Штрудель з лаваша з яблуками: рецепт в духовці

Штрудель з лаваша з яблуками рецепт в духовці
Солодке частування з тонкого тесту з м’якою фруктовою або ягідної начинкою, яке запікається в печі, багато помилково називають рулетом.

Однак під поняттям «рулет» мається на увазі м’ясний делікатес, а ось улюблений австрійцями і німцями десерт називається штрудель, з лаваша з яблуками в духовці ми сьогодні пропонуємо його спекти. Традиційно ці ласощі роблять з еластичного витяжного тіста на дріжджах або воді, але для економії часу можна замінити його тонким вірменським хлібом.

Штрудель: особливості вишуканої випічки

У перекладі з німецького штрудель означає «вир» або «воронка». Дійсно, в класичному виконанні він представляє собою лист тіста, заповнений начинкою, і згорнутий в щільну трубочку. Але не кожен десерт, який ми помилково звикли називати рулетом, – штрудель.

Ось головні відмінні риси штруделя від рулету:

  • Його начинка завжди солодка.
  • Основа – тонкий шар тіста, замішаний на невеликій кількості олії. Таке тісто називається витяжним і робиться з додаванням мінімальної кількості масла. До речі, саме низькою калорійністю воно відрізняється від листкового.
  • Начинка в класичному strudel, який можна відшукати в меню будь-якого кафе Австрії або Німеччині, – тушковані яблука чи груші. Роблять цю випічку також з ягодами, рідше – з сиром, ароматизованим ваніллю.
  • Гаряча печена «воронка» відмінно доповнюється кулькою ванільного морозива або шоколадною глазур’ю.

shtrudel-iz-lavasha-s-yablokami-recept-v-duxovke.4jpg

Приготування тесту для улюбленої випічки австрійців, яке ідеально підходить і для солоної пісної випічки, – тема для окремого посту. Ми ж використовуємо замість нього упаковку готового тонкого лаваша.

Отримаємо істотну економію часу, при цьому смак улюбленого яблучного штруделя з лаваша вийде майже класичним.

Домашній яблучний штрудель з лаваша: кращий рецепт

Складові

  • Тонкий прісний лаваш – 2 шт. + –
  • Яблука кисло-солодкі – 5 шт. + –
  • Цукор-пісок білий – 3 ст.л. + –
  • Масло вершкове – 50 г + –
  • Лимон – 1/2 плоду + –
  • Печиво пісочне – 100 г + –
  • Яйця курячі – 1 шт. + –
  • Молоко коров’яче – 2 ст.л. + –
  • Кориця (порошок) – 1/2 ч.л. + –

Як зробити ледачий яблучний штрудель з лаваша

Скільки класти цукру в випічку – залежить від ступеня солодощі фруктів. Крихітка з печива має увібрати в себе зайву вологу з соковитою яблучної начинки, і тим самим попередити розмокання коржі, але її можна і не додавати.

  1. Потрібно підготувати фрукти: моєму їх, а потім обтирає рушником для видалення вологи.
  2. Далі плоди потрібно розділити на четвертинки, вийняти жорсткі насіннєві камери разом з насінням, а потім нарізати великим кубиком.
  3. На цьому етапі готування можна вже включати духовку – нехай розігрівається, а ми тим часом закінчимо приготування начинки.
  4. У сотейник кладемо масло. Коли воно на слабкому вогні розтопиться – викладаємо яблучні кубики, скроплюємо їх свіжовіджатим лимонним соком і присипаємо цукром.
  5. Перешкодивши вміст сотейника, зменшуємо вогонь майже до мінімуму, і Томім близько 5 хвилин, не забуваючи помішувати. Робити це потрібно дуже акуратно, щоб яблучні кубики не перетворилися в кашу: вони повинні розм’якшити, але залишитися цілими.
  6. Остигнула начинку акуратно перемішуємо, присмачивши корицею.
  7. Розстеляємо на столі один лаваш і покриваємо внутрішню сторону бовтанку з сирого яйця з молоком, а потім присипаємо її крихтою з печива.

shtrudel-iz-lavasha-s-yablokami-recept-v-duxovke.2jpg

8. Загнувши один з країв коржі всередину, викладаємо на подвійну основу начинку, і загортаємо її в лаваш до протилежного краю.

