Якщо від офісної роботи з’їжджає «дах», а діти після школи «ніякі», то чи не час задуматися про коригування повсякденного меню? Як стверджують фахівці, риба відмінно живить мозок і підсилює розумову роботу, так що смажена сьомга на сковороді стане прекрасним варіантом в цьому випадку. Цей лосось дивно смачний, ніжний і корисний, і що найважливіше, готується він швидко, а асортимент рецептів його приготування неймовірно великий.
Взагалі сьомга є бажаним гостем на кожному столі. З цієї рибки виходять неймовірно смачні вершкові супи, в солоному або копченому вигляді цей морепродукт також на диво гарний, але найулюбленішим блюдом серед любителів дарів морів є стейк з атлантичного лосося.
Як правило, ці соковиті шматочки смажаться на решітці гриля або мангала, однак приготування червоного риб’ячого м’яса на сковороді ні краплі не поступається за смаковими характеристиками цих двох популярним методикам. А в деяких випадках і зовсім куховарство на плиті готова позмагатися за лідируюче місце хоча б завдяки рецептурному різноманітності.
Поради кухарчука
Щоб рибка після жарешкі вийшла знатної, не слід купувати заморожені стейки або Целікова тушку. Тільки охолоджений продукт може служити гарантом відмінно приготованого блюда.
сьомга смажена
Найпростішим способом приготування сьомги є, звичайно ж, її обсмажування. Однак, як би простенько не виглядала ця метода, все ж і в цьому випадку є свої нюанси, хоча б, як мінімум, потрібно знати, як і скільки смажити сьомгу на сковороді, щоб вона вийшла соковитою, не пересушеним, ароматною і з апетитною хрусткою скоринкою. І зараз ми про це докладно розповімо.
складові
- Стейк з сьомги – 600 г;
- Лимон – 1 шт .;
- Сіль за смаком;
- Приправа «Суміш перців»;
- Соняшникова олія – для смаження;
приготування
- Так як ми маємо справу з уже готовими стеками, то у нас відпадає потреба в чищенні і нарізці рибної тушки, тому нам потрібно просто витягти шматочки з упаковки, злегка обмити і обсушити.
- Тепер замарінуем рибу в вичавленому з ½ лимона соку, натер її сіллю і приправою. Взагалі можна використовувати будь-які спеції, які вам подобаються. Наприклад, відмінною пряністю для морепродуктів є коріандр, хмелі-сунелі, майоран або естрагон, кминні насіння, аніс і розмарин з фенхелем.
- Довше 15 хвилин залишати стейки в маринаді не рекомендується, оскільки м’ясо лосося досить ніжне, і тривала дія солі і кислоти може діяти на нього руйнівно.
- Через чверть години ставимо на вогонь сковороду, наливаємо в неї масло і після нагрівання відправляємо шматочки сьомги на обжарку з одного боку на 5 хвилин, а потім акуратно перевертаємо, намагаючись не пошкодити цілісність скибочки, і смажимо з другої сторони ще 5 хвилин.
Подавати нашу рибку слід, прикрасивши лимонними скибочками і гілочками кучерявої петрушки або листочками фіолетового і зеленого базиліка. Також оригінально виглядатимуть зелені маслини, ягідки журавлини або помідори черрі.
Як гарнір можна вибрати картопля в будь-якому вигляді термічної обробки, а також відварна спаржева квасоля.
Сьомга в скороварці
На зміну звичайним кухонним приладів все частіше приходять такі пристосування, які роблять готування в рази простіше і швидше. Скороварка, мабуть, є одним з найбільш популярних агрегатів, поступається хіба що мультиварці. Готування в цій каструлі, що утворює під герметично закритою кришкою високий тиск, в рази скорочує час термообробки продуктів, отже, і на обжарку сьомги підуть лічені хвилини, а сам продукт збереже велику частину корисних включень.
- Замаринувати шматочки лосося можна так само, як і в першому рецепті.
- Далі викладаємо рибку в чашу і виставляємо на агрегаті програму «варіння».
- Тимчасової таймер встановлюємо на 6 хвилин.
- Клапан ж регулюємо на «високий тиск» і запускаємо апарат.
Вуаля, менш ніж за 10 хвилин готовий запаморочливий вечерю.
Готову сьомгу викладаємо на велике біле блюдо з розсипчастим рисом, соусом «тартар» і прикрашаємо тонкими часточками болгарського перцю різних кольорів, лимоном і помідорами чері.
Те, що риба корисна, відомо навіть дітям, але як же важко цю дрібну частину сімейства посадити за стіл, коли меню переважає рибними стравами. У таких ситуаціях більшість матусь багато б віддали, аби дізнатися, як смачно посмажити сьомгу на сковороді, щоб вона сподобалася дітям. І сьогодні ми раді запропонувати кілька привабливих варіантів приготування рибного філе, які будуть оцінені маленькими «революціонерами» на 10 балів.
Сьомга в клярі
І в першу чергу ми готуємо філе сьомги в клярі на сковороді. Рецепт один іншого краше, так що вибрати на свій смак зможе навіть самий строгий ресторанний критик.
Взагалі кляр є надбанням французів, і в перекладі з їх прислівники «clair» означає «рідкий». У цьому-то й полягає особливість даного тесту, воно повинно бути не нижче оладьевое замісу, а показником його якісного приготування служить в’язкість. Самим простацькі кляром вважається суміш яйця і борошна з мінімальним додаванням рідини, якщо длубатися в пам’яті, то можна пригадати, як обсмажену в такій масі рибку нам давали в шкільній їдальні.
