Сніданок студента

сніданок студента
Ненормований робочий день, ходіння з бібліотеки в навчальні корпуси і назад, сидіння на парах, і нескінченні перекуси – все це складові веселого студентського життя. Пам’ятаючи про те, що обіду швидше за все не буде зовсім, а вечерю за краєм горизонту – аж в кінці дня, увагу студента має бути прикута до сніданку. Саме ранковий прийом їжі допоможе не просто «протриматися» до кінця п’ятої пари, а максимально зарядити тіло і мозок необхідною енергією.

Очевидно, що при напруженому ритмі життя студента сніданок повинен бути досить калорійним і збалансованим, тобто в ньому в потрібних пропорціях повинні міститися білки, жири і вуглеводи: 30%, 20% і 50% відповідно.

Не обов’язково захоплюватися макаронами по-флотськи або стейками з картоплею фрі, хоча, як не дивно, такий сніданок все ж краще, ніж випита о сьомій ранку натщесерце чашка кави. Студентам потрібно узгоджувати свої розумові і фізичні навантаження протягом дня, щоб підкріпитися вранці в достатній мірі. І пам’ятати, що булочки з сосискою з буфету ще нікого не зробили здоровими і сильними.

Бутерброд з омлетом

Стандартним рецептом сніданку студента вважається мега-бутерброд з омлетом.

Робиться він швидко і просто: на дві скибочки житнього хліба мажемо вершкове масло і, поки воно просочує м’якуш, приступаємо до приготування яєчні. На ваш вибір це можуть бути яйця, збиті з молоком або просто базіка.

  • Підсмаживши її на сковороді, викладаємо на хліб з маслом спочатку шинку або ковбасу, потім сир, а зверху розрізану на порції яєчню.

Бутерброд з омлетом - простий студент сніданку

Такий сніданок, безумовно, додасть сил. До того ж в якості м’ясної складової можна взяти копчене м’ясо або відварну курячу грудку, що зробить блюдо практично дієтичним.

Гамбургер студента

Але навіщо робити бутерброд, якщо можна приготувати улюблену їжу студентів всього світу – гамбургер! Зробити його будинку зовсім нескладно, а смак, та й користь будуть незрівнянно вищий, ніж в будь-якому фастфуді.

Складові

  • Булочка з кунжутом – 2 шт .;
  • Яловичий фарш – 250 г;
  • Сир – 2 пластинки;
  • Помідор – 1 шт .;
  • Салат – 2-3 листочка;
  • Солоний огірок (за бажанням) – 1 шт .;
  • Кетчуп, гірчиця – по 2 ч.л;
  • Сіль, перець – за смаком;
  • Масло для смаження.

Гамбургер студента на сніданок

Приготування

  1. Для початку займемося фаршем. Додавати в нього, що б там не було крім перцю і солі не будемо – це не котлети в традиційному розумінні. Формуємо з фаршу дві круглі плоскі котлетки за розміром булочок і обсмажуємо на сковороді з обох сторін. Завдяки тому, що вони не об’ємні, смажити їх можна швидко і без кришки.zavtrak-studenta1
  2. Поки готуються котлети, розрізаємо навпіл булочки і підсушують все 4 частини. Це можна зробити в духовці, а можна на сковороді – головне, щоб з’явилася хрустка рум’яна кірочка, але м’якуш при цьому залишився м’яким. У нагрітій до 200 градусів духовці це станеться буквально за 5 хвилин.
  3. Нарізаємо кружальцями помідор, і тоненькими пелюстками ріжемо огірок. Моєму листя салату і даємо їм обсохнути на рушник.
  4. Тепер гарячі соковиті котлети кладемо на половини булочок, зверху – квадратний шматочок сиру – він якраз підтане, гурток помідора, потім, 3 – 4 пелюстки огірка, лист салату і накриваємо все зверху іншою половиною булочки. Наш гамбургер на сніданок готовий!

Будь-який студент буде радий почати свій ранок з такого блюда. Тут немає нічого зайвого або шкідливого – всі продукти абсолютно натуральні і корисні. Склад можна варіювати, додаючи мариновані кільця цибулі, морква по-корейськи, пекінську капусту замість салатного листя або замінюючи котлету на курячу грудку або омлет, тим більше, що м’ясну складову можна приготувати заздалегідь.

У будь-якому випадку баланс жирів, білків і вуглеводів для студентського сніданку залишиться оптимальним.

Міні-піци на батоні

Якщо вранці часу немає буквально ні на що, приготуємо гарячі бутерброди або міні-піци. Це дуже швидко і не менш ситно і поживно.

Використовуємо найпростіші складові, щоб напередодні не довелося довго ходити по магазинах, вибираючи продукти.

