Отже, наше гастрономічне подорож триває, і сьогодні ми дізнаємося, який їжею починають свій день темпераментні іспанці! Сніданок в Іспанії дещо схожий на італійський, так як нічого істотного на столі корінного жителя ми не виявимо. Вранці іспанці, як правило, задовольняються чашкою кави або шоколаду з усілякою десертній випічкою: млинці, тістечка, тости.
Іспанія – це дивовижна країна, де темперамент поєднується з післяобідньої обов’язкової сієстою, де за правилами дорожнього руху не забороняється серед дня пропустити келих – інший легкого вина або пару кухлів пива.
Таким же легким і необтяжливим буде іспанська сніданок. У готелі, як правило, подають тортилью – традиційний іспанський омлет. Його приготування відрізняється від відомого нам, тому зупинимося на ньому докладніше.
Тортілья на сніданок
У класичному рецепті обов’язково присутній картопля, а особливий смак і колорит надає оливкова олія, тому найкраще готувати саме на ньому!
Складові
- Картопля – 100 г
- Яйце куряче – 2 шт.
- Зерна кукурудзи (свіжі або заморожені) – 50 г
- Помідори – 100 г
- Болгарський перець – 1 шт.
- Часник зубчик – 1 шт.
- Чорний перець – за смаком
- Зелень свіжа – за бажанням
- Оливкова олія – 1 ст.л
Приготування
- Картопля моєму, чистимо, нарізаємо тонкими круглими скибочками (2 – 3 мм). Відправляємо смажитися на розігріту сковороду в оливковій олії. Тримаємо до напівготовності – часточки повинні стати м’якше.
- Заважаємо 2 – 3 рази. Якщо частіше, вони можуть почати кришитися і ламатися, а нам потрібні гарні шматочки.
- Перець чистимо, нарізаємо кубиками приблизно см на см, зсипали в сковороду з картоплею разом з подрібненою часником, солимо, приправляємо, заважаємо.
- Поки овочі присмажуються, займаємося помідором. Його можна при бажанні почистити, для цього обдаємо овоч окропом, зробивши хрестоподібний надріз на спинці, а можна залишити так.
- Ріжемо його на круглі скибочки, які потім розрізаємо ще на 4 частини. Відправляємо до інших овочів.
- Тепер займемося яйцями: збиваємо їх віночком з сіллю і, якщо хочеться, додаємо шинкованную свіжу зелень.
- Тепер картопля і інші овочі майже доготувати і можна сміливо вливати яєчну суміш! Відправляємо сковороду в розігріту до 200 градусів духовку на 5 – 6 хвилин.
- Якщо ж пластикова ручка не дозволяє, просто обсмажуємо тортилью на відкритому вогні. Коли нижня сторона зарум’яниться, перевертаємо її широкої лопаткою на іншу.
Традиційна іспанська тортилья готова!
Безумовно, це ситний і поживний сніданок, як раз те, що потрібно перед довгим туристичним днем в сонячній Іспанії. До того ж плюс такої страви в тому, що овочеву складову крім картоплі можна варіювати за власним бажанням, додаючи стручкову квасолю, зелений горошок, шпинат і т.п.
Але що робити, якщо ви звикли їсти з ранку щось більш легке або солодке. Не біда! Адже як ми пам’ятаємо, справжній сніданок в Іспанії якраз такий – простий і швидкий.
солодкі чуррос
Як їх тільки не називають: печива, пончики або кренделі, насправді чуррос робляться з заварного тіста і подаються присипаними цукровою пудрою.
Складові
- Борошно – 250 г
- Вода – 250 мл
- Сіль – щіпка
Приготування
- У маленькій каструльці кип’ятимо стакан води з дрібкою солі.
- Засипаємо туди порційно борошно і розмішуємо спочатку віночком, а потім міксером. Головне, щоб не залишилося грудочок! Ми залишаємо остигати.
- Як тільки тісто стане кімнатної температури закладаємо його в кондитерський шприц, підбираємо насадку- «зірочку» і видавлюємо палички або кренделі. Якщо видавити не виходить або у вас немає шприца, можна розгортати прямо руками. Діаметр повинен бути приблизно 1 см.
