Але і в компанії зі спагеті, а також з італійськими галушками з начинкою він теж досить гарний!

Соус болоньєзе - домашній рецепт

Якщо збираємося маринувати курочку для святкового столу, песто теж стане в нагоді. Баранина з ним стає дивно ніжною, а рибка набуває незрівнянний пряний присмак.

Але і вегетаріанці, які м’яса не їдять, поважають його, адже він ох, як хороший зі смаженими баклажанами!

Як бачимо, цей італійський соус песто настільки багатоликий в приготуванні і вживанні, що кожна з нас може придумати свій неповторний варіант. І хто знає, може, саме його визнають найкращим? ..