В принципі, рибне філе в клярі, обсмажене на сковороді або у фритюрі більш нагадує повітряний пиріжок, хрусткий зовні і соковитий всередині, і такі ласощі вже точно сподобається дітлахам. А щоб молодшу вікову публіку зацікавити ще більше, ми запропонуємо кілька варіантів замішування клярі, але спочатку розповімо, як підготувати рибку для цієї страви.
- Тельці сьомги чистимо від луски, нутрощів, а також відокремлюємо голову, хвіст і плавники.
- Розрізаємо тушку на 2 шматки уздовж хребта через распотрошенной черевце.
- Після цього витягаємо ребра і хребет, а також по можливості все-ліпші кісточки, а потім акуратно відокремлюємо м’ясо від шкіри.
- Тепер нам потрібно всього лише нарізати філе на порційні шматочки і замаринувати.
- Для Маринівка присмачуємо рибку сіллю і приправами за бажанням, і залишаємо на 10 хвилин, протягом яких ми будемо готувати кляр.
кляр сирний
складові
- Яйця курячі – 2 шт .;
- Борошно пшеничне вищого ґатунку – 1,5 ст.л .;
- Сир твердий- 120 г;
- Сіль за смаком;
приготування
- Яйця збиваємо з борошном і сіллю, щоб не було грудочок.
- Сир натираємо на тертці з дрібними отворами і додаємо в тісто.
- Рибку обвалюють в клярі і обсмажуємо з двох сторін на сковороді до рум’яної скоринки.
Виходить чудово смачно. Сирок розплавляється і злегка присмажується.
кляр цибульний
складові
- Борошно пшеничне В.С. – 3 ст.л .;
- Яйця – 2 шт .;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка;
- Кріп свіжий – ½ пучка;
- Майонез – 2 ст.л .;
- Сіль за смаком;
- Перець – за смаком;
приготування
- У чашу блендера викладаємо всі інгредієнти, розрізаний на 4 частини цибулю і нарізану дрібненько укропчик. Все збиваємо до однорідної маси.
- Рибку обмакиваем і обсмажуємо.
Лук дає прекрасне післясмак і своєрідний аромат готового виробу.
кляр картопляний
Всі дітлахи люблять чіпси, і тому даний рецепт точно припаде до смаку маленьким хуліганам. Картопелька тут виконує більше роль панірування, і при жарешке її шматочки стають хрусткими і смачними, а в комбінації з філе сьомги – просто блаженство.
складові
- Борошно біла – 4,5 ст.л .;
- Яйця – 3 шт .;
- Майонез – 2,5 ст.л .;
- Картопля – 3 бульби;
- Сіль за смаком;
складові
- Змішавши всі продукти, виключаючи картоплю, мачає в ньому рибку.
- Після цього обвалюють скибочку в натертої на тертці з великими дірками картоплі.
- Далі відправляємо «колобок» на сковорідку з олією і гарненько обсмажуємо до хрусткої скоринки.
кляр пишний
Приготована за таким рецептом сьомга стане коронним номером в святковому меню. Її повітряний «панцир» з ніжного тіста, так і тане в роті, а саме філе залишається соковитим і ароматним.
складові
- Борошно – 4 ст.л .;
- Майонез – 2,5 ст.л .;
- Сода – маленька пучку;
- Сік лимона або розчин оцту – 2 краплі;
- Яйця – 2 шт .;
- Сіль за смаком;
- Прянощі – за бажанням;
приготування
- Все змішуємо, соду гасимо соком або кислотою, регулюємо сіль і приправи за смаком.
- Вмочивши шматочок філе сьомги в тесті, обсмажуємо його на сковороді. І вже тоді видно, що кляр кілька роздувається і стає більш повітряним.
Щоб у дітей порушити ще більший апетит і інтерес до такої страви, можна скористатися фігурними формочками для оладок і яєчні.
Сьомга в паніровці
Панірування полягає в обвалювання рибки в сипучому продукті, як то мука, розкришені сухарі, манна крупа і так далі, для подальшого обсмажування в маслі. Такий захід вберігає сьомгу від втрати вологи в процесі термообробки, крім того, панірувальні обробка дозволяє домогтися хрусткої скоринки на поверхні виробу і плюс до всього надати пряний аромат. Крім того продукти, обкачані в паніровці і не піддані термічній обробці можуть легко зберігатися в морозильнику.
Незважаючи на те, що методів панирования досить багато, найпопулярнішими так і залишаються підсолена пшеничне борошно, ароматизовані спеціями панірувальні сухарі і присмачена приправами манка.
Як готувати сьомгу в паніровці на сковороді
- Підготовлені порційні шматочки або стейки змащуємо соєвим соусом і залишаємо хвилин на 10.
- У борошно, сухарі або манку додаємо трохи солі і спеції за смаком. Ідеально для цього підійде «Приправа для риби». Крім того часто в магазині можна зустріти вже готову ароматизовану паніровці.
- Шматок сьомги гарненько обвалюють в сипучої пряної суміші і обсмажуємо в розпеченому маслі хвилин по 7-10 по обидва боки.
Ідеальним гарніром для такої смакоти стане картопляне пюре або обсмажені суцвіття цвітної капусти. Також можна облагородити смак рибки лимонним соком, соєвим або гранатовим соусом і зеленню. А якщо прикрасити блюдо квіткою з томату, листочками зі свіжого огірка і візерунковими часточками лайма, то така смажена сьомга по праву може претендувати на звання кращого страви цього року.