Зовсім скоро весна постукає в віконце першим теплим промінцем, а це значить, що пора зменшувати кількість калорій у своєму раціоні. Перш, ніж сісти на сирну дієту, яка і оздоровлює, і стрункішою одночасно, потрібно придумати, що особливе приготувати на обід з сиру.
Варіантів між тим – безліч, адже продукт ми вибрали благодатний: з нього і супчик зваримо, і котлети змайструємо, і в десертах йому не буде рівних.
Природно, якщо мета нашого присісти на сирок – повернути форми в норму, то брати слід продукт з невисокою жирністю. Звичайно ж, ідеально використовувати сирну масу, оттопленную з молока власної Корівки або Мілки. Але якщо корову тримати ніде, а раціон свій урізноманітнити полювання, то підійде і магазинний сир. Він занадто жирним просто не буває. Так що беремо його сміливо і швидше – за справу!
М’ясний бульйон з сирними кубиками
Який же обід без гарячого? Сьогодні це блюдо буде легким, але ситним, а ще – дуже ароматним і неодмінно апетитним.
- Оскільки «цвях» наше кулінарної програми – сир, почнемо саме з нього. 200 г несолодкої сирної маси перетворимо в пасту за допомогою блендера і відразу ж додамо – ні мало, ні багато – близько 40 г твердого сиру, подрібненого на тертці з дрібними дірочками.
- Далі ведемо парочку яєчних жовтків і окремо – збиті білки, солимо і перчимо.
- Було б непогано збагатити смак наших сирних кубиків і іншими спеціями, наприклад, мускатом або сушеним базиліком.
- А тепер – справа за малим: залишилося змастити форму і викласти в нього сирно-сирне «тісто».
- Запікаємо ми масу в духовці на водяній бані, поки не застигне.
- Виймаємо нашу заготовку, охолоджуємо і ріжемо акуратними і рівними кубиками.
- Залишиться лише розкласти їх по тарілках і залити гарячим і міцним м’ясним бульйоном (досить 1 л).
Свіжа зелень, в тому числі рубаний зелений цибулька або укропчик, а також щіпка тертого сиру додадуть відсутньої страві пікантності.
Свинячий суп з соєвим сиром
Він стане приємним сюрпризом для справжніх цінителів смачної їжі, порадувавши простотою приготування і багатством смаку. Насолоджуємося!
- Нам знадобиться всього 50-100 г свинячої м’якоті, бажано – без жиру. Її моєму і ріжемо довгою соломкою.
- Склавши в ємність для варіння, заливаємо 1 л води, даємо закипіти, знімаємо піну шумівкою, прибираємо полум’я і Томім до готовності.
- Дати бульончиком злегка охолонути і знову запалити під ним несильний вогонь.
- Коли нагріється майже до закипання, в нього вливаємо пару-трійку столових ложок білого сухого вина.
- Пінку, яка неодмінно з’явиться, обов’язково знімаємо.
- Залишилося тільки нарізати кубиками наш соєвий сир тофу (250 г) і додати його в бульйон разом зі столовою ложкою свинячого жиру (можна обійтися і без нього) і кунжутного масла (5 мл).
- Коли кубики спливуть, присаливаем майже готову страву, перчимо, а також присмачуємо улюбленими спеціями.
Подавати такий супчик з соєвим сиром потрібно, природно, гарячим, не залишати його «на потім», а з’їдати відразу.
Котлети з сиром «Фітнес»
Як відповідь на питання, що ж таке смачне, але не дуже калорійне і в той же час корисне приготувати з сиру на обід в якості основного блюда, зробимо чудові котлетки. Вони неймовірно корисні через наявність в них королеви вітамінів брокколі і дієтичної курятини. Пікантний сирний присмак їм додає сир. Робимо і пробуємо!
- Промиту і підсушену курячу грудку (близько 300 г), а також злегка розморожену брокколі (200 г) подрібнюємо за допомогою м’ясорубки – вийде фарш.
- У нього слід додати сир (200 г) і 1 ціле сире яйце середньої величини.
- Не забудемо присолити і приправити улюбленими спеціями, в тому числі часничком.
- Формуємо наші чудові котлетки руками, змочуючи їх водою, обвалюють у сухарях і смажимо під кришкою.
