Риба обов’язково повинна включатися в раціон людини, оскільки вона легко засвоюється і служить вірним джерелом амінокислот. Наш рецепт домашньої малосольной скумбрії допоможе вам урізноманітнити своє меню і поповнити раціон корисними Омега-3-кислотами, яких багато в скумбрії. Крім них, ця риба насичена вітамінами D і A, групою B, мінеральними сполуками, які можна назвати двигунами всіх систем організму.
Скумбрія – риба жирна, з щільним м’ясом і ніжним смаком. Як не скористатися цими вражаючими гастрономічними якостями? Ми і скористаємося! Давайте приготуємо смачну і ніжну слабосоленую скумбрію, рецепти якої сподобаються вам своєю простотою. Також обговоримо, як зробити малосольні продукт справді королівським!
Для відмінного смаку кінцевого продукту скумбрія повинна бути свіжозамороженої, а не переморожене протягом невідомого часу. Уважно розгляньте тушки! Якщо від них виходить запах старої риби або на черевці ви побачите вже жовтий жир з характерним запахом – шукайте інший магазин! З неякісної риби не може вийти смачний продукт, чи не так?
Малосольна скумбрія – рецепт засолу цілої рибини
Складові
- Скумбрія – 2 шт. або 1 кг + –
- Сіль кухонна кам’яна – 6 ст. л. + –
- Цукор – 2 ст. л. + –
- Чорний перець в порошку – 1 ч. Л. + –
Приготування
Цей спосіб пропонує засолювання непотрошеной скумбрії цілими тушками. Перед приготуванням рибу слід повільно розморозити на нижній полиці холодильника, промити її шкіру і обрізати хвости і плавники. Чи не потрошити! Саме за рахунок того, що нутрощі залишаються на місці, слабосоленая скумбрія залишиться жирної, соковитою і м’якою на смак. Отже, обробивши сировину, приступаємо до приготування!
- Готуємо сухий маринад: з’єднуємо сіль, цукор і перець в мисці і перемішуємо.
- Висипаємо наш мікс приправ на обробну дошку, покриту білим аркушем паперу (щоб легко можна було зсипати залишки маринаду).
- Обвалюють тушки в цій солоної суміші щільним шаром (в зябра сіль НЕ сиплемо) і складаємо їх в поліетиленовий пакет.
- Туди ж відправляємо залишки сухої суміші. Пересолити не бійтеся – скумбрія зайвої солі не "візьме»!
- Пакет зав’язуємо і поміщаємо його в ще один пакетик – для надійності просолкі.
- Завадимо наші рибини в холодильник на 3 доби.
* Рада кухарчуком
Поліетиленові мішечки цілком можна замінити пластиковими контейнерами, які щільно закриваються кришками. У них також зручно буде зберігати вже готовий продукт!
Через 3 дні рибні тушки витягаємо з пакета і змиваємо з їх поверхні сухої маринад. Далі, звичайно, відрізаємо голови і розпорюють черевце.
Обережно вичищаємо нутрощі і чорну плівку з внутрішньої поверхні живота. Якщо в рибині виявилася ікра або молока, то не варто їх викидати! Вони прекрасно просолюється і порадують любителів цих рибних субпродуктів! Знову промиваємо тушки холодною водою, вимаківаем кулінарними серветками вологу і приступаємо до проб.
У нас вийшла дуже смачна слабосолона риба, з м’яким смаком і ніжною структурою м’яса.
Секрети смачної малосольной скумбрії
- Правильно розраховуйте кількість риби, яку ви збираєтеся солити. Бо навіть промита від солі, при зберіганні вона стає більш солоною. Якщо ви любите слабосоленої продукт, то враховуйте цей нюанс.
- Малосольна рибка готується виключно в холодильнику! При кімнатній температурі вона швидко вбирає сіль і виходить дуже солоною.
- У разі, якщо рибка вам здалася дуже солоною, то її тушку можна потримати кілька годин у молоці. Зайва сіль піде.
- Чи не кладіть жирні сорти під прес, інакше продукт втратить свою соковитість, стане сухуватим і занадто солоним.
- Якщо ви недогледіли, і вам попалася не надто свіжа рибина, то видалити запах старої залежалої риби в готової малосольной скумбрії допоможе лайм. Просто протріть шкіру риби шматочком лайма (або лимона).
Слабосолона скумбрія – рецепт засолу в розсолі
Ця технологія приготування слабосоленої риби популярна тим, що доступна по виконанню навіть самому починаючому домашньому кулінарові.
Для засолу 2 рибин ми приготуємо 1 л розсолу.
Розсіл готуємо так:
- В 1 л очищеної води розчиняємо 0,5 склянки кам’яної солі, ставимо на вогонь і чекаємо кипіння.
- Кидаємо в киплячий сольовий розчин 10 горошин чорного гіркого перцю, 5 горошин запашного і 3-4 листочка лавра.
- Закриваємо кришкою і вимикаємо.
Чекаємо повного охолодження розсолу до температури приміщення.
- Дві розморожені рибини обробляв так: відрізаємо голови, видаляємо нутрощі, знімаємо внутрішні плівочки і промиваємо під напором води.
- Тушки нарізаємо стейками шириною 2-3 см, складаємо в емальований або скляну ємність і заливаємо остиглим розсолом.
- Ми залишаємо ємність з рибою в умовах кухні на 10 годин.
Щодо складу розсолу, то ви можете збагатити його смак і аромат будь-якими, улюбленими вами, спеціями. Врахуйте, чим більше солі містить розсіл, тим швидше рибка просаливается.
Через 10 годин виймаємо рибну нарізку з розсолу, складаємо в іншу ємність, скроплюємо лимонним соком і поливаємо рослинним маслом і так зберігаємо (якщо вийде!).
Наші рецепти малосольной скумбрії не розчарують вас! Вони прості у виконанні, а смак кінцевого продукту гідний найвищої оцінки усіма їдцями!