Ненормований робочий день, ходіння з бібліотеки в навчальні корпуси і назад, сидіння на парах, і нескінченні перекуси – все це складові веселого студентського життя. Пам’ятаючи про те, що обіду швидше за все не буде зовсім, а вечерю за краєм горизонту – аж в кінці дня, увагу студента має бути прикута до сніданку. Саме ранковий прийом їжі допоможе не просто «протриматися» до кінця п’ятої пари, а максимально зарядити тіло і мозок необхідною енергією.
Очевидно, що при напруженому ритмі життя студента сніданок повинен бути досить калорійним і збалансованим, тобто в ньому в потрібних пропорціях повинні міститися білки, жири і вуглеводи: 30%, 20% і 50% відповідно.
Не обов’язково захоплюватися макаронами по-флотськи або стейками з картоплею фрі, хоча, як не дивно, такий сніданок все ж краще, ніж випита о сьомій ранку натщесерце чашка кави. Студентам потрібно узгоджувати свої розумові і фізичні навантаження протягом дня, щоб підкріпитися вранці в достатній мірі. І пам’ятати, що булочки з сосискою з буфету ще нікого не зробили здоровими і сильними.
Бутерброд з омлетом
Стандартним рецептом сніданку студента вважається мега-бутерброд з омлетом.
Робиться він швидко і просто: на дві скибочки житнього хліба мажемо вершкове масло і, поки воно просочує м’якуш, приступаємо до приготування яєчні. На ваш вибір це можуть бути яйця, збиті з молоком або просто базіка.
- Підсмаживши її на сковороді, викладаємо на хліб з маслом спочатку шинку або ковбасу, потім сир, а зверху розрізану на порції яєчню.
Такий сніданок, безумовно, додасть сил. До того ж в якості м’ясної складової можна взяти копчене м’ясо або відварну курячу грудку, що зробить блюдо практично дієтичним.
Гамбургер студента
Але навіщо робити бутерброд, якщо можна приготувати улюблену їжу студентів всього світу – гамбургер! Зробити його будинку зовсім нескладно, а смак, та й користь будуть незрівнянно вищий, ніж в будь-якому фастфуді.
Складові
- Булочка з кунжутом – 2 шт .;
- Яловичий фарш – 250 г;
- Сир – 2 пластинки;
- Помідор – 1 шт .;
- Салат – 2-3 листочка;
- Солоний огірок (за бажанням) – 1 шт .;
- Кетчуп, гірчиця – по 2 ч.л;
- Сіль, перець – за смаком;
- Масло для смаження.
Приготування
- Для початку займемося фаршем. Додавати в нього, що б там не було крім перцю і солі не будемо – це не котлети в традиційному розумінні. Формуємо з фаршу дві круглі плоскі котлетки за розміром булочок і обсмажуємо на сковороді з обох сторін. Завдяки тому, що вони не об’ємні, смажити їх можна швидко і без кришки.
- Поки готуються котлети, розрізаємо навпіл булочки і підсушують все 4 частини. Це можна зробити в духовці, а можна на сковороді – головне, щоб з’явилася хрустка рум’яна кірочка, але м’якуш при цьому залишився м’яким. У нагрітій до 200 градусів духовці це станеться буквально за 5 хвилин.
- Нарізаємо кружальцями помідор, і тоненькими пелюстками ріжемо огірок. Моєму листя салату і даємо їм обсохнути на рушник.
- Тепер гарячі соковиті котлети кладемо на половини булочок, зверху – квадратний шматочок сиру – він якраз підтане, гурток помідора, потім, 3 – 4 пелюстки огірка, лист салату і накриваємо все зверху іншою половиною булочки. Наш гамбургер на сніданок готовий!
Будь-який студент буде радий почати свій ранок з такого блюда. Тут немає нічого зайвого або шкідливого – всі продукти абсолютно натуральні і корисні. Склад можна варіювати, додаючи мариновані кільця цибулі, морква по-корейськи, пекінську капусту замість салатного листя або замінюючи котлету на курячу грудку або омлет, тим більше, що м’ясну складову можна приготувати заздалегідь.
У будь-якому випадку баланс жирів, білків і вуглеводів для студентського сніданку залишиться оптимальним.
Міні-піци на батоні
Якщо вранці часу немає буквально ні на що, приготуємо гарячі бутерброди або міні-піци. Це дуже швидко і не менш ситно і поживно.
Використовуємо найпростіші складові, щоб напередодні не довелося довго ходити по магазинах, вибираючи продукти.