Складові

  • Батон – 4 скибочки
  • Сир твердий – 50 г
  • Копчене м’ясо – 100 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Молоко – 2 ст.л
  • Кетчуп або томатна паста – 2 ч.л
  • Сіль і перець – за смаком

Міні-піци на батоні

Приготування

  1. Спочатку підготовка: включаємо духовку, дрібно нарізаємо м’ясо і трьом на тертці сир.
  2. Збиваємо яйце з молоком, солимо.
  3. Вмочуємо в нього скибочки батона і викладаємо на застелений пекарської папером деко (або просто з антипригарним покриттям).
  4. Мажемо кожну скибочку кетчупом або томатом, перчимо, і кладемо шинкованной м’ясо. Присипаємо сиром і відправляємо пектися при температурі 180 градусів.

Через 10 – 15 хвилин сніданок студента готовий! Подаємо гарячими з чаєм або кавою.

Само собою, м’ясо можна прибрати і замість нього готувати бутерброди з курячою грудкою, ковбасою, сосисками або тушкованим фаршем. Виходите з ваших смаків і наявності продуктів в холодильнику.

Але як бути ласунам? Адже так не хочеться відмовляти собі вранці в чомусь смачненькому, тим більше, що з’їдене з ранку ласощі, по-перше, не зашкодить фігурі, а, по-друге, поліпшить настрій і простимулює розумову активність надійшла в організм глюкозою.

Любителям смачненького допоможе експрес-кекс в мікрохвильовці!

Готується цей десерт в прямому сенсі слова за 5 хвилин, плюс ще 2 на змішування всіх інгредієнтів, так що студенти, не бійтеся запізнитися на пари, провозившись зі сніданком!

Шоколадний кекс в мікрохвильовці

Із вказаної кількості продуктів вийде 2 порції. Одну можна залишити на вечерю або відкласти тісто до наступного дня. За добу з ним в холодильнику нічого не трапиться.

Складові

  • Борошно – 4 ст.л
  • Яйце – 1 шт.
  • Молока – 5 ст.л
  • Какао – 2 ст.л
  • Цукор – 4 ст.л
  • Олія рафінована – 3 ст.л
  • Розпушувач – ¼ ст.л
  • Ванілін – на кінчику ножа

Шоколадний кекс в мікрохвильовці - солодкий студентський сніданок

Приготування

  1. Якщо нам хочеться їсти кекс НЕ ложкою з чашок, а вийняти його після приготування, змащуємо бортики олією, якщо це не важливо, наливаємо суміш прямо так. У процесі приготування кекс значно підніметься, тому наповнюємо кухоль тільки до половини.
    Само собою, можна взяти силіконові формочки для кексів!
  2. Потім втручаємося сухі складові: розпушувач, борошно і какао, щоб вийшло тісто консистенцією нагадує негусто сметану.
  3. Яйце виделкою збиваємо з цукром до однорідної маси. Вливаємо молоко і масло.
  4. Відправляємо їх в мікрохвильовку і готуємо на максимальній потужності від 3-х до 5 хвилин. Коли час закінчиться, чи не відкриваємо піч відразу, даємо постояти ще 1 хвилину.
    Потім виймаємо готовий кекс або відразу два!
  5. Прикрашаємо шоколадом, сиропом або кремом – дуже смачний сметанний. Для нього досить збити в блендері 3 ст.л сметани з гіркою з 1 ст. л цукрової пудри або цукру. Їмо кекси гарячими або остиглими, як більше подобається.

Вівсяно-горіховий смузі

Але насправді сніданок студента можна приготувати ще швидше. Рекорд швидкості б’є вівсяно-горіховий смузі.

Для приготування цього напою, який по своїй енергетичній та поживної цінності не поступається повноцінному страви для сніданку нам знадобляться:

  • 250 мл натурального йогурту або молока 2,5% жирності;
  • банан;
  • ½ чашки вівсяних пластівців;
  • 1 ч.л цукру (за бажанням).

Все складаємо в чашу блендера і як слід збиваємо. Не повинно залишитися ніяких великих часток. Готово!

Вівсяно-горіховий смузі

Додайте будь-які інгредієнти і експериментуйте, як завгодно. Добре поєднуються з йогуртом нектарини і свіжі або заморожені ягоди, а до молока додайте какао або кави. І туди добре засипати горіхи – це зробить смузі ще більш поживним. Тільки завжди пам’ятаємо – занадто кислі фрукти і ягоди молоку «строго протипоказані», інакше воно згорнеться.

Як бачите, приготування сніданку студента надзвичайно творчий і захоплюючий процес, під час якого є час і подумати скільки білків і вуглеводів виявиться за фактом у вашій тарілці, і просто насолодитися польотом фантазії! Приємного апетиту, друзі!