Цей овоч люблять поїдати в різні види прихильники будь-яких дієт і систем харчування, адже він справді універсальний і дуже легкий. Готувати цукіні в домашніх умовах можна тисячею різних способів, поєднуючи його з різними продуктами, але у нас сьогодні інша тема – тушковані кабачки і їх калорійність. Рагу – найпопулярніша страва з кабачків: воно просте, готується швидко, але на жаль не будь-яке таке частування можна вважати дієтичним, адже все залежить від складу.
Скільки калорій в тушкованих кабачках
У стограмовому шматочку кабачкової м’якоті міститься не більше 25 ккал, при цьому жиру в цьому овочі немає і в помині. Але навіть при такій низькій енергетичній цінності кабачки залишаються одними з найбагатших на вітаміни, мінерали та клітковину продуктів.
Варто зауважити, що і глікемічний індекс кабачка досить низький (15), він абсолютно не робить вплив на рівень цукру в крові, що робить його ідеальним продуктом не тільки для схуднення, але і для діабетиків.
Кабачки готують різними способами. З усіх можливих технік приготування смажені кабачки залишаються найбільш малокорисними і абсолютно недієтичних, адже масло цей овоч вбирає, як губка.
Найбільшою користю відрізняються, безсумнівно, сирі кабачки, слідом за ними йдуть цукіні, запечені в духовці.
Що ж стосується гасіння, то тут все неоднозначно. Як вже говорилося вище, кабачок дуже добре вбирає в себе масло, відповідно, погашений таким способом кабачок матиме калорійність в межах 70 ккал.
Калорійність кабачка, тушкованого без масла на воді, при цьому залишиться рівною або навіть менше калорійності сирого продукту – 22-24 калорії. І тут немає принципової різниці, де саме ви будете гасити овоч: у сковороді, горщику або мультиварці.
Однак тушковані кабачки рідко готують в чистому вигляді. Зазвичай такий спосіб застосовують для приготування дитячого харчування. Кабачки спочатку гасять на воді з мінімальним додаванням солі, а потім розбивають блендером в однорідну кашку.
Калорійність кабачків, тушкованих з овочами
Якщо виходити з різних рецептів, то можна встановити середній показник калорійності тушкованих кабачків з овочами – 40-60 ккал. Однак цей показник цілком може відхилятися в одну і іншу сторону, в залежності від складу страви.
Так, при додаванні таких компонентів, як картопля, рослинна олія і квасоля, енергоємність кабачків буде збільшуватися.
Давайте ж розглянемо найпопулярніші блюда з тушкованими кабачками – і з’ясуємо їх калорійність.
Назва страви склад страви білки жири вуглеводи Калорійність на 100 г Калорійність в 1 порції (250 г) Кабачки, тушковані з помідорами
- кабачок
- морква
- Свіжий помідор
- часник
- зелень
- вода
0,7 г 0,3 г 4,5 г 23 ккал 57,5 ккал Кабачок, тушкований з баклажаном і перцем
- баклажан
- кабачок
- Свіжий томат
- Болгарський перець
0,9 г 0,2 г 4,6 г 24 ккал 60 ккал Кабачок, тушкований в сковороді
- кабачок
- Цибуля
- морква
- часник
- зелень
- Масло рослинне
0,7 г 3,4 г 5,3 г 55 ккал 137,5 ккал Кабачок, тушкований з картоплею
- кабачок
- Картопля
- морква
- Цибуля
- помідор
- Олія соняшникова
1 г 3,3 г 7,6 г 64 ккал 160 ккал Кабачок, тушкований з куркою в горщику
- Куряче філе
- кабачок
- Цибуля ріпчаста
- томат свіжий
- часник
- вода
7 г 0,7 г 3,9 г 49 ккал 122,5 ккал
У кулінарних архівах і збірниках є сила-силенна різних варіантів, як готувати тушковані кабачки. Калорійність кожної страви, як ми змогли переконатися, безпосередньо залежить і від складу, і від техніки приготування. Але в основному все рецепти базуються на класичних рецептах рагу, які ми навели вище.