Складові
- Батон – 4 скибочки
- Сир твердий – 50 г
- Копчене м’ясо – 100 г
- Яйце – 1 шт.
- Молоко – 2 ст.л
- Кетчуп або томатна паста – 2 ч.л
- Сіль і перець – за смаком
Приготування
- Спочатку підготовка: включаємо духовку, дрібно нарізаємо м’ясо і трьом на тертці сир.
- Збиваємо яйце з молоком, солимо.
- Вмочуємо в нього скибочки батона і викладаємо на застелений пекарської папером деко (або просто з антипригарним покриттям).
- Мажемо кожну скибочку кетчупом або томатом, перчимо, і кладемо шинкованной м’ясо. Присипаємо сиром і відправляємо пектися при температурі 180 градусів.
Через 10 – 15 хвилин сніданок студента готовий! Подаємо гарячими з чаєм або кавою.
Само собою, м’ясо можна прибрати і замість нього готувати бутерброди з курячою грудкою, ковбасою, сосисками або тушкованим фаршем. Виходите з ваших смаків і наявності продуктів в холодильнику.
Але як бути ласунам? Адже так не хочеться відмовляти собі вранці в чомусь смачненькому, тим більше, що з’їдене з ранку ласощі, по-перше, не зашкодить фігурі, а, по-друге, поліпшить настрій і простимулює розумову активність надійшла в організм глюкозою.
Любителям смачненького допоможе експрес-кекс в мікрохвильовці!
Готується цей десерт в прямому сенсі слова за 5 хвилин, плюс ще 2 на змішування всіх інгредієнтів, так що студенти, не бійтеся запізнитися на пари, провозившись зі сніданком!
Шоколадний кекс в мікрохвильовці
Із вказаної кількості продуктів вийде 2 порції. Одну можна залишити на вечерю або відкласти тісто до наступного дня. За добу з ним в холодильнику нічого не трапиться.
Складові
- Борошно – 4 ст.л
- Яйце – 1 шт.
- Молока – 5 ст.л
- Какао – 2 ст.л
- Цукор – 4 ст.л
- Олія рафінована – 3 ст.л
- Розпушувач – ¼ ст.л
- Ванілін – на кінчику ножа
Приготування
- Якщо нам хочеться їсти кекс НЕ ложкою з чашок, а вийняти його після приготування, змащуємо бортики олією, якщо це не важливо, наливаємо суміш прямо так. У процесі приготування кекс значно підніметься, тому наповнюємо кухоль тільки до половини.
Само собою, можна взяти силіконові формочки для кексів! - Потім втручаємося сухі складові: розпушувач, борошно і какао, щоб вийшло тісто консистенцією нагадує негусто сметану.
- Яйце виделкою збиваємо з цукром до однорідної маси. Вливаємо молоко і масло.
- Відправляємо їх в мікрохвильовку і готуємо на максимальній потужності від 3-х до 5 хвилин. Коли час закінчиться, чи не відкриваємо піч відразу, даємо постояти ще 1 хвилину.
Потім виймаємо готовий кекс або відразу два! - Прикрашаємо шоколадом, сиропом або кремом – дуже смачний сметанний. Для нього досить збити в блендері 3 ст.л сметани з гіркою з 1 ст. л цукрової пудри або цукру. Їмо кекси гарячими або остиглими, як більше подобається.
Вівсяно-горіховий смузі
Але насправді сніданок студента можна приготувати ще швидше. Рекорд швидкості б’є вівсяно-горіховий смузі.
Для приготування цього напою, який по своїй енергетичній та поживної цінності не поступається повноцінному страви для сніданку нам знадобляться:
- 250 мл натурального йогурту або молока 2,5% жирності;
- банан;
- ½ чашки вівсяних пластівців;
- 1 ч.л цукру (за бажанням).
Все складаємо в чашу блендера і як слід збиваємо. Не повинно залишитися ніяких великих часток. Готово!
Додайте будь-які інгредієнти і експериментуйте, як завгодно. Добре поєднуються з йогуртом нектарини і свіжі або заморожені ягоди, а до молока додайте какао або кави. І туди добре засипати горіхи – це зробить смузі ще більш поживним. Тільки завжди пам’ятаємо – занадто кислі фрукти і ягоди молоку «строго протипоказані», інакше воно згорнеться.
Як бачите, приготування сніданку студента надзвичайно творчий і захоплюючий процес, під час якого є час і подумати скільки білків і вуглеводів виявиться за фактом у вашій тарілці, і просто насолодитися польотом фантазії! Приємного апетиту, друзі!