Дорогі читачі “смак та корисність”, хочу привітати Вас з наступаючим світлим святом Пасхи.
Пропоную Вам рецепт паски, який я приготувала до цього дня.
Щоб спекти шафрановий паску на жовтках нам знадобиться:
для опари:
- 250 мл молока,
- 25 грам живих дріжджів (дана кількість дріжджів зазначено для тривалої вистоювання тіста в холодильнику, для звичайної – кількість потрібно збільшити приблизно до 50 грам),
- 1 столова ложка цукру,
- 200 грам борошна,
для тесту:
- пакетик натурального шафрану (у мене вага на упаковці було вказано 0,12 грам),
- 3 столові ложки гарячої води,
- 150 грам цукру,
- 2 чайні ложки ванільного цукру,
- 5 курячих яєчних жовтків,
- 200 грам вершкового масла,
- 450-500 грам борошна,
- 150-250 грам родзинок,
- цукати, горіхи за бажанням,
- рослинне масло для вимішування,
для глазурі:
- 1 білок,
- 150-250 грам цукрової пудри,
- 1 столова ложка лимонного соку,
- декоративні кондитерські прикраси за бажанням.
Рецепт приготування шафранового паски на жовтках.
Найсмачніші паски виходять при приготуванні тесту опарним способом. Тому я спочатку готую опару. Для цього змішую тепле молоко з дріжджами. Додаю цукор і борошно. І добре заважаю, поки маса не стане однорідною. Забираю в тепле місце. В цьому році я вибрала в якості цього місця тазик з теплою водою. Чекаю моменту, коли опара збільшиться в об’ємі і почне злегка опадати.
Поки готується опара, підготую інші інгредієнти.
Шафран замочу в гарячій воді, дам настоятися.
Добре промию родзинки, просушити його і обваляти в борошні.
Розтоплю вершкове масло і охолоджені його до кімнатної температури.
Відділю яєчні білки від жовтків. Один білок відкладаю для приготування глазурі, решта прибираю в холодильник. У цьому рецепті вони мені не знадобляться, їх в подальшому можна буде використовувати для приготування безе. Жовтки розтираю з цукром і ванільним цукром.
У готову опару додаю шафран (разом з водою), масло, поступово починаю додавати борошно і вимішувати тісто. Тісто для пасок це напевно єдине тісто, яке я вимішую руками, а не в хлібопічці. Руки для зручності періодично змащую олією. Роблю це для того, щоб тісто менше липнуло до рук. До того ж при додаванні рослинного масла випічка довше не черствіє. Не поспішайте в липке і в’язке тісто додавати борошно, при тривалому вимішування воно стане м’яке і почне відставати від рук.
Поставлю тісто в тепле місце до збільшення в об’ємі в 2-3 рази. Потім Обімніть його, ще трохи помішані, покладу в велику чашку і затягну її харчовою плівкою. Приберу тісто на ніч в холодильник.
Вранці дістаю піднялося тісто з холодильника. Спочатку воно буде щільним, але якщо його трохи пом’яти, то стане м’яким. Тому викладаю на стіл родзинки і починаю вмішувати його в тісто. Я люблю паски з великою кількістю родзинок, тому замішую до тих пір, поки весь родзинки не з’єднається з тестом. Якщо хочете, то замість деякої кількості родзинок можна покласти горіхи і цукати.
Форми для пасок змажемо рослинним маслом і присипаємо борошном. Я використовую одноразові форми, тому нічим їх не мажу. Заповнюю форму тестом на 1/3 або на 1/2 частину і знову даю йому підійти.
Тепер залишилося спекти паску. Цього разу я поставила їх в холодну духовку і виставила на ній температуру 160 градусів. Пекла приблизно 35-40 хвилин. Тут все залежить від духовки і від розміру самих пасок.
Готовність пасок перевіряється дерев’яною паличкою. Якщо верхівка вже почервоніла, а центр ще сирий, то накрийте верх паски фольгою.
Готові паски потрібно остудити.
Готую глазур для паски.
Для цього добре збиваю міксером білок, сік лимона і цукрову пудру. Спочатку кладу 150 грам пудри, а потім додаю потроху, якщо глазур не досягнула потрібної густоти.
Для тих, хто боїться використовувати сирі яйця, можна змішати тільки сік лимона і цукрову пудру.
Нанесемо глазур на паску і прикрасимо зверху декоративними прикрасами. Дати глазурі висохнути.
Смачного.
Чекаю Ваших відгуків та коментарів.