Поради кухарчуком
- Через брак мікрохвильовки размораживаем брокколі природним чином, заливши водою з-під крана.
- Якщо сирок наш з грудочками, його перед відправкою в фарш потрібно перетерти вручну або ж перетворити в однорідну пасту за допомогою блендера.
- Часнику на нашу порцію інгредієнтів досить 1-2 невеликих зубки – він не повинен перебити смак інших продуктів, а тільки злегка збагатити аромат.
- Котлетки можна готувати і в пароварці – отримаємо смачне і дієтичне блюдо.
Результат здивує і порадує: соковиті і ароматні котлетки «Фітнес» з легким сирним присмаком стануть улюбленими ласощами і для жіночої половини сімейства, яка прагне схуднути, і для чоловічої, адже м’ясо – це м’ясо!
Пиріжки сирні з курочкою
У тому, що тандем курки і сиру дуже гармонійний, можна ще раз переконатися, приготувавши ці легкі і смачні пиріжки.
- Почнемо з тіста. У мисці з’єднуємо 250 г сиру і приблизно стільки ж борошна (її не забуваємо просіяти для пишності). Ще нам знадобиться 2 яйця, а також 1ч.л. солі, в два рази більше цукру, і ½ ч.л. соди для пухкості.
- Тепер – начинка. 250 г фаршу з добірного філе курки слід приправити 80 г сиру гауда, подрібнивши на тертці з великими отворами, і додати 2 ст.л. благороднейшего з сирів – пармезану. 20 г вершкового маслечка допоможуть зволожити сухувату начинку.
- Зелень в начинці тільки вітається!
- У цю начинку непогано б сипнути збору з трьох видів перцю, дрібку мускату, сіль.
- М’ясо готуємо на сковороді і там же з’єднуємо всі інгредієнти.
- Робимо пиріжки, як зазвичай, начиняє їх, злегка пріплесківаем і смажимо на олії соняшнику.
Дивно смачні і надзвичайно ніжні пироги з курочкою – це ще одна відповідь на питання, що ж готувати з сиру до обіду.
Класика жанру: запіканка з сиру
На десерт своїх домашніх можна порадувати корисної низькокалорійної запеканочку родом з нашого дитинства! Готувати її дуже просто і швидко – вона встигне якраз до кінця обіду.
На 200 г нежирного сиру нам потрібно всього-на-всього 2 курячих яйця, по 2 столові ложки борошна і манної крупи, пакетик ванільного сахарку для аромату. Звичайно ж, доречно додати і по 2 щіпки родзинок, кураги, фініків, розпарених в окропі і дрібно порізаних. Горіхи (волоські, фундук, кешью) теж будуть дуже до речі.
Всі продукти з’єднуємо, гарненько перемішуємо і викладаємо в змащену будь-яким рослинним маслом і присипану сухарями форму. Печемо в духовці до зарум’янювання.
Подаємо десерт, щедро полив сметанкою або фруктовим сиропом.
Цукерки «Сирні пірамідки»
Дітвора чомусь не в захваті від сиру – щоб згодувати маляті хоча б ложечку цього продукту, нам доводиться йти на всілякі хитрощі. Однак домашні цукерки з нього – це виняток. Побачивши їх, він тут же потягнеться до них рученятами – на здоров’я! До речі, зовсім необов’язково йому розповідати, з чого зроблено ласощі. Краще насолодитися цукерками разом!
Нам потрібно 300 г сиру, трохи горіхів (будь-яких), сухофрукти (за бажанням), залишки будь-якого пісочного печива (близько 150г), а також шматочок шоколаду для присипки, кориця (якщо всі домашні її люблять), ваніль.
Головний секрет смачних наших цукерок – добре розтертий сир. Для цього використовуємо блендер або вилку. А потім додаємо в нього все, що хочемо, – горішки, печиво, порубавши їх дрібно-дрібно, ваніль, спеції. Все заважаємо і робимо пірамідки, які обвалюють в шоколадній крихті, маці. Зійде і кокосова стружка – кому що подобається. Відправляємо цукерки в холодильник на півгодинки і – вуаля! – домашня солодкість готова до вживання!
Переконавшись, що з сиру можна приготувати на обід багато різних корисних смакоти, скоріше – до плити, поки не збіглися з роботи-університету голодні домашні і не рознесли холодильник …