Зовнішню сторону лаваша потрібно теж змащувати яйцем: це зробить випічку більш соковитою і попередить підсихання при запіканні в духовці.

  1. Другий лист тонкого прісного хліба точно також наповнюємо начинкою, звертаємо, і викладаємо на змащений маслом (коров’ячим або рослинним без запаху) деко.

Час запікання при мінімальній температурі – близько 20 хвилин. Перед подачею гарячий десерт можна зверху полити топленим вершковим маслом, присипати цукровою пудрою, і нарізати на порційні шматочки (товщиною 1-2 сантиметри).

Яблучний штрудель в лаваші: поради до рецептом

  • Щоб випічка вийшла з яскраво вираженим яблучним ароматом – фрукти потрібно брати місцеві: вони більш запашні в порівнянні з привізними, та й смак у них більш насичений.
  • Якщо шкірка на плодах не дуже жорстка, то її можна і не знімати.

Штрудель яблучний з лаваша: рецепт з горіхами

Складові

  • Соковиті свіжі яблука – 5 шт .;
  • Тонкий вірменський лаваш – 1 упаковка;
  • Ядра волоських горіхів – 50 г;
  • Ізюм – 50 г;
  • Яйця курячі невеликі – 2 шт .;
  • Молоко свіже – 2 ст.л .;
  • Цукор – 3-4 ст.л .;
  • Сир нежирний м’який – 50 г;
  • Масло коров’яче – 100 г.

Як спекти смачний штрудель в лаваші з яблуками будинку

  • Миті яблука дрібніше, після чого тушкуємо до початковому ступені м’якості так само, як і в першому варіанті, засипавши цукром. Тільки в цьому випадку в яблучну нарізку потрібно додати запарені в окропі і просушений ізюм, а також -очищення і подрібнені горіхові ядра.
  • Поки начинка буде остигати, зробимо бовтанку для змащування листів. Розбивши яйце в піалу, заливаємо його молоком, і кладемо сир. Перемішувати інгредієнти найкраще блендером: так ми отримаємо ідеальну однорідність без крупинок.

Викладати начинку потрібно так, як ми вже робили в попередньому рецепті: на складений удвічі і промазаний яєчної бовтанку край коржі.

  • Скручуючи лаваш в ковбаску, не забуваємо щедро змащувати внутрішню і зовнішню поверхні яйцем, змішаним з сиром.
  • Напівготовий штрудель, покладений на змащене деко, потрібно ще раз просочити зверху сирим яйцем для подальшого зарумянивания випічки. Час випікання частування при 180 ° С – 20 хвилин.
  • Розмістити форму з напівготових десертом краще у верхній частині духовки, щоб не пригоріла знизу. Ще один варіант, як уникнути підгоряння – вимкнути нижній підігрів, якщо конструкція печі такий маневр дозволяє зробити.
  • Поява на випічці рум’яної ніжною скоринки – вірна ознака того, що вона готова і її можна виймати. Подати смакоту можна оригінально: присипавши її горіховою крихтою, і полив яблучним сиропом для додаткової просочення.

shtrudel-iz-lavasha-s-yablokami-recept-v-duxovke.3jpg

У сезон свіжих фруктів немає нічого простішого, ніж швидко спекти частування до чаю. Будь-який з запропонованих сьогодні простих і оригінальних рецептів штруделя з лаваша з яблуками в духовці – справжня знахідка для господинь, які цінують свій час.

В якості начинки можна використовувати також груші, підкресливши їх аромат ваніллю або дрібкою меленого кардамону.

Смачного!