- Наливаємо в глибоку сковороду або жаровню масла приблизно на палець. Розігріваємо його до появи маленьких бульбашок і викладаємо сире печиво. Смажимо його з двох сторін до золотистого кольору.
- Виймаємо кожне печиво шумівкою і викладаємо на рушник або серветку – треба, щоб скло зайве масло.
- Потім, перекладаємо все на блюдо і щедро посипаємо цукровою пудрою.
Можна змішати її з корицею і какао.
В Іспанії чуррос подаються на сніданок з великою порцією гарячого шоколаду. Його наливають в піалу, щоб простіше було вмочати печиво.
Шоколад по-іспанськи на сніданок
Приготувати ласощі можна в такий спосіб. Підійде будь-який вид твердого шоколаду – це може бути плитка, стружка або спеціальні кондитерські «краплі». Головне, ми повинні бути впевнені в його якості. Справа в тому, що неприродна шоколадна «плитка» практично не топиться і напою з неї не вийде.
Відсоток вмісту какао вибирайте виходячи зі своїх смакових переваг, але так як до складу рецепта входить молоко, ми рекомендуємо використовувати гіркий шоколад з концентарціей 55 – 72%.
Ну, а якщо ж ви додасте в напій 85 або 99% плитку шоколаду, то такий десерт можна буде вживати навіть діабетикам, тому що в ньому зовсім буде цукру! Вийде справжній тонізуючий еліксир.
Складові
- Шоколад – 100 г
- Молоко – 1 стакан
- Вода – 1/3 склянки
- Спеції (кориця, ваніль, червоний перець) – за бажанням
Приготування
- Ставимо на вогонь невелику каструльку і наливаємо в неї воду. Додаємо в неї поламаний шоколад або висипаємо стружку. Поки шоколад топиться, весь час його помішувати, щоб не залишилося грудочок, і маса була однорідною.
- Коли він повністю розчиниться і перемішається з водою, додаємо молоко, знову заважаємо і доводимо до кипіння.
- Наливаємо вийшов гарячий шоколад в піалу – все!
Корисне і незвичайне доповнення до іспанських чуррос на сніданок готовий! Смачного!
Прісні коржі на сніданок
Замість чуррос з шоколадом в Іспанії можна їсти на сніданок прісні коржі зі свіжими фруктами. Готуються вони з самих звичайних продуктів, які є на кухні в кожної господині!
Коржі виходять м’якими і прекрасно поєднуються з насиченим, солодким шоколадом. А крім того, що дуже важливо для ранкової трапези на швидку руку – їх можна приготувати з вечора!
Складові
- Борошно – 1 ½ склянки
- Яйце – 1 шт.
- Молоко – ½ склянки
- Сіль – щіпка
- Олія – 3 ст.л
Приготування
- Додаємо в просіяне борошно сіль, тепле молоко, яйце і масло. Як випливає все перемішуємо.
- Консистенція тіста повинна бути такою ж, як на пельмені, тому якщо помічаємо, що воно рідкувато, додаємо ще муки.
- Скачує тісто в кулю і відбиваємо об стіл протягом декількох хвилин, щоб воно стало повністю однорідним.
- Потім відламує від тесту шматочки і розгортаємо їх, щоб коржі вийшли товщиною всього 2 – 3 мм і 10 см діаметром.
- Обсмажуємо їх відразу ж з двох сторін, гарячими змащуємо вершковим або рослинним маслом і складаємо стопкою. Це важливо, щоб коржі просочилися і стали м’якими і соковитими.
Їх можна їсти відразу ж, а можна залишити до ранку. Прісні коржі поєднуються і з солодким шоколадом, і з чашкою ароматної кави. Добре подати до них свіжу полуницю, порізану скибочками ківі або апельсин.
Як бачите, друзі, сніданок в Іспанії складається з смачних і дуже простих у приготуванні страв, які нескладно повторити на власній кухні!