Симпатичне за рахунок оригінальної формування і яскравого забарвлення сирне печиво – прекрасна альтернатива Крекери, чіпси, хлібці і тостів. Воно відмінно поєднується з першими стравами, гарячим чаєм і, звичайно ж, з пивом. Основа рецепта – розсипчасте тісто з тонкою текстурою, замішане на вершковому маслі і яєчному жовтку з додаванням стружки сиру, спецій і прянощів. У складі немає розпушувача і соди – випічка не збільшується і не деформується в духовці, зберігає вихідну форму і розмір, що дозволяє легко викручуватись з конфігурацією і зовнішнім виглядом.
У нашому прикладі привабливим і забавним печиво стає завдяки схожості зі справжніми сирними скибочками – вироби мають форму жовтих трикутників з частими і різними за величиною круглими отворами. Незважаючи на нетривіальний зовнішній вигляд, готується випічка дуже просто, практично на швидку руку. А при бажанні можна не возиться з формуванням – розкачати тісто і вирізати звичайні круглі або прямокутні заготовки, тоді на весь процес йдуть лічені хвилини.
Складові:
- сир твердий ( «Російський», «Гауда» і т.д.) – 100 г;
- вершкове масло – 100 г;
- яєчний жовток – 1 шт .;
- сіль – ½ ч. ложки (або за смаком);
- борошно – близько 100 г;
- куркума – 1 ч. ложка без гірки;
- паприка – ½ ч. ложки;
- сухий часник – ½ ч. ложки.
Сирне печиво – рецепт на швидку руку з фото
- На дрібній тертці натираємо сир.
- У миску просіваємо борошно, додаємо сіль, сухий часник і солодку паприку (плутаємо з червоним гострим перцем!). Для отримання жовтизни кидаємо куркуму, перемішуємо сухі компоненти. Якщо буде використовуватися солоний сир, порцію солі можна зменшити або виключити зовсім.
- Дістаємо з холодильника тверде масло, трьом на крупній тертці над борошняної сумішшю. Вручну розтираємо вміст миски в крихту.
- Додаємо сирну стружку і жовток.
- Швидко збираємо компоненти в єдиний жовтий кому – довго місити масу не потрібно. Тісто має вийти дуже м’яким, але не прилипає до долонь. Якщо необхідно, додаємо невелику порцію борошна. Обертаємо тісто харчовою плівкою і дозволяємо йому добре охолодитися – для цього на годину прибираємо в холодильник, або поміщаємо хвилин на 20-30 в морозильну камеру.
- Приступаємо до формування печива. Охолоджене тісто розгортаємо в круглий пласт товщиною 3-5 мм. Зручно це робити між двох листів харчової плівки – так тісто не липне до качалці і робочої поверхні. Прикладаємо до розкатаному тесту тарілку або кришку від каструлі, обрізаємо нерівні краї.
- Розрізаємо коло на трикутні сегменти. Розмір довільний – можна зробити 8 великих трикутників або вирізати багато маленьких заготовок. За допомогою трубочок різного діаметра або насадки від кондитерського мішка проробляємо отвори, що імітують сирні дірки.
- Дбайливо переносимо заготовки на деко, покритий пергаментним папером. Якщо залишилися обрізки тесту, збираємо їх, розгортає і теж формуємо сирне печиво.
- Прогріваємо духовку до 180 градусів. Підтримуючи температуру, випікаємо печиво 10-15 хвилин (до зарум’янювання трикутників по краях). Гарячі вироби залишаються м’якими, тендітним печиво стає тільки після повного охолодження.
- За бажанням злегка присипаємо готову випічку сіллю. Сирне печиво готове!
Смачного!