Класичні сирники з сиру – традиційний десерт, відповідний для сніданку або полудня. Ці красиві, рум’яні і золотисті сирні коржики гарні зі сметаною, варенням і будь-якими солодкими Топпінг.
Розглянемо два рецепта приготування сирників – класичний варіант, а також версію з додаванням до складу тесту манки. Також на вибір пропонуємо два варіанти соусу – один молочний, який так люблять діти, а другий кисло-солодкий зі свіжої або замороженої вишні.
Класичні сирники з сиру рецепт з фото крок за кроком
Класичні сирники ми доповнимо молочним соусом, смак якого знайомий кожному, хто ходив в дитячий сад. Саме з такою підливою в садку подавали сирну запіканку, тому якщо є бажання згадати солодкий смак з дитинства, слідуйте нашим рецептом.
Інгредієнти у розрахунку на 2-3 порції:
- сир (від 9%) – 300 г;
- яйце – 1 шт .;
- цукор – 2 ст. ложки (або за смаком);
- сіль – пучку;
- борошно – 2 ст. ложки (+ 2-3 ст. ложки для панірування);
- рослинне масло – близько 50 мл.
Для молочного соусу:
- молоко – 250 мл;
- борошно – 10 г;
- вершкове масло – 10 г;
- цукор – 30 г;
- ванільна есенція – пара крапель або ванілін на кінчику ножа.
Як приготувати класичні сирники
- Для виготовлення сирників бажано віддати перевагу сухому дрібнозернистому сиру жирністю 9% або вище. Вологий сир краще не використовувати, так як в цьому випадку доведеться додавати багато борошна, що відіб’ється на смаку готового блюда не найкращим чином. Насамперед сир ретельно розминаємо за допомогою ложки, або перетираємо через сито, якщо використовується крупнозернистий продукт.
- Додаємо цукор, сіль, пшеничне борошно, вбиваємо велике сире яйце.
- Вимішуємо сирну масу ложкою, добиваємося повного з’єднання компонентів. Якщо суміш вийшла рідкуватий або є бажання сформувати дуже пишні, високі сирники, можна збільшити дозування борошна. Але враховуємо, що в такому випадку сирний смак буде менш виразний, а структура виробів стане більш щільною.
- На чисту і суху плоску тарілку насипаємо борошно, викладаємо невелику порцію сирної маси (приблизно столову ложку з невеликою гіркою). Обвалюють заготовку в борошні і формуємо пишну корж. Аналогічним чином ліпимо сирники з залишився сирного тесту (із зазначеного в рецепті кількості інгредієнтів виходить 8 штук сирників).
- На сковороді розігріваємо олію, а потім викладаємо першу партію сирників. Смажимо сирні вироби на середньому вогні близько 3-х хвилин з кожного боку (до зарум’янювання). Потім доводимо сирники до повної готовності протягом пари хвилин, знизивши нагрів до мінімуму. Готові вироби знімаємо зі сковороди і смажимо наступну партію.
Як зробити молочний соус для сирників
- У невеликій каструльці або сотейнику розтоплюємо вершкове масло на повільному вогні. Додаємо борошно і негайно перемішуємо, щоб уникнути утворення грудок, обсмажуємо близько хвилини. Далі невеликими порціями вливаємо тепле молоко. Не припиняючи активно перемішувати, доводимо молочну суміш до кипіння, після чого варимо соус на повільному вогні близько 10 хвилин (до легкого загустіння).
- У подзагустевшее молоко всипаємо цукор. Для ароматизації додаємо ванільну есенцію або трохи ваніліну.
- Як тільки крупинки цукру повністю розчиняться, знімаємо молочну масу з плити і перетираємо через дрібне сито для отримання гладкого складу. Повертаємо соус на плиту, знову кип’ятимо.
- Тепер всі складові десерту готові! Подаємо сирники з солодким молочним соусом, за бажанням доповнюємо ягодами і зеленими листочками м’яти.
Сирники з сиру з манкою – рецепт з фото крок за кроком
В даному випадку борошно при замісі сирного тесту замінимо манкою. Багато господинь віддають перевагу саме цим рецептом, вважаючи, що з манною крупою сирники виходять найбільш смачними і соковитими. Спробуйте і ви такий варіант. Можливо, він буде вам до смаку! На цей раз подаємо десерт з кисло-солодким соусом з вишні.
Складові:
- сир (бажано не менше 9%) – 300 г;
- цукор – 2 ст. ложки;
- ванільний цукор – 10 г;
- яйце – 1 шт .;
- манка – 2 ст. ложки;
- дрібна сіль – пучку;
- рослинне масло (для смаження сирників) – 50-70 мл;
- борошно (для панірування) – 3-4 ст. ложки.
Для соусу:
- вишня без кісточок (підійде як заморожена, так і свіжа) – 100 г;
- картопляний крохмаль – 2 ч. ложки;
- цукор – 2 ст. ложки.
Як приготувати сирники з манкою
- Сир викладаємо в глибоку миску і старанно розминаємо за допомогою ложки – необхідно позбутися від зернистості і твердих грудок. При необхідності перетираємо продукт через сито (у випадку з грубозернистим сиром).
- Слідом всипаємо манку і цукровий пісок, кидаємо дрібку солі, вбиваємо сире яйце. Для аромату додаємо ванільний цукор.
- Старанно перемішуємо суміш, об’єднуючи компоненти до утворення єдиної досить липкої маси. Обов’язково дозволяємо тісту настоятися не менше 10 хвилин, щоб манна крупа набухла.
- Через зазначений час великою ложкою набираємо порцію тесту і поміщаємо на тарілку з борошном. Щедро паніруємо заготовку з усіх боків і надаємо класичну форму сирників.
- Прогріваємо сковороду з маслом і укладаємо сирники з манкою на розпечену поверхню. Смажимо на середньому вогні.
- Як тільки нижня сторона зарум’яниться, перевертаємо сирні коржики і знову чекаємо появи золотистої скоринки. Потім знижуємо температуру до мінімуму і витримуємо сирники на гарячій поверхні ще пару хвилин, щоб вироби не залишилися сируватими всередині.
- Подавати сирники з манкою можна укупі зі сметаною, згущеним молоком або варенням. Але ми пропонуємо віддати перевагою більш цікавого варіанту – приготувати кисло-солодкий вишневий соус. Для цього ягоду засипаємо цукром і вливаємо 150 мл води. Доводимо суміш до кипіння, після чого варимо на повільному вогні 2-3 хвилини.
- Крохмаль ретельно розчиняємо в 50 мл холодної води. Вливаємо тонкою цівкою до ягідному відвару при безперервному перемішуванні. Буквально через 10 секунд вимикаємо вогонь і дозволяємо соусу охолонути.
- Сирники з манкою і вишневим соусом готові!
Приємного чаювання!