Запечена з лимоном і спеціями червона риба сама по собі вже смачна безмірно завдяки своєму ніжному в міру жирного і соковитої м’яса. Однак якщо подати до даного рибного блюда шикарний вершковий або ікорний соус для сьомги, то можна без зусиль перетворити звичайний стейк в справжню феєрію смаку. Що особливо захоплює в такий кулінарії, так це несумісність простоти рецепта, вишуканість компонентів і неповторна ніжність смаку.
Стек із сьомги під соусом – це без прикрас найшвидший, смачний, корисний, і одним словом бездоганний варіант вечері. Всього 25 хвилин потрібно на запікання стейка в духовці при 180оС, а в мікрохвильовій печі на таку процедуру піде і того менше, всього 5-10 хвилин. За цей час ми якраз встигнемо зробити відмінну підливу для цього царського страви.
Сьогодні ми хочемо запропонувати три види вершкового соусу для сьомги. Всі вони просто чудові. Радить спробувати кожен з них.
Грибний соус до стейку з сьомги
Складові
- Свіжі печериці – 170 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 головка + –
- Борошно пшеничне в / с – 20 г + –
- Вершки 15% або молоко 6% – 1 стакан + –
- Рослинна олія рафінована – 20-30 мл + –
- Кропова свіжа зелень – 50 г + –
- Сіль екстра – 1/2 ч.л. + –
- Приправа «Суміш перців» – 1/3 ч.л. + –
Як готувати соус до стейку з сьомги
Якщо в пошуку оригінальної ідеї для класичного блюда ви зайшли в глухий кут, то наш покроковий рецепт грибного соусу для стейка з сьомги стане справжнім відкриттям. Особливий грибний аромат лише додасть вашому частування шарму.
- Ріпчасту цибулю шаткуємо тонкими, дрібними кубиками і відправляємо на гарячу сковорідку, де і обсмажуємо його до золота.
- Підготуємо печериці. Ці гриби не варто мити, так як вони стануть водянистими і втратять свій оригінальний смак. Печериці слід протерти вологою серветкою, після чого нарізати тонкими пластами. Далі гриби викладаємо до цибулі і обсмажуємо в маслі 7 хвилин, помішуючи.
- Далі всипаємо до грибів борошно, все змішуємо і, не припиняючи помішування, тоненькою цівкою вводимо до них вершки кімнатної температури. Повинна вийти однорідна маса без грудок.
- Отриманий соус доводимо до кипіння, солимо, перчимо, а потім знижуємо температуру готування до мінімуму, на слабкому вогні варимо підливу 7 хвилин і вимикаємо.
- У гарячий соус відправляємо подрібнену зелень кропу, перемішуємо складу і під кришкою наполягаємо кілька хвилин.
Викладений на блюдо стейк із сьомги поливаємо соусом і прикрашаємо зеленню, журавлиною і скибочками лимона. Також в такій заправці рибу можна запекти в духовці при 190оС третину години.
Вершковий соус для запеченої сьомги
Цей варіант заправки застосовується не для оригінальної подачі готового блюда в якості смакового і естетичного супроводу, а сама сьомга безпосередньо запікається в цій підливі.
При такій технології приготування класичний стейк виходить неймовірно смачний, при тому, що рецепт до банального простий і повторити його в домашніх умовах під силу кожному. Крім того, даний соус відмінно підійде не тільки до сьомги, але і для іншої благородної риби.
Складові
- Напівм’який сир – 70 г;
- Високосортна пшеничне борошно – 20 г;
- Вершки жирні 30% – 210 мл;
- Масло оливи – 45-50 мл;
- Суміш перців – 1/3 ч.л .;
- Сіль екстра – 1 / 3-1 / 2 ч.л .;
- Сушений подрібнений базилік – 1 ч.л .;
- Майоран – 1 ч.л .;
- Стейки сьомги – 600 г;
- Лимон – ½ шт .;
Як робити соус для сьомги
- У поглиблену ємність заливаємо вершки і трохи води (50-70 мл), збиваючи вінчиком, вводимо в них борошно. Збивати потрібно ретельно, щоб не було грудочок. Далі умащали соус спеціями і сіллю за смаком. А в довершення вводимо до складу натертий на дрібній тертці сир, рівномірно розподіляючи його в вершкової масі.
- Рибні стейки змащуємо сіллю і скроплюємо лимонним соком, після чого обсмажуємо їх в сковороді, але не до готовності, а буквально 2 хвилини до рум’яної. Потім стейки перекладаємо в форму для запікання і заливаємо вершковим соусом.
- Пекти сьомга у вершковому соусі буде 25 хвилин при 185оС на середньому рівні духової печі.
Готову сьомгу розкладаємо по порційних тарілках і подаємо з гарніром або самостійно. Найкращий варіант гарніру для такої страви – рис з каррі або паста тяльятелле.
Чудовим доповненням до такого частування стануть пшеничні грінки, які ви можете приготувати вдома своїми руками за 5 хвилин. Часточку часнику подрібнюємо в землянці і змішуємо з сіллю і соняшниковою олією (2 ст.л.). Ароматної сумішшю змащуємо хлібні скибочки і обсмажуємо на сковороді до хрускоту.
Ікорний соус для сьомги
Не зовсім демократичний за вартістю, але неперевершений за смаком рецепт даного соусу стане для цієї царської риби гідним доповненням.
Складові
- Жирні вершки 30% – 250 г;
- Сир «Пармезан» – 70-80 г;
- Червона зерниста ікра – 60-80 г;
Як приготувати вершково-ікорний соус
- Вершки заливаємо в сотейник і ставимо нагріватися. Як тільки маса закипить, зменшуємо температуру і при постійному перемішуванні доводимо вершки до загустіння.
- Тепер вершкову масу можна прибрати з плити і змішати ½ частиною ікри.
- Також додаємо в гарячий соус перетертий на дрібній тертці «Пармезан».
- А як тільки підлива охолоне, додаємо в неї решту ікру і подаємо до столу зі стейком сьомги.
Блюдо буде виглядати не просто красиво, а екстравагантно і дорого. Такий соус для сьомги виразно підкреслить статус вашого торжества.