Солоні огірки в банках

Соління огірків в банках
Час літніх заготовок – справжня жнива для багатьох господинь, та й чоловіки теж не залишаються осторонь від цього захоплюючого процесу. Як солити огірки в банках без суто чоловічого бачення їх смаку і аромату – адже засолкаогурцов вимагає системного підходу і точного дотримання рецепта? Це жінки часто можуть все класти «на око», але для послідовних чоловіків – це нонсенс, тому часто вони заготовки беруть в свої руки!

Який він – огірок засолювальний?

Для засолювання на зиму підходять не будь-які сорти цього овоча. Найкраще засаливаются плоди, зібрані пізнім літом або ранньою осінню, невеликого розміру. Колір огірочків – темно-зелений, з темними і великими горбками. Це засолювальний сорт, який ніколи не гірчить.

Білі горбки мають сорти салатні і з таких плодів отримати щільні, хрусткі соління не вийде. Так, навіть використовуючи відмінний рецепт засолювання огірків, можна зазнати фіаско, вибравши для соління невідповідний сорт.

Перший рецепт засолювання огірків – чоловічий погляд на соління на зиму

Складові

  • Огірки – скільки є + –
  • Сіль на банку місткістю 3 л – 3 ст. л. без гірки + –
  • Кріп – стебла, насіння на парасольках + –
  • Листя вишні – 3-4 листочка на банку + –
  • Хрін – листя і стебла + –
  • Листя черносмородіновиє – 2 листочка на банку + –
  • Листя або кора дуба – 2 листочка на банку або маленька щіпка кори + –
  • Часник – 1-2 зубки на банку + –

Приготування

Цей рецепт солоних огірків в банкаххорош тим, що і тару не потрібно стерилізувати і кришки підійдуть будь-які. Головне в цьому рецепті – процес ферментації овочів за допомогою швидкого зростання молочнокислих бактерій в розсолі.

1. Необхідний етап всіх рецептів засолювання огірків на зиму – їх замочування в крижаній воді на 1-2 години. Перед їх замочуванням все огірочки потрібно якісно промити під проточною водою.

2. Банки добре чистимо содою, промиваємо і даємо воді стекти. Пряні трави і листя теж добре моєму, часник можна не чистити, але перевірити на наявність землі і пошкоджень. Всі прянощі розрізаємо на великі шматки.

3. Зливаємо воду з ємності з огірками. Самі огірки ще раз старанно промиваємо руками, змиваючи утворену плівку на поверхні плодів. Зрізаємо кінчики і робимо кілька глибоких надрізів в кожному огірочки.

4. Кладемо на дно кожної банки зелень і часник. Прянощі не повинні займати більше 10-15% об’єму тари. Щільно викладаємо зверху прянощів огірочки, встановлюючи їх вертикально. Закінчуємо наповнення банок 3-ма столовими ложками (без гори) кам’яної солі в кожну.

Solenye-ogurcy-v-bankah2

5. Тепер заливаємо в кожну ємність з овочами і зеленню холодну колодязну або відфільтровану водицю, накриваємо шийки двома шарами марлі і залишаємо на 2 дня в приміщенні з температурою повітря 18-20 градусів для засолювання.

6. На третій день зливаємо в одну підходящу ємність розсіл з усіх банок і кип’ятимо його. Далі цей киплячий розчин повертаємо в банки, заливаючи їм огірки. Відразу закупорюють наші солоні огірки будь-якими кришками, які у нас є. Через тиждень вже можна пробувати.

Які гарантії, що подібні рецепти засолювання огірків в банках не розчарують нас, а наші чоловіки так і не спробують власні творіння? Гарантія – достатня кількість кисломолочних бактерій в соліннях, а також температурний режим зберігання, що коливається в межах 4-6 градусів. Глибокий льох – «саме те»!

Другий рецепт – огірки солоні, консервовані

Складові

  • Огірки – скільки є + –
  • Пряні трави – всі частини кропу, листя хрону + –
  • Черносмородіновиє листя – 2-3 листочка на банку + –
  • Часник – 3-4 зубки на банку + –
  • Гірчиця – 2 ст. л. на 1 літр води + –
  • Сіль – 2 ст. л. на 1 літр води + –

Приготування

На питання «Як засолити огірки в банках» можна відповісти і такбез оцту, але з гірчицею!

Цей цікавий рецепт соління огірків на зиму дає відмінний результат! Солоні огірки виходять міцними і гостренькими, а гірчиця ще й хорошим консервантом є! Так що не скористатися цим способом засолювання буде помилкою! Можна хоча б пару баночок огірочків на пробу створити!

1. Огірочки якісно моєму і заливаємо дуже холодною, крижаною водою і вимочуємо близько 5 годин. Можна замочити на всю ніч.

2. Готуємо розсіл з такими пропорціями: в 1 літр води всипаємо по 2 столові ложки солі (без горочки) і сухої гірчиці. Кип’ятимо, даємо охолонути і проціджуємо.

3. Добре вимиту пряну зелень, часник і листя для солінь кладемо на дно кожної банки, потім огірочки, знову зелень, огірочки і останній шар – зелень. Заливаємо остиглим розсолом так, щоб весь вміст банки потопало в ньому. Ставимо заготовки в теплому приміщенні, але не тепліше 22 градусів, на 2-3 дня для засолювання. У процесі соління на поверхні розсолу стане з’являтися піна, яку неодмінно потрібно знімати, інакше продукт зіпсується.

4. В принципі, ці соління вже можна ставити в холодильник і подавати до столу. Але можна і законсервувати! Для цього готуємо нову порцію пряної зелені, листя і часнику, огірки з банок виймаємо і промиваємо під проточною водою. Готуємо новий розсіл, але без додавання гірчиці: 1 літр води + 2 ст.л. солі. Ставимо розсіл на вогонь і кип’ятимо.

5. Банки добре моєму з содою, стерилізуємо і розкладаємо на дно кожної зелень з часником (не більше 5% за обсягом від обсягу банки). Промиті огірочки щільно «ставимо» вертикально до самого верху, заливаємо киплячим розсолом. Перед тим, як закрити банку герметично стерильними кришками, прямо в розсіл сиплемо 1 ч.ложечку гірчиці.

6. Ставимо банки вгору денцем, вкутуємо теплою ковдрою для пастеризації – до повного охолодження. Зберігати таку консервацію краще в прохолодному місці, але можна і в коморі.

Ознайомившись з нашими перевіреними рецептами засолювання огірків в банках, ви перегляньте своє ставлення до маринування овочів на зиму, а станете яскравим прихильником солоних огірків!