Солодке частування з тонкого тесту з м’якою фруктовою або ягідної начинкою, яке запікається в печі, багато помилково називають рулетом.
Однак під поняттям «рулет» мається на увазі м’ясний делікатес, а ось улюблений австрійцями і німцями десерт називається штрудель, з лаваша з яблуками в духовці ми сьогодні пропонуємо його спекти. Традиційно ці ласощі роблять з еластичного витяжного тіста на дріжджах або воді, але для економії часу можна замінити його тонким вірменським хлібом.
Штрудель: особливості вишуканої випічки
У перекладі з німецького штрудель означає «вир» або «воронка». Дійсно, в класичному виконанні він представляє собою лист тіста, заповнений начинкою, і згорнутий в щільну трубочку. Але не кожен десерт, який ми помилково звикли називати рулетом, – штрудель.
Ось головні відмінні риси штруделя від рулету:
- Його начинка завжди солодка.
- Основа – тонкий шар тіста, замішаний на невеликій кількості олії. Таке тісто називається витяжним і робиться з додаванням мінімальної кількості масла. До речі, саме низькою калорійністю воно відрізняється від листкового.
- Начинка в класичному strudel, який можна відшукати в меню будь-якого кафе Австрії або Німеччині, – тушковані яблука чи груші. Роблять цю випічку також з ягодами, рідше – з сиром, ароматизованим ваніллю.
- Гаряча печена «воронка» відмінно доповнюється кулькою ванільного морозива або шоколадною глазур’ю.
Приготування тесту для улюбленої випічки австрійців, яке ідеально підходить і для солоної пісної випічки, – тема для окремого посту. Ми ж використовуємо замість нього упаковку готового тонкого лаваша.
Отримаємо істотну економію часу, при цьому смак улюбленого яблучного штруделя з лаваша вийде майже класичним.
Домашній яблучний штрудель з лаваша: кращий рецепт
Складові
- Тонкий прісний лаваш – 2 шт. + –
- Яблука кисло-солодкі – 5 шт. + –
- Цукор-пісок білий – 3 ст.л. + –
- Масло вершкове – 50 г + –
- Лимон – 1/2 плоду + –
- Печиво пісочне – 100 г + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Молоко коров’яче – 2 ст.л. + –
- Кориця (порошок) – 1/2 ч.л. + –
Як зробити ледачий яблучний штрудель з лаваша
Скільки класти цукру в випічку – залежить від ступеня солодощі фруктів. Крихітка з печива має увібрати в себе зайву вологу з соковитою яблучної начинки, і тим самим попередити розмокання коржі, але її можна і не додавати.
- Потрібно підготувати фрукти: моєму їх, а потім обтирає рушником для видалення вологи.
- Далі плоди потрібно розділити на четвертинки, вийняти жорсткі насіннєві камери разом з насінням, а потім нарізати великим кубиком.
- На цьому етапі готування можна вже включати духовку – нехай розігрівається, а ми тим часом закінчимо приготування начинки.
- У сотейник кладемо масло. Коли воно на слабкому вогні розтопиться – викладаємо яблучні кубики, скроплюємо їх свіжовіджатим лимонним соком і присипаємо цукром.
- Перешкодивши вміст сотейника, зменшуємо вогонь майже до мінімуму, і Томім близько 5 хвилин, не забуваючи помішувати. Робити це потрібно дуже акуратно, щоб яблучні кубики не перетворилися в кашу: вони повинні розм’якшити, але залишитися цілими.
- Остигнула начинку акуратно перемішуємо, присмачивши корицею.
- Розстеляємо на столі один лаваш і покриваємо внутрішню сторону бовтанку з сирого яйця з молоком, а потім присипаємо її крихтою з печива.
8. Загнувши один з країв коржі всередину, викладаємо на подвійну основу начинку, і загортаємо її в лаваш до протилежного краю.
Зовнішню сторону лаваша потрібно теж змащувати яйцем: це зробить випічку більш соковитою і попередить підсихання при запіканні в духовці.
- Другий лист тонкого прісного хліба точно також наповнюємо начинкою, звертаємо, і викладаємо на змащений маслом (коров’ячим або рослинним без запаху) деко.
Час запікання при мінімальній температурі – близько 20 хвилин. Перед подачею гарячий десерт можна зверху полити топленим вершковим маслом, присипати цукровою пудрою, і нарізати на порційні шматочки (товщиною 1-2 сантиметри).
Яблучний штрудель в лаваші: поради до рецептом
- Щоб випічка вийшла з яскраво вираженим яблучним ароматом – фрукти потрібно брати місцеві: вони більш запашні в порівнянні з привізними, та й смак у них більш насичений.
- Якщо шкірка на плодах не дуже жорстка, то її можна і не знімати.
Штрудель яблучний з лаваша: рецепт з горіхами
Складові
- Соковиті свіжі яблука – 5 шт .;
- Тонкий вірменський лаваш – 1 упаковка;
- Ядра волоських горіхів – 50 г;
- Ізюм – 50 г;
- Яйця курячі невеликі – 2 шт .;
- Молоко свіже – 2 ст.л .;
- Цукор – 3-4 ст.л .;
- Сир нежирний м’який – 50 г;
- Масло коров’яче – 100 г.
Як спекти смачний штрудель в лаваші з яблуками будинку
- Миті яблука дрібніше, після чого тушкуємо до початковому ступені м’якості так само, як і в першому варіанті, засипавши цукром. Тільки в цьому випадку в яблучну нарізку потрібно додати запарені в окропі і просушений ізюм, а також -очищення і подрібнені горіхові ядра.
- Поки начинка буде остигати, зробимо бовтанку для змащування листів. Розбивши яйце в піалу, заливаємо його молоком, і кладемо сир. Перемішувати інгредієнти найкраще блендером: так ми отримаємо ідеальну однорідність без крупинок.
Викладати начинку потрібно так, як ми вже робили в попередньому рецепті: на складений удвічі і промазаний яєчної бовтанку край коржі.
- Скручуючи лаваш в ковбаску, не забуваємо щедро змащувати внутрішню і зовнішню поверхні яйцем, змішаним з сиром.
- Напівготовий штрудель, покладений на змащене деко, потрібно ще раз просочити зверху сирим яйцем для подальшого зарумянивания випічки. Час випікання частування при 180 ° С – 20 хвилин.
- Розмістити форму з напівготових десертом краще у верхній частині духовки, щоб не пригоріла знизу. Ще один варіант, як уникнути підгоряння – вимкнути нижній підігрів, якщо конструкція печі такий маневр дозволяє зробити.
- Поява на випічці рум’яної ніжною скоринки – вірна ознака того, що вона готова і її можна виймати. Подати смакоту можна оригінально: присипавши її горіховою крихтою, і полив яблучним сиропом для додаткової просочення.
У сезон свіжих фруктів немає нічого простішого, ніж швидко спекти частування до чаю. Будь-який з запропонованих сьогодні простих і оригінальних рецептів штруделя з лаваша з яблуками в духовці – справжня знахідка для господинь, які цінують свій час.
В якості начинки можна використовувати також груші, підкресливши їх аромат ваніллю або дрібкою меленого кардамону.
Смачного!