Як зробити з простих продуктів незвичайний і приголомшливо смачний перекус або закуску до святкового столу? Легко, особливо, якщо знати, як приготувати східні грінки з лаваша, адже додавати до них можна і сир, і крабові палички, і зелень! Смак кожен раз буде трохи іншим, а наше завдання лише підібрати інгредієнти, щоб вони відповідали нашим уподобанням.
Зробити смажені грінки з лаваша не складе труднощів, якщо знати, в якій послідовності має йти приготування, а наш детальний рецепт з фото допоможе не заплутатися.
Приготуємо їх для початку по класичному варіанту.
Східні грінки з крабовими паличками
Складові
- Тонкий вірменський лаваш – 1 шт. + –
- Плавлений сир м’який – 150 г + –
- Крабові палички – 100 г + –
- Зелень кропу або кинзи – 1 пучок + –
- Часник – 2 зубчики + –
- Яйця – 1 шт. + –
- Молоко – 3 ст.л. + –
- Борошно пшеничне – 1-2 ч.л. + –
- Рослинна олія – для смаження + –
Приготування
- Зелень промиваємо, даємо стекти і шаткуємо. Крабові палички також дрібно нарізаємо.
- Лист лаваша розстеляємо і ділимо на чотири рівні частини. Змащуємо першу тонким шаром плавленого сиру, видавлюємо третину часнику з преса і розподіляємо його по поверхні, як на фото.
- Посипаємо 1/3 зелені і викладаємо також третю частину рубаних крабових паличок. Прикриваємо все листом лаваша.
- Повторюємо всю процедуру ще два рази – сир, часник, зелень, крабові, лаваш.
- Коли покладемо останній шар лаваша, злегка притискаємо його руками і гострим ножем ділимо отриманий листковий пиріг на однакові прямокутники. Робити це потрібно дуже акуратно, щоб начинка не видавлювати.
- Ми залишаємо поки майбутні грінки на столі, а самі беремося за приготування клярі. Збиваємо яйце, молоко, подсаливаем все і перчимо. Потихеньку вводимо борошно для загустіння і розмішуємо так, щоб не залишилося грудочок.
- На сковороду наливаємо масло і як слід прогріваємо його. Вмочуємо в кляр грінку з обох сторін, щоб вона добре просочилася і викладаємо обсмажувати.
- Тримаємо з кожного боку по 2 хвилини, поки вона не зарум’яниться, потім перекладаємо на серветку або паперовий рушник – нехай вбереться зайвий жир.
Готові східні грінки з лаваша найкраще подавати гарячими, щоб хрустіли скоринка і витав чудовий аромат!
Чим замінити плавлений сир
Якщо під рукою немає плавленого сиру або він не дуже подобається, рекомендуємо використовувати твердий. На це кількість продуктів в рецепті нам знадобиться 90-100 г. Трьом його на крупній тертці і змащуємо лаваш майонезом і посипаємо поверх.
Але не всі люблять крабові палички – в цьому випадку рекомендуємо приготувати грінки за іншим рецептом.
Східні грінки з лаваша з сиром і помідорами
Для початку займемося начинкою
- Трьом на тертці 100 г твердого сиру.
- Моєму 3 помідори.
- Шаткуємо його на гуртки товщиною 2-3 мм.
Як готувати східні грінки
- Невелику цибулину ріжемо дуже тонкими півкільцями і заливаємо горчим розчином 6% оцту на 5-6 хвилин. Потім проціджують і залишаємо стікати.
- Лист лаваша розгортаємо і ділимо на 4 частини.
- Першу частину змащуємо жовтком, солимо, перчимо, викладаємо третину помідорів, цибулевих півкілець і посипаємо все частиною сиру.
- Поверх укладаємо лаваш, повторюємо всю процедуру, поки зверху не залишиться шар тіста.
яєчний кляр
Готуємо кляр тільки з яєць – нам знадобиться 2 штуки. У них же можна додати білок, що залишився від яйця, яким ми змащували шари лаваша.
- Добре збиваємо яйця виделкою, додаємо сіль, перець і спеції – відмінно підійдуть сушений базилік, часник і петрушка.
Як обсмажити грінки з лаваша
Насипаємо в окрему тарілку панірувальні сухарі і ставимо на вогонь розігріватися сковороду з рослинним маслом.
Вмочуємо кожну грінку спочатку в яйця, а потім в сухарі і викладаємо обсмажувати на слабкому вогні. На сильному панірування може почати горіти до того, як сир повністю розплавиться.
У цьому рецепті східних грінок з лаваша твердий сир можна сміливо замінювати на плавлений або ковбасний. В останньому випадку краще потерти його на дрібній тертці – беремо ковбасного сиру стільки ж, скільки і звичайного – на цю кількість продуктів буде потрібно близько 100 г.
Кляр можна готувати з додаванням борошна, молока або кефіру, а обвалювати грінки добре як в панірувальних сухарях, так і в манки – в будь-якому випадку східне блюдо вийде хрустким і апетитним!
Всім, хто любить традиційні поєднання, рекомендуємо наступний рецепт.
Грінки з лаваша з яйцем і зеленою цибулею
- Відразу ж відварюємо круто 4 яйця, охолоджуємо їх, чистимо і подрібнюємо виделкою. Повинні залишитися шматочки білка, але зовсім невеликі.
- Промиваємо 100 г зеленої цибулі і даємо йому стекти, потім прибираємо зайву вологу серветками або паперовим рушником. Дрібно рубаємо ножем або ріжемо кухонними ножицями.
- Трьом на дрібній тертці 70 г твердого сиру і розстеляємо лаваш. Ріжемо стандартний лист на 4 частини.
- Першу змащуємо тонким шаром сметани і посипаємо сиром, викладаємо частину цибулі, потім подрібнені яйця. Чергуючи так, не забуваючи промащувати тісто, поки зверху не ляже останній шар лаваша.
- Нарізаємо на порції і розігріваємо на сковороді олію.
- Для клярі перемішуємо виделкою 1 яйце з 1 ст.л. кефіру і 1 ст.л. тертого сиру. Присолюємо його і добре перчимо.
- Вмочуємо по одній грінці і відправляємо її на гарячу сковороду.
Обсмажуємо так все по обидва боки і викладаємо на серветку, щоб вбирався зайвий жир.
Готові подаємо розклавши на тарілці і прикрасивши скибочками овочів, як на фото.
Тепер, коли ви знаєте основні принципи приготування і перевірені начинки для східних грінок з лаваша, сміливо можна експериментувати з іншими інгредієнтами, пробувати різні поєднання і насолоджуватися новими смаками! А в коментарях діліться рецептами з фото своїх грінок, друзі!